Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Firenze

Firenze er hovedstad i den italienske region Toscana. Det er samtidig også den mest befolkningsrige by i Toscana med 383.000 indbyggere (2013), men med 1,52 millioner i det større opland til byen.

Firenze var et af Europas handelscentre i middelalderen og dermed samtidig en af de rigeste byer i samme periode. Den regnes for renæssancens fødested og er blevet kaldt for “Middelalderens Athen”. Dens indholdsrige og turbulente historie strækker sig over den magtfulde familie Medici samt adskillige religiøse og republikanske revolutioner. Fra 1865-71 var Firenze hovedstad i det nyetablerede Italien.

Italiensk som skriftsprog blev i første omgang født af Dante Alighieri og sidenhen udvidet af Petrarca, Giovanni Boccaccio, Niccoló Macchiavelli og Francesco Guicciardini. Det betyder, at den florentinske dialekt regnes som standardudgaven af det italienske sprog.

Byen tiltrækker hvert år millioner af turister til sit historiske centrum, der siden 1982 har været erklæret verdenskulturarv hos UNESCO. Byen er kendt for sin kultur, kunst og arkitektur fra renæssancen samt dens fornemme monumenter. I byen findes der talrige museer og kunstgallerier såsom Uffizi Gallerierne og Palazzo Pitti, og dens nutidige liv øver stadig indflydelse på kunst, kultur og politik.

Firenze er ydermere kendt som en vigtig by for italiensk mode og regnes blandt de 15 vigtigste modebyer i verden. Den er en af Italiens store økonomiske centrer samt industribyer.

BYRUNDTUR I FIRENZE

FIRENZE SEVÆRDIGHEDER

En collage af billeder fra Firenze: Øverst (tv) Uffizi Gallerierne med tårnet på det historiske rådhus Palazzo Vecchio. Øverst (th) Palazzo Pitti, hvor Medicierne flyttede til, da de blev storhertuger af Toscana. Nederst ses den fornemme udsigt over byen med Brunelleschis fantasitiske kuppel på domkirken og endelig fontænen med Neptun på rådhuspladsen. Collage fra wikipedia.

Denne Tekst om Firenze er kun påbegyndt men ikke færdig


Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.