Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Semper-operaen

Semperoperaen i Dresden er operahuset, der huser Sächsische Staatsoper Dresden, som er Fristaten Sachsens Hof- og Statsopera,og baserer sig på en lang historisk tradition. Statsoperaens rygrad er det traditionsrige Saksiske Statskapel i Dresden. Semperoperaen befinder sig på Theaterplatz i Dresdens historiske centrum tæt på Elben. Bygningen er opkaldt efter dens arkitekt Gottfried Semper.

I sæsonen 2017/18 besøgte cirka 290.000 bygningen for at overvære symfonikoncerter, operaforestillinger og balletopførelser. Det var en udnyttelse af 93% af kapaciteten, hvilket svarer til cirka 300 opførelser om året.

Semperoperaen ved aftentide. Foto fra wikipedia

Semperoperaens historie


Forgængerbyggerier på Zwinger

Ofte nævnes det såkaldte Opernhaus am Zwinger – der lå nogenlunde samme sted i perioden 1719-1849 – som forgængerbyggeri til Semperoperaen. Tredjerangsteateret, der lå tæt på dagens porcellænspavillon på Zwinger, blev dog kun benyttet som operahus indtil 1763. Derefter benyttede man frem til 1841 det såkaldte Morettisches Opernhaus.

Første Semper Opera – Königliches Hoftheater

Fra 1838 til 1841 opførte bygmesteren Gottfried Semper (1803-79) et nyt kongeligt hofteater – Königliches Hoftheater Dresden. Det var et rundbyggeri bygget i stilarten fra den tidlige renæssance og blev kendt som et af smukkeste europæiske teatre. Det første operahus fra Semper lå noget tættere på Residensslottet end dagens efterfølgerbyggeri; foran operaen anlagde man i 1840 forgængeren til dagens Theaterplatz. Byggeriet blev i særdeleshed forbundet med Richard Wagners virke i Dresden, hvor den berømte komponist uropførte operaerne: Rienzi, Tannhäuser og Den Flyvende HollænderDen 21.september 1869 brændte bygningen fuldstændig ned til grunden. 


Det første Semperbyggeri. Bygningen lå betydeligt tættere på residensslottet. Kilde: Wikipedia

Foreløbigt byggeri

Allerede fire uger efter brandkatastrofen begyndte byggearbejdet med et foreløbigt nyt teater på Zwingerwall bagved ruinerne fra det gamle teater. Efter seks ugers byggetid blev spillestedet åbnet. Det var ganske simpelt, og kunne huse 1800 tilskuere og nød i folkemunde navnet Bretterbude. Den åbnede med Johann Wolfgang von Goethes Iphegenie auf Tauris den 2.december 1869.


Det andet Semperbyggeri

I 1849 var Gottfried Semper flygtet fra Dresden grundet hans deltagelse i Majopstanden i 1849 og måtte i mange år ikke sætte sine ben på saksisk jord. I disse år opnåede han stor succes i udlandet, bl.a. udførte han Burgtheater i Wien. Efter ødelæggelsen af den første Semperopera i 1869 begyndte man at opføre den næste i 1871. Under byggearbejdet måtte Gottfried Semper stadig ikke vende tilbage til Sachsen. På kraftig opfordring fra Dresdens befolkning valgte den berømte arkitekt at lave udkastet til genopførelsen og lade hans ældste søn Manfred Semper (1838-1913) stå for udførslen i årene 1871-78 på Theaterplatz. Den 2.februar 1878 kunne den anden Semperopera indvies med nøjagtig de samme stykker som oprindeligt; Carl Maria von Webers Jubelouverture og Johann Wolfgang von Goethes Iphigenie auf Tauris.

Teaterbyggeriet blev udsmykket med en pragtfuld indre udsmykning. Den tidligere medarbejder på Gutkaes, Ludwig Teubner udførte et nyt digitalt ur efter forbillede fra det der sad i den originale. Udførslen af loftsmalerier såvel som friser over forscenen blev udført af James Marshall efter udkast af Gottfried Semper.

Den anden Semper Opera tog hårdt skade i den sidste fase af 2.verdenskrig under luftangrebene på Dresden 13. og 14.februar 1945.


Semperoperaen få år efter den blev genopført (1880). Fotografi af August Kotzsch. (wikipedia)

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.