Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Antallet af artikler over Berlin er så betragteligt større end alle andre steder jeg har været, derfor er et register med mulighed for et vist overblik en nødvendighed.

Jeg har valgt den mest logiske måde at kategorisere på, – Alfabetisk.

Den guidebog jeg har skrevet om Berlin, indeholder samtlige af disse artikler, der vil løbende blive lagt flere af disse artikler ind på historiskerejser. Den normale logik i hvilken rækkefølge det sker er alfabetisk, men dette brydes dog gentagne gange, når min interesse rammes af andet.

Værsgo at få et overblik.

SE ARTIKLEN OM BERLIN

SE ARTIKLEN OM BERLINS HISTORIE

A

Abgeordnetenhaus – Preussisk Landdag
Adenauerplatz
AEG Turbinenhal
Akademie der Künste
Alexander-, og Berolinahaus
Alexanderplatz, pladsen er stor og uhåndterlig, den finder ikke rigtig sit rolige hjørne og arkitekturen stritter i alle retninger, mest plansocialistisk prestige. Det skal dog ikke ændre på at Alexanderplatz hører til blandt Berlins mest kendte pladser, og alle besøgende vil nok have stået ved Verdensuret på pladsen, eller have skiftet på dens enorme U-bahnsystem, eller været tæt på den når man var i Fjernsynstårnet. Den er mest kendt grundet den berømte roman af Alfred Döblin, Berlin-Alexanderplatz. 
Allieredes Museum (Allierten Museum)
Alskolonien
Alte Bibliothek
Alte Nationalgalerie
Alte Stadtmauer
Altes Museum
Altes Palais
Altes Rathaus (tidligere bygning) lå fra middelalderen og frem til midten af 1800-tallet, hvor det Røde Rådhus ligger af idag. Siden 2010 har man fundet betragtelige arkæologiske levn fra bygningen. 
Altes Stadthaus
American Embassy Berlin
Amerika Gedenkbibliothek
Anhalter Bahnhof
Asta Nielsen
Attentatet mod Hitler 20.juli 1944
AVUS
Axel Springer-Hochhaus

B

Bahnhof am Zoo
Bahntower
Barrikadeopstanden 18.marts 1848 Den opstand i Berlin, der i nogle måneder gav håb om at Preussens konge ville stille sig i spidsen for en demokratisk tysk samling
Bauhaus-Archiv
BCC am Alexanderplatz
Bebelplatz
Benno Ohnesorg -Drabet 2.juni 1967 der tændte det tyske studenteroprør
Berlin og 1.verdenskrig Berlin spillede en afgørende rolle for udbruddet af 1.verdenskrig, da det var her at flere repræsentanter fra Tyskland og Østrig-Ungarn mødtes i sommeren 1914. Igen i 1918 rejste byens borgere sig i protest mod krigens gang i byen. 
Berlin-Spandau Schiffahrtskanal
Berlinale
Berliner Bauakademie
Berliner Dom er først og fremmest er det en meget smuk kirke indvendig, der fortjener at blive set. Den er beliggende centralt i Berlin på Museumsøen og dermed er den tilgængelig og man kan nemt opnå adgang. Hvis man vil gøre mere ud af det, kan man bestige kuplen. Historisk er det mest interessante naturligvis krypten der viser Hohenzollernes slægtshistorie, omend en række af de vigtigste familiemedlemmer ligger begravet andre steder. Det er også interessant at følge de tidligere udgaver af domkirken, og hvilke enorme ambitioner Kejser Wilhelm II. lagde i opførelsen af denne domkirke. Som mange andre bygninger i Berlin har bygningen været misbrugt af nazisterne og acceptere ødelæggelse grundet krig, nazisme og kommunisme. Men blikket indefra og op i kuplen er vidunderligt at opleve stadig. 
Berliner Dom 1536-1747 er den oprindelige domkirke i Berlin, hvor den første lutherske gudstjeneste med den reformatoriske nadvergang blev holdt. Det lå som en hofkirke forskudt fra dagens Domkirke, men næsten sammenbygget med slottet. 
Berliner Ensemble
Berliner Ringbahn
Berliner Sezession betyder seperation. Foreningen havde til hensigt at bryde med Kejser Wilhelms traditionelle og historistiske kunstsyn. Den tog udgangspunkt i en støtte til Edvard Munch. Siden spaltede gruppen sig, i en tvist mellem kunstretningerne impressionisme og ekspressionisme, der blev repræsenteret i en tvist mellem Max Liebermann og Emil Nolde. Retningen blev anset som Entartete Kunst af nazisterne. 
Berlinerbjørn
Berlinerluft
Berlinerring – A10
Berlinmuren – den 167,8 kilometer lange mur, der omkransede det vestlige Berlin fra 13.august 1961 til 9.november 1989. 
Berlins byslot/Zwirnburg/Humboldtforum
Berlins Børs (tidligere bygning)
Berlins middelalderlige bymur Opstod i dobbeltbyen Berlin-Cöllns tidlige fase omkring år 1250 og blev siden erstattet med en fæstningsmur og så en toldmur. Der findes kun få rester tilbage. 
Bismarck-Nationalmindesmærke
Bismarckstrasse
Bodemuseum
Brandenburger Tor
Breitscheidplatz
Britisk Krigskirkegård i Berlin-Charlottenburg
Bröhan-Museum
Bundeskanzleramt – Kohlosseum

 C

Cafe Kranzler
Cafe Moskau (Berlin)
Carillon (Berlin) Klokketårnet, hvor de vigtigste detaljer er at det genindførte klokkespillet i Berlin. Det store klokkespil i Parochialkirche, havde byen mistet og det var vigtigt for byen, at det blev genindført. Med sine 68 klokker er det det fjerdestørste i verden. Eftersom at Daimler-Benz var bidragsyderen til tårnet, så er en meget brugt joke om tårnet “Berlins Big-Benz”. Der er ofte klokkespil og koncerter.
Ceciliengärten
Charité (Hospital)
Charlottenburg
Charlottenburg Rådhus
Charlottenburg Slot
Charlottenburg Slotsbro
Charlottenburg Slotshave
Charlottenburger Tor
Checkpoint Charlie
Cölln Byen der opstod på øen i Spree samtidig med Berlin i 1200-tallet. Indtil 1700-tallet var det en selvstændig by, men delte mange administrative funktioner med Berlin og kurfyrsterne. 
 
D
Danziger Strasse
Desinfektionsanstalt Berlin-Kreuzberg,Tysklands første desinfektionsanstalt fra 1866
Detlev-Rohwedder Haus (Finansministeriet)
Deutscher Dom
Deutsches Oper Berlin
Dominikanerkloster Cölln Et tidligere kloster, der blev bygget sammen med Berlins byslot, og som indtil det endegyldigt blev nedrevet i 1747 husede nogle af Hohenzollernslægtens grave. 
 
E
 
Ephraim Palais Et af Berlins prægtigste borgerhuse, der ligger i Nikolaiviertel ud mod Molkenmarkt, og som blev offer for nazisternes omdannelse af området, men genopført af DDR i 1980´erne. Idag er det bymuseum. 
 
F
Forbundsministeriet for Miljø, Naturbeskyttelse og Reaktorsikkerhed
Forbundstrykkeri (Bundesdrückerei)
Friedhof der Märzgefallenen Denne lille charmerende kirkegård har siden 1848 været centrum for årlige markeringer for Tyskland og Berlins venstreorienterede og demokratiske bevægelser. Læs den lange artikel. 
 
G
Gemäldegalerie
 
Gråbrødreklosteret Ruin, men i mange år en af Berlins væsentligste gotiske bygningsværker i det historiske centrum. Var særdeles tæt knyttet til den markgrevelige institution. 
 
H
Helligåndskapellet Et af Berlins ældste bygningsværker fra år 1313, der var del af det forlængst forsvundne middelalderlige hospital. Det ligger i Spandauer Strasse og er idag festsal for Humbolduniversitetet. 
 
 
I
Invalidekirkegården
Invalidenhaus
Istedløven – Flensburgerlöwen
 
J
 
K
Kollhoff-Tower
Konrad Adenauer-Haus – CDU´s Hovedkvarter
 
Krolloperaen Historicistisk bygning der var en fast del af kejsertidens og Weimartidens forlystelsesliv i Berlin. Det nazistiske regime brugte bygningen som parlamentsbygning i deres første tid, eksempelvis til at afskaffe Weimarrepublikkens demokrati. Efter 2.verdenskrig rev man den krigshærgede bygning ned. 
 
L
 
M
Marienkirche Berlins ældste stadigt aktive kirke. Den indeholder et storslået (desværre misligeholdt) Dødedansmotiv samt Berlins skønneste orgel.
 
Mindesmærket for den tyske modstand under nazismen (Gedenkstätte Deutsche Widerstand) 20.juli 1944 forsøgte Graf Claus Schenk von Stauffenberg at myrde Adolf Hitler, han blev henrettet samme aften, da attentatet mislykkedes. På dette sted er der rejst et mindesmærke.
 
Molkenmarkt Plads der idag domineres af Alte Stadthaus og forekommer gyselig, men som før det 20.århundredes ødelæggelser var kernen i det middelalderlige centrum i Berlin
 
Mühlendamm En af Berlins ældste veje og broer. Historisk var broen, det der bragte handelen til Berlin. Siden har vejen været ændret adskillige gange. 
 
Museumsøen består af 5 museer, der som samlet enhed er optaget på UNESCO´s verdenskulturarv: Altes Museum, Neues Museum, Bodemuseum, Alte Nationalgalerie og Pergamonmuseum. 
 
N
Neue Synagoge Berlins smukkeste synagoge, der ligger i det livlige barområde Oranienburger Strasse og danner et naturligt fokus. Synagogen trækker på inspiration fra Alhambra i Granada og efter ødelæggelsen på Rigskrystalnatten 9.-10.november 1938 blev den genopført i årene 1988-93. 
 
Neuer Markt Berlins næstældste plads, der blev destrueret og slettet fra landkortet i forbindelse med den socialistiske bymagistrat i Østberlins rømning af samtlige historiske borgerhuse i 1960´erne. Hvor pladsen engang lå finder man idag Marienkirche og Neptunbrunnen. 
 
Nikolaikirche Berlins ældste kirke, hvis ældste dele går tilbage til cirka år 1200. Dagens kirke er en originaltro genopbygning med en del originale elementer. Kirken er et vartegn i Nikolaiviertel og fungerer som museum.
 
Nikolaiviertel Kvarteret hvor Berlin opstod i 1200-tallet. Indtil det 20.århundredes totaldestruktion, havde området ligget næsten uberørt hen siden middelalderen. Det blev genskabt som en sær blanding af DDR-plattenbau og skøn historisme i 1987. 
Nikolaus von Bernau var provst eller biskop fra Bernau. Han stod på pavens side, da denne var modstander af valget af Ludwig Wittelsbach som markgreve af Brandenburg, da Askanierne døde. Det kostede ham livet, paverne i Avignon hævnede sig på Berlin, der næsten havde et Interdikt der ekskommunikerede byen i 20 år frem til 1345. 
 
O
Opstanden 17.juni 1953 Historisk perspektiverende artikel, der går mere i detaljen med opstanden mod DDR få år efter at den socialistiske stat var blevet dannet. Berlin er fyldt med mindesteder, der fokuserer på folkeopstanden. 
 
P
Pilgrimsruten Berlin – Wilsnack En af middelalderens vigtigste pilgrimsruter, der fungerede fra 1383 til 1552. Den var gået i glemmebogen, men er blevet genopdaget de seneste 10 år
 
Platz des 18. März – er pladsen der ligger foran Brandenburger Tor og som henviser til en af de vigtigste dage i den tyske demokratihistorie. 
 
 
Q
 
R
 
Rotes Rathaus er et helt automatisk sigtepunkt i Berlin. Det er særligt det 74 meter høje tårn og den næsten ikoniske farve, som i første omgang falder i øjnene. Når man kommer tættere på er det istedet detaljerne, hvor særligt balkonernes terrakottafriser er interessante, de viser Berlins Historie fra de første år og frem til 1871 hvor Kejserriget blev grundlagt. Historisk er det særligt interessant, at det Allierede Kontrolråd i årene 1945-48 havde til huse i bygningen, det der gjaldt for alle 4 bydele. I 1948 smed den sovjetiske del, de tre øvrige ud, hvilket var en vigtig begivenhed hen mod spaltningen. En yderligere smuk detalje er vinduerne med Berlins daværende 20 bydele.
 
S
Sammlung Berggruen En af de vigtigste modernistiske malersamlinger i verden. Den består af mere end 60 værker af Picasso, Rodin, Paul Klee. Den ligger i det smukke palæ overfor Charlottenburg Slot. 
 
Sankt Georg Kirke Kirke og kapel der lå i Berlin fra 1300-tallet, til den blev sprængt bort i 1949. Den wilhelminske kirke fra 1894 var overdådigt udsmykket, og var med sit tårn på 105 meter et sigtepunkt i byen
 
Sophienwerder Halvø i udmundingsområdet mellem floderne Spree og Havel.
 
Sovjetisk Mindesmærke i Berlin-Tiergarten Det sovjetiske mindesmærke på Strasse des 17.juni ligger ret tæt på Brandenburger Tor og er ret specielt fordi, det blev bevogtet af sovjetiske soldater på trods af at det lå i den vestlige halvdel af Berlin. 
 
Spree Floden der løber igennem det centrale Berlin og udmunder i Havel i Berlin-Spandau. Udspringer på grænsen mellem Tyskland og Tjekkiet og løber igennem Sachsen og Brandenburg mod Berlin.
 
T
The Story of Berlin (Berlins byhistoriske museum) Det mest omfattende museum, hvis man vil have et grundigt overblik over Berlins omskiftelige historie. Museet ligger i Kudamm-Karreé og det er nødvendigt at afsætte god tid. Man kommer ned i en atombunker fra den kolde krigs tid. 
 
Tysk-Russisk Museum Berlin-Karlshorst – Museum der ligger i det sovjetiske militære hovedkvarter, hvor den betingelsesløse kapitulation blev underskrevet natten mellem 8.-9.maj 1945. Det afsluttede 2.verdenskrig. Stedet ligger ret afsides og man må tage sporvognen for at komme dertil. 
 
U
U3 – Den pragtfulde U-bahnstrækning i Berlin Berlin har mange spændende og flotte undergrundsbaner, men den mest unikke strækning er U3 der går fra Wittenbergplatz og til Grunewald med endestation Onkel Toms Hütte. Stå af på flere af stationerne, de er sande palæer. 
 
V
 
X
 
Y
 
Z