Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Polen

Polen – officielt Republikken Polen (polsk: Rzeczpospolita Polska) er et land i Centraleuropa. Det er inddelt i 16 administrative enheder, som kaldes Vojvodskaber. Det dækker et areal på 312.696 kvadratkilometer og er præget af fastlandsklima. Med et indbyggertal på cirka 38,5 millioner er landet Europas sjettestørste målt i indbyggere. Polens hovedstad er Warszawa, mens andre større byer er Krakow, Lodz, Wroclaw, Poznan, Gdansk og Stettin.

Polen grænser op til Østersøen, den russiske enklave Kaliningrad Oblast og Lithauen mod nord, mod Hviderusland og Ukraine mod øst, mod Slovakiet og Tjekkiet mod syd og Tyskland mod vest.

Etableringen af den første polske stat kan spores tilbage til år 966 efter vor tidsregning, da Mieszko I. fra dynasitet Piast, som var hersker over et område, der overvejende var det samme som dagens Polen, konverterede til kristendommen. Kongeriget Polen blev grundlagt i 1025, og i 1569 cementerede man de langvarige politiske forbindelser med Storhertugdømmet Lithauen ved at underskrive Unionstraktaten i Lublin. Med denne union skabte man Polen-Lithauen, et af de største – cirka 1 million kvadratkilometer – og mest befolkede lande i Europa i det 16. og 17. århundrede, og som ydermere havde et unikt liberalt politisk system, der den 3. maj 1791 fik den første håndskrevne nationale grundlov i Europa.

Mere end et århundrede efter Polens 3 delinger i slutningen af det 18. århundrede – den sidste i 1795 – genvandt Polen i 1918 sin uafhængighed i 1918 med Versaillestraktaten. I september 1939 startede 2. verdenskrig med det Nazistiske Tredje Riges invasion af Polen, fulgt op af Sovjetunionens invasion et par uger efter i den østlige del af Polen. Mere end 6 millioner polske borgere – hvilket inkluderede 90% af landets jødiske befolkning – døde under krigen. I 1947 blev den Polske Socialistiske Folkerepublik grundlagt som en satellitstat under sovjetisk indflydelse. Efter revolutionerne i Østeuropa i 1989 – båret frem af Solidaritetsbevægelsen – etablerede Polen sig som en selvstændig stat i form af en præsidentiel demokratisk republik.

 Polen har markedsøkonomi og er en regional stormagt. Det har den ottendestørste økonomi i EU og regnes som en af de mest dynamiske økonomier. Børsen i Warszawa regnes som den vigtigste af sin slags i Centraleuropa. Polen har 15 steder på UNESCO´s liste over Verdenskulturarven. Landet er medlem af EU, Schengen, FN, NATO, OECD


Polens flag. Kilde: wikipedia

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.
  1. Pingback: Stettin | Historiskerejser.dk