Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Antoon van Dyck

Sir Anthony van Dyck var en flamsk barok kunstner, der blev den førende hofmaler i England i forlængelse af at have haft succes i de sydlige Nederlande og i Italien. Han blev født i Antwerpen 22. marts 1599 og døde 9. december 1641 i London.

Det syvende barn af Frans van Dyck – en rig silkehandler fra Antwerpen – var gammelklog som barn og ung og begyndte at male i sin tidlige ungdom. I sine sene teenageår oplevede han allerede succes som en uafhængig maler og blev leder af Antwerpens Gildelaug i 1618. På dette tidspunkt arbejdede han på Peter Paul Rubens værksted, den førende maler i det nordlige Europa, som skulle få en enorm indflydelse på hans arbejde. Van Dyck arbejdede i London i nogle måneder i 1621, derefter vendte han tilbage til Flandern for en kort tid, for derefter at rejse til Italien, hvor han blev indtil 1627, primært med base i Genova. I slutningen af af 1620´erne færdiggjorde han sin imponerende Iconography – en serie af portrætraderinger af andre kunstnere, ætset ned i metal. Han brugte fem år i Flandern efter at være returneret fra Flandern, og fra 1630 var han hofmaler for ærkehertuginde Isabella af Habsburg, guvernør af Flandern. I 1632 vendte han tilbage til London på opfordring fra Kong Charles I. af England for at blive hofmaler.

Med undtagelse af Hans Holbein – der havde været hofmaler for Henrik VIII. – var van Dyck og hans samtidige Diego Velázquez de første malere med udsøgt talent, der primært arbejdede som hofmalere og portrætister, hvilket fik dem til at revolutionere genren. Han er bedst kendt for sine portrætter af det europæiske aristokrati, i særdeleshed Charles I., hans familie og forbundne. Van Dyck blev den primære inspiration for engelske portrætmalere i de følgende 150 år. Han malede også mytologiske og bibelske genstande såsom altertavler, var en fremragende ordfører og en vigtig opfinder af vandfarve samt radering. Hans eminente penselstrøg, der ofte blev malet hurtigt, er næsten altid nemt at skelne fra hans mange assistenters. Hans portrætstil ændrede sig tydeligt i de lande, han arbejdede i, men med kulminationen i den rolige elegance i hans sidste engelske periode. Hans indflydelse rækker til moderne tid. Van Dyck skægget er opkaldt efter ham. I hans egen levetid slog Kong Charles I. ham til ridder, og det, at han blev begravet i Sankt Pauls Cathedral, indikerer hans betydning ved hans død.

Selvportræt af Antoon van Dyck med en solsikke. Efter 1633. Kilde: wikipedia

Fakta om Antoon van Dyck

Født 22.marts 1599 i Antwerpen i de Spanske Nederlande og død 9.december 1641 i London kun 42 år. Han var fra Flandern. Hans vigtigste lærere var Peter Paul Rubens og Hendrick van Balen.

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.