Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Sankt Petersborg

Sankt Petersborg er med sine 5 millioner indbyggere Ruslands næststørste by efter Moskva og Europas fjerdestørste by. Den kaldes ofte Piter efter  hollandske inspiration, da den blev anlagt. 

Sankt Petersborg ligger i den nordvestligste del af Rusland, hvor floden Neva udmunder i Nevabugten ved den østligste del af den Finske Bugt og er den nordligste millionby i verden. Byen blev grundlagt i et sumpområde tæt på havet af Peter den Store i 1703 med det formål at sikre Rusland adgang til Østersøen. Efter at have haft dagens navn i mere end 200 år ændrede byen navn i perioden 1914-24 til Petrograd, og i perioden 1924-1991 havde den navnet Leningrad til ære for Sovjetunionens grundlægger Vladimir Iljitj Lenin. 

Byen var fra det 18. til det 20. århundrede hovedstad i det Russiske Kejserrige og et vigtigt kulturcentrum samt den vigtigste russiske østersøhavn. 

Byens historiske centrum huser mere end 2.300 palæer, pragtbygninger og slotte og har siden 1991 været at regne for verdenskulturarv hos UNESCO med samlebegrebet Historic Centre of Saint Petersburg and Related Groups of Monuments. 


Sankt Petersborg er et overflødighedshorn af kultur. Foto: wikipedia

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.