Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Theaterplatz (Dresden)

Theaterplatz i Dresden ligger i den indre del af byen og huser en lang række af byens vigtigste seværdigheder såsom Zwinger, Semperoperaen, Hofkirche, Residensslottet i Dresden, Altstädtische Hauptwache og Augustusbrücke.

LÆS OM DRESDENS SEVÆRDIGHEDER

LÆS OM DRESDENS HISTORIE

LÆS OM DRESDEN

Theaterplatz set fra Hofkirches tårn. Man ser Semperoperaen og skimter til venstre Zwinger. Foto fra wikipedia

Pladsens beliggenhed

Theaterplatz er pladsen for Semper-operaen i Dresden, der oprindeligt også fungerede som hofteater – hvoraf at navnet kommer. Pladsen gennemløbes af Sophienstrasse der forbinder Postplatz og Augustusbrücke. Den grænser umiddelbart til den fornemme kurvede del af Elben i Dresdens Altstadt og ligger dermed forhøjet ved Elben. Ved udgangen mod Augustusbrücke er der et godt blik på Dresdner Heide muligt. 


Pladsens bebyggelse

I modsætning til Altmarkt og Neumarkt, der befinder Theaterplatz sig ikke indenfor den historiske bykerne, men dermed udenfor den vestlige rand. Der er derfor ikke meget almindeligt borgerbyggeri ved pladsen.

Mod nord er pladsen afgrænset fra Elben af byggeriet Italienische Dörfchen – et navn der stammer fra de italienske håndværkere, der var med til at udsmykke Hofkirche i starten af 1700-tallet. Bygningen er en af de yngste på pladsen og stammer fra slutningen af det 19.århundrede og er opført af Hans Erlwein. Samme arkitekts berømte teknisk fornemme værk Erlweinspeicher kan ses langs Elben tæt på pladsen. 

I den sydøstlige ende af pladsen der deler Sophienstrasse Italienische Dörfchen fra den Katolske Hofkirche. Det er den eneste fuldstændigt barokke bygning på pladsen. En lille gyde adskiller katedralen fra Residensslottet i Dresden. Begge bygningsværker har undergået langvarige restaureringsarbejder. 

Slottet deles fra Altstädtische Hauptwache af Sophienstrasse. Et byggeri udført af Karl Friedrich Schinkel fra Berlin. På den sydvestlige side af pladsen ligger Sempergalerie, der er den del af Zwinger som blev opført i 1800-tallet af samme arkitekt som operaen. Den huser Gemäldegalerie Alte Meister. Den er opført i fornem neorenæssance. 

Mod nordvest afsluttes pladsen af Gottfried Sempers mest berømte værk; Semper-operaen – der imidlertid er det tredje byggeri af operaen på pladsen. Den oprindelige opera blev opført efter planer af Semper i årene 1838-41 i neorenæssance. Indtil 1985 blev den i krigen stærkt ødelagte bygning genopført i en blandet stil; neoklassisk og neorenæssance. 

På den nordlige del af pladsen befandt sig indtil 1945 de stærkt beskadigede og senere nedrevne byggerier; Calberlaschen Zuckersiederei -1853 til 1945 var det Hotel Bellevue og Staatlichen Fernheiz- und Elektrizitätswerks. 

Theaterplatz set 360 grader rundt. Fra venstre ses Hofkirche, Residensslottet, Schinkels Wache, Zwinger og derefter Semperoperaen. Foto fra wikipedia

Kunstnerisk udsmykning af pladsen

Udsmykningen af pladsen er domineret af rytterstatuen af den saksiske konge Johann, der blev udført af Johannes Schilling i 1889. Statuen er placeret midt på pladsen. 

Rytterstatuen af Kong Johann midt på Teaterpladsen i Dresden. Foto: Wikipedia

Foran Sempergaleriet  – hvor den fornemme malersamling Gemäldegalerie Alte Meister har til huse – der befinder der sig to runde springvand med hver en mellemfontæne fra omkring år 1860. De er formodentlig skabt på en ide fra Semper. Springvandene har en tværsnit på 10 meter. De er skabt af sandsten. Mellem Sempergalleriet og Zwingerwall (dansk: Zwinger Volden) står der et mindesmærke af Ernst Rietschel fra år 1858; det forestiller komponisten Carl Maria von Weber. Oprindeligt stod mindesmærket i den nordlige rand af pladsen foran det tidligere Hotel Bellevue, der lå vest for Italienischen Dörfchen. Hotellet blev ødelagt i februar 1945 ved luftbombardementerne over Dresden

Springvand og statue af Carl Maria von Weber. I baggrunden ses den katolske Hofkirche, Residensslottet i Dresden og Zwinger. Foto: Wikipedia

Trafik på pladsen

Trafikken på pladsen er primært den forholdsvis begrænsede trafik der kommer via Sophienstrasse. Pladsen er ofte udgangspunkt for starten på de gående byrundture i Dresden. Pladsen er forbundet via en lille kort vej med Terrassenufer ved Elben


Pladsens Historie

Indtil 1830´erne var det område hvor pladsen efterfølgende kom til at ligge, var den kendetegnet af at ligge tæt på Zwinger, der stadig var et åbent byggeri, da Sempers Galleri ikke havde gjort det til en lukket gård endnu. Den øvrige del var præget af små gyder og gader med småhuse og andet. De fleste beboere var efterkommere af de italienske håndværkere og arbejdere, der havde medvirket til opførelsen af den katolske Hofkirche i 1700-tallet.  Hele arealet lød derfor navnet “Italienisches Dörfchen” – Den Italienske landsby. 

Gottfried Sempers plan for et Forum. Foto fra wikipedia

I 1834 blev Gottfried Semper – Professor på Kunstakademiet – givet det hverv at komme med en plan for hvordan Zwinger kunne videreføres i retning mod Elben: han besluttede sig for at udvide den franske pavillon vestpå i form af et Orangerie og et Operahus (Projekt I). I 1836 udvidede han ideen til at omfatte at Deutsche Pavillon ligeledes skulle udvides med et billedgalleri som pendant til Orangeriet. Dermed blev Altstädter Hauptwache afgrænsningen mod Elben. Det var ikke den første plan. Allerede i 1831 havde Woldemar Hermann kommet med ide om at anlægge et Hofteater – Semperopera – på den vestlige del af pladsen, hvorfor man måtte nedrive den vestlige del af den Italienske Landsby. Sempers opera lå allerede i planen. Den blev opført i årene 1838-41. 

I 1846 besluttede man at opgive ideen om et samlet forum, hvormed man gav Semper lov til at opføre Sempergalleriet, der afskar pladsen fra Zwinger. Det betød også at den sydlige del af den italienske landsby blev nedrevet. 

Den resterende del af den italienske landsby blev endeligt rømmet i 1854. Dog med undtagelse af den nordligste del helt ud til Elben. 

Mod nordvest var der i årene 1817-1820 opstået bygningen Calberlasche Zuckersiederei – der fra 1853 og frem til 1945 virkede som Hotel Bellevue. Den afgrænsede pladsen fra pakområderne ned mod Elben.

Efter den første Semperopera var brændt ned i 1878, da opførte man en endnu større bygning forskubbet lidt mod vest, for at få en bedre virkning af Sempergalleriet. 

Den planmæssige plads blev endvidere udviklet i sammenhæng med König-Johann-Denkmal fra 1887-89. I årene 1911/13 blev den sidste rest af den italienske landsby nedrevet. Derpå anlagde man den fornemme restaurant Italienisches Dörfchen af arkitekten Hans Erlwein. Under Nationalsocialismen hed pladsen Adolf-Hitler-Platz. Han var stærkt begejstret for Richard Strauss, der virkede i Semper-operaen på dette tidspunkt. 

Pladsen blev mestendels ødelagt i 1945, med undtagelse af Hotel Bellevue, så er bygningerne blevet genopført siden. Hotellet blev nedrevet i 1950 og på stedet befinder der sig et gab i pladsen. 


Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.