Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14
Rejsevarighed: 19.-25.maj
Destination: Krakow, Wroclaw, Wieliczka, Auschwitz, Stettin og Berlin
Pris: 5299 DKR

På denne smukke og interessante tur oplever vi kulturbyerne Krakow og Wroclaw på det skønneste rejsetidspunkt det dejlige forår, vi passerer igennem charmerende landskab og får et grundigt indblik i Polens turbulente historie. Det opleves både i de charmerende byer, der udover vores to smukke byer også byder på Stettin og Berlin på ud-, og hjemrejsedagene, med besøg på Oskar Schindlers fabrik i Krakow, på det interessante og barske besøg i Auschwitz. Vi besøger desuden saltminerne i Wieliczka, hvis statuer, gange og haller alle er lavet ud af salt, derudover bliver der tid til sejltur og at opleve såvel det jødiske Krakow, det Kongelige Krakow og det Folkelige Krakow. Endelig kan vi se frem til en enestående oplevelse ved besøget på klosteret Jasna Gora i Czestochowa, hvor vi bliver del af pilgrimmenes messe ved Den Sorte Madonna – Polens nationale katolske Moder. 

Historiske Rejser laver denne tur i samarbejde med Ældresagen i Odense og glæder sig til dette sammen med rejseleder Anders Bager Eriksen, der er historiker og mangeårig rejseleder, der gerne deler ud af en stor viden om Polen og Tysklands historie og samfundsforhold, men også gerne sørger for at man føler sig veltilpas som en samlet gruppe. 

Markedspladsen med Mariakirken i baggrunden i Krakow. Et af de områder vi bor tæt på og bliver meget bekendte med på rejsen. Foto Anders Bager Eriksen, Historiske Rejser

Rejsens pris er 5299 DKR og inkluderer: 

 • Transport på hele rejsen i ****-stjernet moderne Turistbus med professionel og servicemindet chauffør med overholdelse af køre-, og hviletidsbestemmelserne, samt med kaffemaskine, toilet og køkken.
 • Færgesejlads mellem Gedser og Rostock
 • Alle kendte afgifter, moms, lufthavnsafgifter, færger, broer etc.
 • 6 x overnatning med 2 x halvpension (aftensmad 1. og .6.dag). Enkeltværelsestillæg: 1350 DKR (der vil være et begrænset antal enkeltværelser på denne rejse). 
 • Ophold i værelserne er alle med bad og toilet
 • Centralt beliggende hoteller i såvel Wroclaw som Krakow:
 • Besøg på klosteret Jasna Gora med oplevelsen af de pilgrimme ved Den Sorte Madonna
 • Byrundtur i Wroclaw med katedraløen, Universitet og Markedspladsen
 • Flere forskellige byrundture i Krakow. 
 • Floriansporten, Barbakan og Markedspladsen.
 • Universitetsområdet ved Jagiellon Universitetet
 • Wawel – Polens Akropolis med de smukke gravsarkofager
 • Kazimierz – Det livlige jødiske kvarter
 • Rundvisning på Oskar Schindlers fabrik (eksklusiv)
 • Mulighed for koncert en aften med musik af Chopin (eksklusiv)
 • Udryddelseslejren Auschwitz – besøg i både Auschwitz og Birkenau (eksklusiv)
 • De enestående saltminer i Wieliczka – hvor der opleves kapeller, statuer og store haller udformet i salt (eksklusiv)
 • Sejltur på Wisla med spisning ombord (eksklusiv)
 • Den Sorte Madonna på klosteret Jasna Gora med rundvisning (inklusiv)
 • Landskabsruter ad landeveje i Polen
 • Afgift til Rejsegarantifonden. Historiske Rejser er medlem af Rejsegarantifonden med nummer 2592. 
 • Turhjælper fra Ældresagen Kirsten Petersen med på hele rejsen
 • Erfaren og historieuddannet rejseleder med mangeårig erfaring med rejser i Polen.
 • Foredragsaften inden rejsens gennemførelse. Rejseleder Anders Bager Eriksen fortæller om rejsen og om Polens Historie. Kontakt Ældresagen om information. 
 • Entreer: Cirka-pris Auschwitz: 50 PLN, Schindler-museum: 30 PLN, Chopin-Koncert: 60 PLN, Sejltur på Wisla: 150 PLN. Saltminerne i Wieliczka: cirka 90 PLN. 

Det bemærkes at rejseforsikring samt afbestillingsforsikring ikke er inkluderet i rejsens pris. Det anbefales at man undersøger forlods om man har dette inden rejsen påbegyndes. 

Depositum for rejsen er 2000 DKR som indbetales ved bestilling af rejsen. Girokort eller kontonummer oplyses ved bestilling af rejsen. 

Bestilling af rejsen foregår ved henvendelse til Ældresagen Odense ved Kirsten Petersen fra og med 9.oktober 2018 klokken 10-13 og i Ældresagens åbningstid på 65 919 121 og på hverdage mellem 17-18 på 21 12 10 11 samt på mail: kjulpet@mail.dk

Restbeløbet indbetales senest 1.april 2019, som også er sidste frist for tilmelding. 


 

1.dag: Odense – Gedser-Rostock – Wroclaw (19.maj)

Vi mødes i Odense med opsamling i Dannebrogsgade (5.45) og Hjallesevej/Munkerisvej (6.00). Derpå går det østpå over Storebæltsbroen og videre over det sydlige Sjælland mod færgehavnen i Gedser. Her nyder vi sejlturen til Rostock med den smukke indsejling fra Warnemünde og til færgehavnen. Derpå kører vi østpå forbi Greifswald og krydser grænsen ind til Polen ved Stettin som vi benytter til at køre ind i og spise frokost i byen, hvor de gerne tager imod Euro såvel Zloty. Ved samme lejlighed ser vi også nogle af byens seværdigheder, som dens status som hovedstad i Pommern har efterladt sig. Turen går videre – fra Pommern (Pomorze), til Vestpreussen/Lebus og videre ind i Schlesien (Slask) – de områder der var tyske indtil 1945 og derpå blev polske. Rejselederen vil benytte dagen til at komme ind på de sammenvævede historiske og politiske forhold der har været mellem Tyskland og Polen. Dagens mål er Schlesiens fornemme hovedstad Wroclaw, der lige så ofte kendes for dens tyske betegnelse Breslau.

LÆS OM WROCLAW – BRESLAU

Vi bor helt centralt i den charmerende by på øen Tumski, hvor vi ligger ved siden af katedralen og mange af de andre charmerende bygninger. Det vil være oplagt at gå en tur efter at vi har nydt aftensmaden på hotellet, der ligger direkte ud til floden Oder.

SE HOTEL TUMSKI I WROCLAW

Katedraløen i Wroclaw, der ligger lige ved siden af Hotel Tumski og som vi bevæger os rundt på byrundtur. Foto: Anders Bager Eriksen, Historiske Rejser


2.dag: Wroclaw Byrundtur og Krakow

Efter vi har nydt morgenmaden. Der pakker vi bussen, men sætter os ikke ind endnu. Vi går derimod på byrundtur i den smukke by som vi – iøvrigt vender tilbage til senere på turen. Turen er både en præsentation til byen, men også en tur man kan få gode forslag til hvad man kan lave, når vi returnerer til byen. Fra hotellet ser vi mod en lang række af kirker, da katedraløen igennem århundreder var en lille kirkestat, der fungerede selvstændigt fra den øvrige del af byen. Her var en lang række af kirkelige institutioner repræsenteret og forskellige kirkelige retninger repræsenteret, så overalt i byen møder man kirker og kapeller som om man var i Rom. Kronen på værket er Domkirken som vi undervejs går ind og ser. Vi går langs kirker og floden Oder, hvor turbådene sejler lystigt og videre mod Universitetsområdet, der er kendt for dens utroligt smukke bygninger, der vidner om byens habsburgiske og preussiske fortid, der begge værdsatte byen og Schlesien højt, hvilket ses tydeligt i udsmykningen på universitetet.

Vi fortsætter til markedspladsen Rynek. Den er centreret om Rådhuset i midterdelen, hvor der rundt om ligger det ene imponerende handelshus efter det andet. Hvor end vi kigger hen vidner det om fortidens rigdom. Det er særligt imponerende at tænke på, at pladsen lå i total ruin efter 2.verdenskrig, hvor kampene om Breslau i slutfasen af krigen hører til blandt de hårdeste kampe.

Der bliver pause og tid til frokost i Wroclaw inden vi møder bussen og gør os klar til at fortsætte videre østpå mod Krakow.

LÆS OM KRAKOW

Turen er præget af mellemhøje bjerge og af ved Katowice et af Europas største industriområder. Vi ankommer til Krakow, hvor vi skal bo på Hotel Polonia de næste 4 nætter igen dejligt centralt og i gåafstand. Kun få hundrede meter fra Floriansporten, Barbakan og Markedspladsen i Krakow.

 

SE HOTEL POLONIA – VORES HOTEL I KRAKOW

I forlængelse af ankomst, der går rejselederen en lille byrundtur i nærområdet, der introducerer Florianskirken, Barbakan og den skønne markedsplads med Mariakirken, Adalbertkirken og Markedshallen. Har man lyst til at spise fælles, så arrangeres der denne aften, såvel som de øvrige aftener fællesspisning i området tæt ved


3.dag: Saltminerne i Wieliczka og Krakows Akropolis – Wawel

Efter morgenmaden kører vi lige syd for Krakow, hvor kilden til byens mangeårige rigdom er placeret. Nogle af de største saltminer i Europa, der i middelalderen var kendt som det “Hvide Guld”. Vi skal med elevator flere hundrede meter under jorden, hvor vi møder en storslået verden af lange gange, der munder ud i fantastiske sale, hvor skulpturer er formet i salt, vi kommer forbi underjordiske søer og et flere kirkelige katedraler der er udhugget i salt. Vi får en særdeles kompetent rundtur inden vi igen dukker op til overfladen. Der bliver mulighed for at tage en let frokost i området ved Wieliczka.

Vi kører tilbage til Krakow, hvor bussen sætter af i området ved borghøjen Wawel, der knejser op over floden Wisla og ofte nævnes som Krakow eller hele Polens Akropolis. I generationer regerede de polske konger fra slottet og her grundlagde man den fornemme tradition for at lade de polske regenter blive begravet i fornemme sarkofager og mausolæer i katedralen, et af de mest imponerende af disse er Sigismundkapellet, der regnes for italiensk renæssances mesterværk nord for alperne. Vi ser dette og meget mere på vores tur på Wawel.

Efter turen på Wawel går vi igennem det tidligere jødiske kvarter Kazimierz. Byen lå tidligere som en ø i floden Wisla, hvor der indtil 2.verdenskrig var et flertal af jøder. Kvarteret er præget af mange hyggelige caféer, torve og små snoede gader med mange kulturudbud. Eftermiddagen kan nemt bruges i kvarteret.

For de interesserede vil der igen være mulighed for fælles spisning om aftenen.

Der vil for de interesserede også arrangeres en klassisk koncert med den polske musiker Frederyk Chopin.


4.dag: Auschwitz – Nulpunktet i Europas Historie

Efter morgenmaden kører vi på udflugt vestpå mod den polske by Oswiecim, der mere kendes for dens tyske betegnelse Auschwitz. På vej til lejren gennemgår rejselederen grundigt de bredere perspektiver af den dystre historie.

LÆS OM AUSCHWITZ

Denne lejr er for de fleste forbundet med de mørkeste dele af den europæiske historie. Den fungerede såvel som KZ-lejr, udryddelseslejr og som arbejdslejr. Men det var som udryddelseslejr, at man primært kender den. Ved ankomst starter vi med at få et indblik i Auschwitz I, den der kaldes stamlejren. Det er en stærk og hård oplevelse, hvor de indsatte ikke blev regnet for andet end en økonomisk vare, som man skulle udnytte optimalt inden de skulle elimineres. Derudover eksperimenterede man med udviklingen af effektive udryddelsesformer. Man skal forvente barske billeder på nethinden der vil chokere en længe derefter som barnesko og hår fra de henrettede.

Efter denne stærke oplevelse spises der midtvejs og om eftermiddagen kører man til området hvor udryddelseslejren Birkenau lå, her er væsentligt mindre bevaret, men hvor langt flere døde end i Auschwitz I. Vi går en tur i området og kører derpå tilbage til Krakow.

Det er valgfrit at deltage i denne tur.

5.dag: Oskar Schindlers Fabrik og Sejltur på floden Wisla

Efter morgenmaden kører vi en tur igennem det kommunistiske Nowa Huta, en bydel der skulle forsøge at bryde med den borgerlige nationale arv som Krakow var forbundet med.  Området er præget af ensartede blokke, og ideen om at skabe et nyt socialistisk menneske. Vi ser udefra den imponerende Noahs Ark Kirke, som Karol Wojtyla – den senere pave Johannes Paul II – fik trumfet igennem skulle bygges. Det er kun en kort tur rundt i Nowa Huta, hvorpå vi krydser floden Wisla for at komme til Podgorze, hvor den sudetertyske forretningsmand Oskar Schindler startede en emaljefabrik under den nazistiske besættelse af Polen.

Schindler så det tyskkontrollere område Generalguvernementet som et sted med mange muligheder og den billige jødiske arbejdskraft som vejen til hurtig rigdom. Imidlertid ændrede Oskar Schindlers perspektiv sig fra økonomisk vinding til hjælpeindsats for de jøder der arbejdede for ham. Den berømte liste over folk der arbejdede for ham og dermed kunne flyttes til mindre farlige lejre i Mæhren, reddede over 1000 jøder og har sikret Oskar Schindler noget så sjældent som heltestatus – trods hans nazistiske partimedlemskab – i Israel. Berømmelsen og eftertiden husker mest af alt Schindler grundet Steven Spielbergs film “Schindlers Liste”.

Vi får en rundvisning på museet, der ligger i de tidligere fabriksbygninger. Der er tid på egen hånd til at se museet.

Efter opholdet ved Schindlermuseet, der kører vi tilbage til Krakow. For de der vil der arrangeres der om eftermiddagen sejlads på floden Wisla.


6.dag: Den Sorte Madonna på klosteret Jasna Gora og Wroclaw

Efter morgenmaden forlader vi den dejlige Krakow og kører af landevej igennem charmerende landskab i nordlig retning mod Czestochowa. Her ligger klosteret og fæstningen Jasna Gora, der har været ramme om flere vigtige begivenheder i den polske historie. Man var i 1656 i stand til at afvise en svensk erobring, hvilket betød at krigslykken vendte og Polen blev reddet. I forlængelse heraf kronede man ikonmaleriet af Den Sorte Madonna til Polens Moder. Maleriet der af nogle religiøse regnes for at stamme fra Det Hellige Land på Jesus tid, mens andre nøjes med at konstatere at det er langt over 1000 år gammelt. Det danner ramme om utallige gudstjenester og en sjældent set religiøs hengivelse i kapellet for madonnaen. Vi oplever denne intense religiøse fornemmelse, når vi får rundvisning på klosteret og er del af messen.

Efter denne stærke oplevelse af polsk katolicisme, der spiser vi frokost ved klosteret inden vi fortsætter af smukke landeveje mod Wroclaw. Her indkvarterer vi os igen på Hotel Tumski – som vi kender fra tidligere – og resten af eftermiddagen er til at bruge på egen hånd, hvor man kan gå en tur til markedspladsen, se universitetets imponerende Aula Leopoldina eller sejle på floden Oder.


7.dag: Hjemkørsel – Berlin – Odense

Vi forlader Wroclaw efter en tidlig morgenmad. Derpå går det igennem området Nedre Schlesien og til grænsen til Tyskland ved Forst. Herpå forbi Cottbus og mod Berlin. Vi satser på tidlig frokost ved Berlin – for de der ønsker at deltage, der arrangeres der frokost på en hyggelig græsk restaurant i Berlin-Kreuzberg, hvor man normalt får så rigeligt med mad, at sulten ikke er voldsom resten af dagen. Vi kører igennem Tysklands hovedstad, hvor vi ser flere seværdigheder  undervejs som Brandenburger Tor og Checkpoint Charlie, men stadig har fokus på at komme hjemad. Vi passerer op igennem Mecklenburg og Slesvig-Holsten og gør et par passende holdt undervejs, før vi ankommer til Odense ud på aftenen.