Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Holland

Er et land, der primært ligger i den nordvestlige del af Europa – men med tre øgrupper i det Caribiske Hav: Bonaire, Sint Eustatius og Saba. Det danner et parlamentarisk land som Kongeriget Nederlandene. Den europæiske del af Holland består af 12 provinser, som grænser til Tyskland mod øst, Belgien mod syd og Nordsøen mod vest. Landet har søgrænse til Belgien, Storbritannien og Tyskland. De 5 største byer er Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht og Eindhoven. Amsterdam er landets hovedstad, mens Den Haag er sæde for generalstaterne, de 2 kamre, som udgør landets parlament, Kabinettet, der er navnet på regeringen og højesteretten. Havnen i Rotterdam er den største havn i Europa og den største uden for Asien.

Dansk er et af de få sprog, der overvejende bruger betegnelsen Holland, som egentlig kun er det mest folkerige område i den vestlige del af landet. De fleste andre sprog kalder landet for Nederland, omend det historisk ofte har været brugt om hele området, hvortil Belgien og Luxembourg også medregnes. Nederland refererer til beliggenheden som et af Europas vigtigste deltaområder, hvor en række af de store floder udmunder i havet. Derudover er Holland meget lavtliggende. Omkring 50% af landet er beliggende kun 1 meter over havets overflade, og 17% er beliggende under havets overflade. Det meste af det område, der ligger under havets overflade – kendt som Polder – er et resultat af inddæmning af havområde i det 16. århundrede. Der bor 17.2 millioner indbyggere i landet (2018) på et areal af 33.700 kvadratkilometer (dog 41.500, hvis man tager sø- og kanalområder med). Det gør Holland til et af verdens tættest befolkede lande. På trods heraf er landet verdens næststørste eksportør af mad og landbrugsprodukter kun overgået af USA, hvilket skyldes dets ualmindeligt frugtbare jord, dets milde klima og dets intensive landbrug.

Holland var det tredje land i verden til at få en repræsentativ regering og har siden 1848 været et parlamentarisk konstitutionelt monarki med en enhedsstruktur. Historisk har landet været båret af adskilte samfund i form af katolske, stærkt protestantiske og sekulære institutioner. I dag gælder det som et af verdens mest kosmopolitiske lande i verden. Det har en lang tradition for social tolerance, hvor man har legaliseret abort, prostitution og euthanasi (medlidenhedsdrab) og har haft en meget liberal holdning til narkotika sammenlignet med andre lande. Holland afskaffede dødsstraffen i 1870, gav kvinder ligestilling i 1917 og i 2001 legaliserede ægteskaber mellem samme køn.

Holland var med til at grundlægge EU, Eurozonen, G10, NATO, OECD og WTO og dele af Schengen-Området samt Benelux Unionen. Landet huser en lang række internationale organisationer og internationale retsinstanser, hvoraf mange ligger i Den Haag – der af samme grund kaldes Verdens Rets-Hovedstad. Landets økonomi er en blandingsøkonomi og er et af de rigeste lande i verden. Det er med i toppen af lister over pressefrihed, økonomisk frihed, muligheder for social opstigen og livskvalitet. Landet har et højt velfærdsniveau med gratis adgang til sundhedsvæsenet, uddannelse og infrastrukturen. Derudover har man hyldet konsensus i beslutningsprocessen.

Hollands flag. Fra wikipedia
Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.