Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Wien

Wien er Østrigs hovedstad, og samtidig udgør den et af de 9 østrigske forbundslande. Med et indbyggertal på mere end 1,8 millioner er byen ved floden Donau befolkningsmæssigt  den største by i Østrig, den næststørste i den tysktalende verden og den 7. største by indenfor EU. Wien med opland har et befolkningstal på 2,6 millioner, hvilket er godt og vel en fjerdedel af den østrigske befolkning.

Arkitektonisk er Wien præget af den stil, der kaldes Gründerzeitarkitekturhvilket i særdeleshed gælder Wiener Ringstrasse, men også stilarter som barok og jugendstil er dominerende i bybilledet. Med status som hovedstad i kejserriget Østrig fra 1804 blev Wien i det 19. århundrede i særdeleshed til et af de vigtigste kulturelle og politiske centre i Europa. I 1910 var byen verdens femtestørste med mere end 2 millioner indbyggere. Wiens historiske centrum samt Schloss Schönbrunn er en del af Verdens Kulturarvsliste hos UNESCO. Årligt besøger mere end 5 millioner mennesker byen, hvilket placerer den blandt Europas 10 mest besøgte byer.

På standardtysk udtaler man byens navn Win. På det mest udprægede østrigske udtales det mere Wean. 

Byens navn er afledt af floden Wien, hvor det menes, at den første bosiddelse er opkaldt efter bifloden til Donau. Første gang, man skriftligt kan datere brugen af navnet, er i år 881 i Salzburger Annalen, hvor der omtales et slag ad Uueniam, omend det ikke er helt klart, om der menes floden eller byen. Det højtyske Wenia, hvoraf dagens ord er afledt, kommer fra det keltisk-romerske Vedunia (Skovbæk). Navnet Vindobona, der betegnede en romersk bosiddelse indenfor dagens byområde, bliver ofte brugt som det, Wien har fået sit navn fra og det på trods af, at sprogforskerne er bredt enige om, at der ikke er nogen forbindelse.

LÆS ARTIKEL OM WIENS SEVÆRDIGHEDER

Wien på andre sprog

Wien har som så mange andre byer forskellige navne på andre sprog.

  • På engelsk, italiensk, spansk, portugisisk og latinsk hedder byen Vienna / Viena på fransk som Vienne, på græsk Vienni og på hollandsk Wenen. 
  • På ungarsk hedder byen Bécs og på bosnisk, kroatisk og serbisk Beč. På osmannisk blev byen kaldt Beç, men på moderne tyrkisk Viyana. På ungarsk betød det stejle bjergsider.
  • På slovensk hedder byen Dunaj, der henviser til Donau, der på slovensk hedder Donava.
  • På tjekkisk hedder byen Vídeň, på slovakisk Viedeň og på polsk Wiedeń. De stammer fra området Wieden.

Beliggenhed og landskab

Wien ligger tæt ved den østlige rand af bjergkæden Alperne, hvor overgangen til det østlige alpeforland ind til den ungarske/pannoniske højslette ligger. Selve bykernen ligger i den slette, som Donau danner, og den vestlige bydel ligger i Wienerwald, den østligste bjergkæde i de nordlige alper. Det er dog begrænset, hvor meget af Wienerwald, der ligger i byområdet, som er beboet. Omkring halvdelen af Wien ligger i grønne områder, hvoraf større dele også bruges til landbrug.

Wiens historiske centrum ligger 151 m.o.h, mens det i Lobau har en høj – Hermannskogel – der strækker sig 542 m.o.h. I nordvest, vest og sydvest fylder Wienerwald med sine højdedrag Kahlenberg og Leopoldsberg i byområdet og dækker det med skov. Donau strømmer ind i Wien ved Wiener Pforte, en forsnævring mellem Bisamberg og Leopoldsberg. Igennem Wienerwald strømmer utallige småstrømme til Donau, hvoraf den mest berømte er Wien-floden. Bjergene i vest er skabt som istidsterrasser (Wienerberg og Laaer Berg), hvilket gør området ideelt til vinproduktion.

Den østlige del af byen er præget af et fladt marskområde, der udnyttes til landbrug, men som mere og mere benyttes til bebyggelse. I den sydøstlige del ligger Lobau, der er den del af Nationalpark Donau-Auen (engdrag), der hører til Wien. De mest eftertragtede villakvarterer i byen ligger i den vestlige del grundet den renere luft, den tættere adgang til naturen, mens den sydøstlige del er mere præget af industri.

Artiklen er ikke færdig, men udgives og skrives på ved senere lejlighed

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.