Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Erfurt byder på mange oplevelser. Nedenunder finder du en gennemgang af de mange seværdigheder beskrevet.

Erfurt er Thüringens hovedby, den har været igennem tusinder af år ligget på en central handelsrute Via Regia, hvilket har givet den rigdom og mange skønne bygninger og kunstskatte. Den har en tæt tilknytning til Martin Luther, der virkede i byen som augustinermunk før reformationen og endelig byder den også på museer, der forbinder den smukke by med Tysklands mindre smukke historie i form af nazismen (krematorieovnene til Auschwitz og KZ Buchenwald samt mindestedet for Stasi i byen).

Her mit forslag til en byrundtur i byen.

A

Alte Synagoge Europas ældste synagoge, der fungerede i årene 1094-1349. I mange år lagerbygning og først “genopdaget” som jødisk helligsted efter genforeningen. Stedet fungerer idag som museum

Amoklauf von Erfurt

Augustinerkloster Erfurt Klosteret hvor Martin Luther var munk fra 1505-11. Stedet blev kraftigt bombet under 2.verdenskrig og bygningerne har flere gange været ødelagt og genopbygget siden. Efter murens fald har en kraftig modernisering fundet sted. Man fornemmer dog stadig en del af den oprindelige stemning. 

B

Barfüsserkirche

Belejringen af Erfurt 1813

Bistum Erfurt

Bonifatius

C

D

Das tolle Jahr von Erfurt (1509-opstanden)

Domplatz

E

Erfurter Dom

Erfurter Fürstenkongress (1808-kongres under Napoleonskrigene)

Erfurter Gartenbauausstellung

Erfurter Gipfeltreffen

Erfurt Hauptbahnhof

Erfurter Heimatbrief

Erfurter Hof

Erfurter Latrinensturz

Erfurter Seen

Erfurter Staat (1664-1802, tilhørende ærkebisperne i Mainz)

Erfurter Stadtbefestigung

Erfurter Unionsparlament

F

Fachhochschule Erfurt

Fischmarkt Intim og central plads i den gamle bydel. Den er domineret af en række patricierhuse og en række caféer, hvoraf man har god mulighed for at nyde pladsens mange smukke detaljer. 

Flutgraben

Fürstentum Erfurt

G

Gera (flod)

Guteberg-Gymnasium

H

Heimattreue Erfurter

I

J

J.A.Töpf & Söhne Firmaet der producerede krematorieovnene til Auschwitz og andre udryddelseslejre under nazismen. Idag er der et mindested og museum.

Johann Philipp von Schönborn (kurfyrst von Mainz)

Johann Wolfgang von Goethe

Jüdischer Schatz von Erfurt

K

Kammen fra Frienstedt Et af de tidligste eksempler på runer fundet udenfor Skandinavien

KiKA

Krämerbrücke Byens primære turistattraktion, det ældste profane bygningsværk i byen. Meget fotograferet, og fyldt med souvenirbutikker med kunsthåndværk

Kurmainzische Statthalterei

L

M

Martin Luther

Messe Erfurt

Michaelisstrasse en af byens mest stemningsfyldte gader med en komplet ensemble af huse fra middelalder og renæssance. I en sidegade til Michaelisstrasse ligger Europas ældste bygning, der har været brugt som synagoge. Derudover har der i gaden traditionelt været en trykkervirksomhed. Der er en del udskænkningssteder tilligemed. 

Mikwe Det jødiske ritualbad, der menes at stamme fra det 13.århundrede. De arkæologiske rester blev udgravet i 2007. Det har siden været muligt at få rundvisninger ved resterne. Den er beliggende ved Geras flodbred ved siden af den berømte Krämerbrücke. 

Mindesmærke for Martin Luther Statue på Anger, der blev indviet i 1889 og er byens centrale mindesmærke for Reformatoren, der har en tæt tilknytning til byen

N

Neue Synagoge

Nordstrand

O

P

Peterskirche

Predigerkirche

Q

R

Rathaus

S

Sachsen-Weimar-Eisenach

Severikirche

Statthalter Erfurt

Stotternheim

T

Thüringer Folkefærd der har givet navn til området, og kongerige der eksisterede  omkring år 500

Thüringer Becken

Thüringer Wald

U

Udgravningen Erfurt-Melchendorf En gravplads der er det ældste menneskelige aktivitet fundet i Erfurt. Menes at være fra omkring år 4200 f.v.t.

Universität Erfurt

Unstrut (flod)

V

Via Regia Middelalderlig handelsvej, der gik igennem Erfurt og dermed sørgede for at bringe rigdom og velstand til byen.

W

Wilde Gera (flod)

X

Y

Z

Zitadelle Cyriaksburg

Zitadelle Petersberg