Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Stettin

Stettin – polsk: Sczeczin – er hovedstad i den polske region Vest-Pommern (polsk: województwo zachodniopomorskie). Den amtsfrie storby har knap 410.000 indbyggere og er Polens syvendestørste by, en lille smule mindre end Danzig /Gdansk. Den danner en større befolkningskoncentration på tværs af den polsk-tyske grænse med over 760.000 indbyggere, som befolkningsfremskrivninger antager vil stige kraftigt i fremtiden.

Universitetsbyen danner med sine tre statslige universiteter et betydeligt forsknings- og universitetsmiljø. Der er tale om Stettin Universitet, Teknisk Universitet og det Medicinske Universitet. Derudover er der flere private videregående uddannelser som eksempelvis den Vestpommerske Business School.

Historisk, kulturelt og turistmæssigt vigtigt som vartegn for byen er blandt andet Stettins Slot – kaldt Grifslottet – samt Jakobskatedralen i den gamle bydel, den moderne Filharmonibygning, Haken-terrasserne langs floden Oder med Nationalmuseet.

LÆS OM STETTINS SEVÆRDIGHEDER


Griffen er Pommerns symbol. Da Stettin i mange år var hovedstad og residens for fyrsterne af Pommern, er griffen stadig byens våben. Kilde: wikipedia

Stettins geografiske beliggenhed

Stettin ligger tæt på den sydlige del af Østersøens kyst ved udmundingen af floden Oder i Stettiner Haff, omkring 105 kilometer sydøst for Greifswald, 125 kilometer nordnordøst for Berlin og 151 kilometer sydvest for Koszalin – tysk: Köslin. Byområdet grænser direkte op til de tyske delstater Mecklenburg-Vorpommern og Brandenburg. Stettin er dermed med afstand den største by i Berlins nærhed, mens der kun bor en fjerdedel af indbyggertallet i Cottbus syd for byen, og man skal helt til Leipzig, før at størrelsen kan måle sig med Stettin.

Stettin og de områder, der ligger vest for Oder Powiat Policki, hører historisk set til Forpommern, mens områderne øst for Oder historisk set hører til Bagpommern.

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.
  1. Pingback: Polen | Historiskerejser.dk