Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14
Rejsevarighed: 16.-22.juni 2019
Destination: Gent, Bruxelles, Antwerpen, Brügge, Ypres og Lier
Pris: 7199,- DKR

Gent ved aftentide. Det smukke Korenlei ved aftentide med udsyn til Sint-Michielskerk. Foto: Historiske Rejser ved Anders Bager Eriksen

Flandern er det nordlige Belgien, hvor sproget og byerne er hollandsk i sit præg. På denne rejse bor vi i den charmerende og livlige kanal-, og universitetsby Gent. I byen møder man byens glorværdige storhed som centrum for den internationale tekstil, gobelin og kornhandel i form af de flotte tårne, kanalhuse og kirker hvor store kunstnere som Jan van Eyck, Rubens og Van Dyck har udsmykket. Vi bor centralt i byen og kører afsted herfra til besøg i andre byer som Bruxelles, der udover at være Europas hovedstad byder på fantastiske pladser som Grand Place, Mont des Arts med den fantastiske udsigt, kunstnere som Matisse og Magritte samt store fornemme parker og bygninger i stilen Art Nouveau. I Antwerpen med en af verdens største havne fokuserer vi først og fremmest på kunstneren Rubens, Diamantkvarteret og den helt fantastiske katedral. På vores besøg i Brugge er det rendyrket kanalstemning, bryggeribesøg og igen mulighed for store kunstnere som Michelangelo og Hans Memling. På vores dag til Ypres er det 1.verdenskrig og historiens rædsler der står i centrum. Med besøg på prisvindende museer, i skyttegrave og på kirkegårde samt mindeceremonien “Last Post” om aftenen i Ypres sætter et eftertænksomt punktum for den hårde rolle Belgien har måttet gennemgå. På vej hjem besøger vi byen Lier, hvor Christian II. boede da han var flygtet fra Danmark og som har kanalstemning og smukke torve at byde på.

Turen er en fælles provstitur for Langeland-Ærø og er lavet i samarbejde mellem Langeland-Ærø Provsti, Historiske Rejser der ejes af Anders Bager Eriksen, der er opvokset på Langeland, hvor hans mor Annalise Bager som mangeårig sognepræst i Longelse-Fuglsbølle-Skrøbelev lavede sogneture og Jesper Bus, mangeårig vognmand på Ærø.

På denne tur deltager præsterne Hanne Davidsen, sognepræst i Rudkøbing og Jeppe Sørensen præst i Ærøskøbing og Tranderup.

Alle har ønsket at lave denne helt særlige tur og være med til at give Ærøboere og Langelændere en god tur. Vi håber at kunne være med til at gøre dette til en ny tradition.


1.dag: Langeland-Ærø til Venlo i Holland

Vi starter dagen med opsamling i Rudkøbing, hvor langelænderne står på, for derefter at køre til Svendborg, hvor ærøboerne står på ved færgelejet. Der er morgenmad med i prisen, som vi får i bussen. Derefter går det over Fyn og ned igennem Sønderjylland. Vi stopper til frokost og får en kold platte i fællesskab. Derefter fortsætter vi mod Ruhrdistrikter og lige ind i Holland, hvor vi skal bo på Hotel Wilhelmina for natten, centralt i grænsebyen Venlo. Vi spiser aftensmad på hotellet.

LÆS MERE OM HOTEL WILHELMINA I VENLO


2.dag: Bruxelles og Gent

Efter morgenmad fortsætter vi fra Venlo, et lille stykke i Holland og derefter ind i Belgien og forbi universitetsbyen Leuven mod Bruxelles. Belgien og Europas hovedstad. Vi ankommer af den charmerende vej igennem Tervuren og dets grønområder indover diplomatkvartererne med de mange søer og gør holdt ved den imponerende triumfbue i Jubelpark. Derefter kører vi ned over det Europæiske Kvarter med Berlaymont og Justus Lipsius Bygningen, hvorfra vi stiger ud af bussen på Place du Luxembourg og går mod Kongeslottet på Coudenberg og Parlamentet. Herfra går vi ned over Kunstbjerget – Mont des Arts – hvor udsigten over byen er imponerende. Vi går direkte ned til Hubertgallerierne og mod en af Europas mest imponerende pladser: Grand Place med Rådhuset og tæt ved Slagtergaderne, Boulevard Anspach med Møntteateret og ikke mindst tæt på Bruxelles symbolske lille mand: Manneken Pis. Der bliver frokost og tid på egen hånd i dette område. Vi samles igen midt på eftermiddagen og ud af byen kører vi igennem det belgiske kongehus store slotspark Laeken og gør et kort holdt ved Atomium, der er formet som et kæmpeatom og bygget til verdensudstillingen 1958.

Bruxelles gående byrundtur. Udsigt fra Mont des Artes til Grand Place. Foto: Historiske Rejser ved Anders Bager Eriksen

LÆS OM BYRUNDTUR I BRUXELLES

Derefter kører vi til Gent, hvor vi skal bo på Hotel IBIS Gent Katedral, der ligger helt inde i centrum som nabo til domkirken, Gents vigtigste seværdighed og med få hundrede meter ned til kanalerne ved Korenlei og Graslei.

Vi spiser i fællesskab på Restaurant De Abt, der er kendt for dens Trappist-øl fra Orval, som deres hemmeligstemplede stuvning også er lavet på.

 

LÆS OM IBIS GENT KATHEDRAL


3.dag: Gent og Antwerpen

Dagen starter med en byrundtur i Gent. Afstandene er ikke så store, men der er mange ting at introducere. Det gælder Domkirken Sint-Baafs Katedral, hvor brødrene Jan og Hubert van Eyck malede altertavlen med “Det Mystiske Lam”, hvilket typisk sættes som fødslen for flamsk malerkunst. Derudover små borge som Duivelsteen, Klædehallen Belfried der symboliserede Gents borgeres mange kampe for frihed til handel, Rådhuset, moderne byggeri blandt det gamle en lang række af andre kirker, vandring langs kanalerne og floderne Leie og Schelde, den imponerende middelalderlige borg Het Gravensteen, personer som Kejser Karl V. og frihedskæmperen Jacob van Artevelde, kæmpekanonen Dulle Griet og en bar hvor man afleverer sin sko.

 

LÆS OM BYRUNDTUR I GENT

Der bliver tid til at spise tidlig frokost på egen hånd.

Derefter kommer bussen til hotellet og vi kører til Antwerpen, her midt på dagen, hvor trafikken er mildere.

Antwerpen er Europas næststørste havneby og byen der ligger i Brabant ved floden Schelde. Byen er kendt for dens store havn, dens handel med diamanter og ikke mindst malerne Pieter Paul Rubens og Anton van Dyck.

Vi står af ved hovedbanegården i Antwerpen. Den ligger ved indgangen til Zoologisk Have og er indvendigt udformet i stilarten Art Nouveau, og viser hvor mange penge landet havde og hvilken byggetrang der var i årene under Kong Leopold II. i sidste halvdel af 1800-tallet. Herfra går vi igennem Diamantkvarteret i Antwerpen og op imod gågådemiljøet på gaden Meir, der er opkaldt efter palæet som først Napoleon og siden hollandske og belgiske konger havde på hovestrøget. Vi går forbi den berømte maler Rubens Hus, hvor det vil være oplagt at vende tilbage til senere. Det er tæt herpå vi om aftenen spiser vores aftensmad. Vi går forbi byteateret og flere kunstmuseer, museet over nogle af de tidligste trykkerier, modekvarteret og frem til den imponerende Katedral med sit 123 meter høje spir. Katedralen er helt oplagt at gå ind og se med de mange malerier af Rubens. På pladserne ved siden af ligger Grote Markt med Rådhuset, den livlige plads Vrijdagsmarkt og tæt ved Schelde, hvor bådene til havnerundfart og det nye havnekvarter med kunstmuseerne MAK kan opleves.

LÆS OM BYRUNDTUR I ANTWERPEN

Vi spiser som nævnt fælles i Antwerpen om aftenen, før vi kører tilbage til Gent.


4.dag: Ypres og 1.verdenskrig

LÆS OM YPRES

Efter morgenmad kører vi fra Gent sydpå mod Ypres, der ligger tæt på grænsen til Frankrig. På vej til Ypres fortæller Anders, der har gennemført adskillige rejser til området om 1.verdenskrig intensivt om krigen ikke bare fra belgisk perspektiv, men også fra fransk, engelsk, tysk, russisk og europæisk perspektiv. Ypres var rammen om hele 4 større slag og blev ødelagt totalt under 1.verdenskrig. Vi starter med en lille introduktion til byen, hvorefter vi i byens fornemme gamle klædehal skal besøge det prisvindende museum “In Flanders Fields”. Der giver en meget fin introduktion til de mange emner, der relaterer sig til 1.verdenskrig. Det være sig: Soldaternes perspektiv, de tekniske landvindinger som maskingevær og fly, Imperiernes sammenbrud, Vestfrontens fastlåste situation, Julefreden 1914 og deslige. Vi spiser frokost på egen hånd i byen og kører over middag ud i “felten.

LÆS OM FØRSTE VERDENSKRIG

Vores første stop bliver ved en skyttegrav. Det giver soldaternes perspektiv, at få lov at gå igennem og mærke på egen krop lidt af det de gennemlevede. Derefter fortsætter vi til den tyske krigskirkegård i Langemarck, der er blevet kendt som “Barnedrabet ved Langemarck”. Derpå blivet det et stop ved det Canadiske Monument, hvor der første gang i historien bruges giftgas i april 1915. Det sidste stop i felten er ved den imponerende og smukke britiske krigskirkegård Tyne Cot Memorial. Den største Commonwealth Kirkegård i verden med 11.000 grave.

Herefter vender vi tilbage til Ypres, hvor vi i fællesskab spiser aftensmad på en lokal restaurant, før vi skal opleve mindeceremonien “The Last Post”. Der siden 1928 – kun afbrudt af 2.verdenskrig 1940-44 – hver aften er foregået ved mindeporten Menin Gate, hvor det lokale postorkester spiller en mindehymne og der samtidig er kransenedlæggelser til ære for de faldne soldater ved fronten. Efter den tankevækkende seance, der kører vi retur til Gent.


5.dag: Brugge

LÆS OM BRUGGE

Vi holder formiddagen fri, hvor der er tid til på egen hånd at gå rundt i Gent. Til middag kører vi mod Brügge, hvilket tager en lille times tid. Vi starter med at gå en fælles byrundtur i byen, der stort set har stået uberørt siden dens velmagtsdage i middelalderen. Vi går igennem Minnewater-Park, og forbi Begijnhof hvor svanerne svømmer smukt til minde om Kejser Maximillians rådgiver Lanchals – Langhals. Her passerer vi bryggeriet Halve Maan, som vi senere vender tilbage til. Vi går af de små snævre gyder og gader frem til Onze Lieve Vrouwe Kerk, hvor Michelangelos “Madonna fra Brügge” kan besigtiges i lighed med Maria af Burgunds grav. Overfor ligger Sint Jan Hospital med museet over den store maler Hans Memling. Vi går bag kirken og ser indgangen til Kniplingemuseet Gruuthuse. Her fra knækker vi byrundturen op og tager på kanalsejlads rundt i byen, hvor vi ser de forskelligartede huse, Huis de Beurse/ Børsen, Vismarkt/Fiskemarkedet men mest bare charmerende udsyn.

Efter at have sejlet en god halv time, der fortsætter vi den sidste del af turen til fods til op forbi Rådhuset – De Brugse Vrije – og den Hellige Blodsbasilika, der er et Belgiens helligste katolske steder med blod fra Kristus. Vi slutter gåturen på Markt med det imponerende klokketårn Belfort. Herefter er der god tid på egen hånd til at besøge nogle af museerne eller smage chokolade.

Sidst på eftermiddagen samles vi igen. Så går vi til bryggeriet Halve Maan, hvor vi skal have en rundtur på bryggeriet, der fortæller om belgisk øl og i særdeleshed deres egne øl. Særligt kendt er mærket “Straffe Hendrik”. Efter rundturen der spiser vi ligeledes vores aftensmad på bryggeriet, hvor øl virker som det oplagte valg til maden.

 


6.dag: Lier

Formiddagen holdes fri i Gent, hvor der er tid til endnu engang at gå ud i den smukke by inden afgang. Vi kører klokken 12.00 i nordlig retning mod den charmerende by Lier. I Lier møder vi midt på eftermiddagen vores lokalguide, der vil tage os rundt i byen, der før ødelæggelserne under verdenskrigene var Nordbelgiens Brügge, men stadig har så rigeligt tilbage at byde på. Kanalkvartererne er charmerende og i Sankt Gummarus Kirken der finder vi graven fra den sidste katolske biskop i Nidaros i Trondheim, der flygtede til byen. En anden kendt person fra norden i byen var Christian II. der flygtede hertil efter at være blevet afsat som konge i de skandinaviske lande. Vi bliver ført ind igennem byens velbevarede Begijnhof, der er et religiøst samfund, der lidt kan sammenlignes med klostre, bare mere frit. Det står særdeles charmerende. Der bliver fritid til kaffe på egen hånd på et af byens smukke torve. Derefter kører vi et par timer videre til den vestlige del af Holland tæt på grænsen til Tyskland. Her spiser vi aftensmad på hotellet.


7.dag: Hjemkørsel og Rødekro

Dagen går med at køre fra Holland tilbage mod Danmark. Vi spiser en tidlig aftensmadsbuffet på Rødekro, der er vores afsluttende middag på turen.

Prisen er 7199,-

 • Inkluderet i prisen er:
 • Ophold i dobbeltværelse med bad og toilet. Centralt beliggende hotel i den charmerende by UNESCO-by Gent
 • Overnatningshoteller med forplejning i Holland på ud-, og hjemtur (Venlo og Twente)
 • Kørsel i moderne 4-stjernet turistbus
 • Professionel og servicemindet chauffør
 • Historieuddannet rejseleder med mangeårig rejseleder-erfaring
 • 7 x morgenmad – 7 x aftensmad = 7 x halvpension
 • Alle udflugter (entreer og sejlture eksklusiv)
 • Besøg i Bruxelles med byrundtur i bus såvel som til fods med seværdigheder som Grand Place, Triumfbuen, Atomium, Kongeslottene og Kunstbjerget. 
 • Byrundtur i Gent med introduktion til deres domkirke, klokketårn, kanalkvarteret og de fine pladser
 • Byrundtur til fods i Antwerpen med Hovedbanegården, Diamantkvarteret, Rubens Hus, Modekvarteret, Domkirken og Schelde
 • Byrundtur i Brügge med Kirkerne, Museerne, Blodsbasilikaen og Klokketårnet. Samt kanaltur (ikke inklusiv) og Bryggeri (ikke inklusiv)
 • Rundtur i Slagmarkerne fra 1.verdenskrig ved Ypres. Samt museet om 1.verdenskrig (ikke inklusiv). 
 • Rundtur i Lier, der indbefatter rådhuset, Kirken Sankt Gummarus, Kanalkvartererne og Begijnhof i Lier (et religiøst samfund). 
 • Frokost på udtur
 • Tidlig aftensmad på hjemtur (Rødekro)
 • Skat moms og bidrag til rejsegarantifonden
 • Gratis kaffe på hele rejsen!

Tillæg:

 • Bryggeri, Kanalrundfart og Museum om 1.verdenskrig (cirka 30 euro ialt)
 • Enkeltværelsestillæg udgør 1750 DKR

Tirsdag 8.januar klokken 19.00 holder Anders Bager Eriksen, rejseforedrag om turen i Rudkøbing Præstegård Konfirmandstue

Tilmelding foregår til præsterne Hanne Davidsen (21330375 og 62511375 eller mail: HDA@KM.DK) og  og Jeppe Sørensen (JEPSO@KM.DK) på telefon eller mail.

En tilmelding er registreret ved indbetalt depositum på 2500 på følgende konto: 0860 – 8159401929. Ved indbetalingen skriver i det fulde navn på alle deltagere på rejsen. Det resterende beløb indbetales inden 1.april 2018

Turen gennemføres ved minimum 40 deltagere.

Turens tekniske arrangør er:

Historiske Rejser ApS medlem af Rejsegarantifonden (2592).