1.dag : Byrundtur i Leipzig og ankomst til Dresden
Vi starter dagen i Aabenraa. Efter alle er ombord bydes der velkommen og serveres morgenmad i bussen i form af rundstykke og pålægsbakke med ost og spegepølse samt en kop kaffe til. Turen går over grænsen og øst om Hamborg ind i det gamle Østtyskland. Vi får en flot lang landevejsrute over Ludwigslust mod Magdeburg hvor vi på strækningen kører ind på en kro og får en kold platte til frokost. Herefter går turen forbi Halle og til Leipzig. Dresden og Leipzig har fra gammel tid haft et modsætningsforhold, hvor Dresden var den skønne og forkælede i form af hertuger og fyrsters residens, mens Leipzig selv måtte optjene deres status. Byen var tidligt Messeby, hvilket vi vil se i form af de nærmest labyrintiske strukturer som store dele af den indre bys oprindelige arkitektur består af. Byen har en stor musikalsk arv der er svær at hamle op med; i Thomaskirche virkede Johann Sebastian Bach, Richard Wagner er født i byen, Mendelssohn-Bartholdy virkede og ægteparret Schumann blot for at nævne nogle af de største.
Bronzestatue af Johann Sebastian Bach foran Thomaskirche i Leipzig. Foto fra Pixabay
Det hører vi om på vores gående rundtur. Hvad vi også hører om er den enestående rolle Leipzig indtog i forbindelse med det folkelige oprør op til Murens Fald i 1989. Det var i Nikolaikirche i byen at de såkaldte Mandagsdemonstrationer de startede og som siden bredte sig til hele DDR, denne enestående epoke i byens historie har sikret dem titlen “Heldenstadt”. Vi hører desuden også Universitetet hvis kirke blev sprængt i DDR-tiden og om Goethe der var student i byen, og hvor han efter sigende skulle have fået sin inspiration til hans mest berømte værk “Faust” på hans faste værtshus. Vi spiser tidlig aftensmad i byen inden vi går mod Tysklands største Banegård – hvor den tidligste jernbane i landet fra 1839 forbandt de to byer Leipzig og Dresden. Vi sætter netop kurs mod Dresden i bus. På vej ud af byen passerer vi Tysklands største Krigsmindesmærke det såkaldte Völkerschlachtdenkmal, der markerer sejren over Napoleon i 1813. Vi ankommer til vores hotel i Dresden. Ibis der ligger direkte ud til gågaden og cirka 10 minutter fra centrum, der er restaurant og bar på hotellet.
Dresden – som Elbens Firenze møder os ved aftentide. Foto fra byens turistinformation
2.dag: Dresden til fods
LÆS OM BOMBARDEMENTERNE AF DRESDEN
Efter at have haft god tid til at nyde vores morgenmad der bevæger vi os ud i den smukke by til fods.
Vi starter med at se mindesmærket direkte ved hotellet, der omhandler hvordan demonstranter på vej til den nærliggende banegård i oktober 1989 fik fri adgang af politiet, der gav demonstranterne ret i at dette var et politisk problem og ikke et politimæssigt. Banegården er et prægtigt bygningsværk der efter murens fald endvidere har fået sin tagkonstruktion lavet af Sir Norman Foster. Vi bevæger os af gågaden til Altmarkt, hvor vi ser eksempler på kommunisternes genopførelse og mindesmærker for de døde under bombardementerne af Dresden.
Vi kommer omkring den smukke Kreuzkirche og hører om et af verdens ældste drengekor og videre til den prægtige Frauenkirche, der først blev genopført efter den tyske genforening og som står som den prægtigste blandt alle de skønne steder i Elbens Firenze. Der bliver naturligvis tid til at komme ind i kirken.
Frauenkirche med sin imponerende kuppel er genopført efter Murens Fald. Det samme er alle andre bygninger man ser på dette foto (Pixabay).
Herpå går vi til det nærliggende og imponerende galleri Fyrstetoget der er udført i Meissenklinker af de saksiske fyrster. Vi går igennem slotsgårdene på det efterhånden helt genopførte slot, hvor nogle af Tysklands mest imponerende kunstskatte findes. Herefter kommer vi til Zwingermuseerne, der er bygget i imponerende barok og som huser kunstskatte som noget af det fornemste Meissenporcelæn samt maleriet af Rafael “Den Sixtinske Madonna”. Vi kommer til Theaterplatz hvor Semperoperaen og dens fantastiske akustik gør at vi må høre om Richard Strauss, Carl Maria von Weber og Richard Wagner samt Hofkirche med dens italienske arkitektur danner et imponerende ensemble. Vi slutter gåturen af med udsigten fra de Brühlske Terrasser som Goethe kaldte “Europas Balkon” hvor såvel midtbyen og Elben ses allermest fornemt.
Zwinger – er navnet på det smukke barokke anlæg der fungerer som museum for nogle af de ypperligste kunstskatte i byen. Foto fra Pixabay
Eftermiddagen er i udgangspunktet på egen hånd, men for de særligt interesserede kan de gå med Anders (rejselederen) i Dresden-Neustadt og se nogle af de mange spændende baggårde. Om aftenen arrangeres der fælles spisning.
3.dag: Det saksiske Schweiz – klipperne ved Bastei – slotshaven i Pillnitz og sejltur på Elben
Efter vi har spist morgenmad gør vi os klar til en dejlig køretur langs Elben, hvor vi kommer igennem skønne områder med smukke patriciervillaer og små slotte langs Elben – kaldt Elbschlösschen – , hvor der også er mellemhøje bjerge med vinrækker – området har virket som inspiration for mange eksempelvis Friedrich Schiller der skrev “Ode an die Freude” her. Vi fortsætter af den kønne rute igennem Richard Wagners Graupa og kommer til det saksiske Schweiz – et vidunderligt naturområde med vulkanske forhøjninger og mange kurbyer. Vi gør holdt ved Bastei-klipperne. Her er der nogle fantastiske naturscenerier, hvor man ser Elben bryde igennem landskabet mange hundrede meter nedenfor os, der er gode muligheder for at gå i dette smukke område.
Klipperne ved Bastei danner fantastiske formationer oven over Elben og er et yndet sted for klatrere. Foto fra Pixabay
Efter at have spist frokost fortsætter bussen videre igennem området og vi kommer tæt på Tjekkiet ved den berømte borg Königstein og herefter igennem byen Pirna. Vi holder i slotsbyen Pillnitz, hvor den imponerende slotshave med den kæmpe Kamelia og meget andet direkte ned til Elben kan tiltrække mange. Vi sejler fra Pillnitz med hjuldamper tilbage til Dresden – en smuk tur. På sejladsen passerer vi under broen Blaues Wunder. Vi får samme motiv som den italienske maler Canaletto berømmeligt forevigede Dresden med, her vandt byen sig navnet “Elbens Firenze”. I Dresden ved kajen holder bussen og venter på os og kører os til hotellet. Om aftenen er der fælles spisning i byen.
Slottet i Pillnitz ned til Elben – et yndlingssted for August den Stærke. Foto fra Pixabay
4.dag: Meissen og Moritzburg
Efter morgenmad kører vi langs Elben til den smukt beliggende gamle residensby Meissen. Byen har mere end 1000 års status som domkirkeby og fyrstelig residens. Men det var først i 1710 at den for alvor blev kendt i hele Europa, da Kurfyrste August den Stærke lagde produktionen af porcelæn i byen. I 1708 havde Johann Friedrich Böttger opdaget formlen til at producere porcelæn – hvilket nu ikke længere var noget der skulle bringes ind fra Kina. Vi får en rundtur på Porcelænsfabrikken på dansk – og ser om der er råd til at købe noget bagefter. Efter rundturen bevæger vi os ned til centrum af den charmerende by med den smukke domkirke knejsende på klipper over os. Af små veje bevæger vi os til slottet Moritzburg, der ligger som en utrolig smuk vandborg lidt nord for Dresden. Undervejs indtager vi frokost i bussen. Ved Moritzburg får vi kaffe inden det går tilbage til Dresden, hvor vi forventer at være først på eftermiddagen. Vi spiser i fællesskab om aftenen.
Moritzburg – den smukke vandborg lidt nord for Dresden. Foto fra Pixabay
5.dag: Spreewald – hjemkørsel
Efter morgenmaden der pakkes bussen og vi tager afsked med Dresden. Vi sætter nordpå til den lille charmerende by Lübbenau, hvor de slaviske Sorbere huserer – de er den lille originale rest der boede her før tyskerne kom i middelalderen. De bor i Spreewald, der er et større forgrenet å-system af floden Spree der ligger mellem Berlin i nord og Cottbus i syd. Vi får en sejltur i robåde rundt i Sorbernes rige, hvor vi kan se i folks haver og til folks huse, hvor alt foregår af vandvejen.
Spreewald – hvor vi ser bådene vi bliver roet rundt i undervejs. Foto fra Pixabay
Efter turen rundt i Spreewald der fortsætter vi nordpå og passerer igennem Berlin, hvor vi hvis tiden tillader det og stemningen er til det får en kortere byrundtur, hvor vi passerer forbi nogle af de større seværdigheder i Tysklands hovedstad. Der organiseres en frokost på vejen hjem og vi forventer at ankomme tilbage til Åbenrå først på aftenen.
Rejsens pris er (Ved 30 deltagere: 5399 DKR og ved 40 deltagere: 4975 DKR inkluderer:
Det bemærkes at rejseforsikring samt afbestillingsforsikring ikke er inkluderet i rejsens pris. Det anbefales at man undersøger forlods om man har dette inden rejsen påbegyndes.
Depositum for rejsen er 2000 DKR som indbetales ved bestilling af rejsen. Girokort eller kontonummer oplyses ved bestilling af rejsen.
Bestilling af rejsen foregår ved henvendelse til Ældresagen Aabenraa – eller hos Historiske Rejser – eller hos begge?
Historiske Rejser har som mål at levere unikke rejseoplevelser til alle, der vil opleve verden i et historiske perspektiv. Vi arrangerer pakkerejser på en række af de områder, hvor vi er specialister og så skræddersyr vi grupperejser til grupper i alle størrelser, der ønsker deres helt egen rejse med netop den historiske vinkel I ønsker.
På Historiskerejser.dk kan rejser bestilles, foredrag bookes og rejsebøger købes. Og så kan du læse løs i arkivet med mere end 1200 historiske artikler, som vil selv har skrevet. Og vi har været alle de steder vi skriver om – lige dér, hvor historien har sat sine spor.
Din kompetente rejseleder hedder hos Historiske Rejser hedder Anders og er cand. mag. i historie og religion og har mere end 15 års rejseledererfaring.
Historiske Rejser har som mål at levere unikke rejseoplevelser til alle, der vil opleve verden i et historiske perspektiv. Vi arrangerer pakkerejser på en række af de områder, hvor vi er specialister og så skræddersyr vi grupperejser til grupper i alle størrelser, der ønsker deres helt egen rejse med netop den historiske vinkel I ønsker.
På Historiskerejser.dk kan rejser bestilles, foredrag bookes og rejsebøger købes. Og så kan du læse løs i arkivet med mere end 1200 historiske artikler, som vil selv har skrevet. Og vi har været alle de steder vi skriver om – lige dér, hvor historien har sat sine spor.
Din kompetente rejseleder hedder hos Historiske Rejser hedder Anders og er cand. mag. i historie og religion og har mere end 15 års rejseledererfaring.