Den 31.oktober 1517 slog Augustinermunken Martin Luther 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg. Teserne var en kritik af datidens økonomisk funderede brug af aflad, hvor synd kunne eftergives mod kompensation. Teserne satte gang i en verdenshistorisk proces, som vi idag kender som Reformationen og som betød et brud på den Romersk funderede Pavekirke, der havde været rammen om Middelalderens Europa.
På denne rejse besøger vi en lang række af de steder hvor Luther virkede såsom Wittenberg – byen hvor han boede hovedparten af sit liv og som var kendt som Protestantismens Rom og Erfurt, hvor han studerede og virke som Munk før Reformationen men også den smukt beliggende borg Wartburg, hvor han efter Rigsdagen i Worms boede under dæknavn og oversatte Ny Testamente til tysk; vi besøger Torgau, hvor det første lutherske kapel blev opført i den smukke renæsssanceby som også huser Katarina von Bora – Luthers Hustrus – grav. I Bad Frankenhausen oplever vi det storslåede 360-graders maleri over Bondekrigene. Vi har dog valgt at turen skal have endnu flere lag end Luther og Reformationen, så derfor besøger vi Leipzig hvor fokus ligger på Mandagsdemonstrationerne der tog udgangspunkt i byens kirker, og førte frem til Murens Fald samt på Johann Sebastian Bach og hans enestående kirkemusik. Vi har en dag i Weimar hvor vi i særdeleshed har fokus på Johann Wolfgang von Goethe og tysk litteratur.
Rejsen følger i fodsporene på Martin Luther og Reformationen men også på andre spændende personer som Bach og Goethe og begivenheder som Murens Fald. Foto: Anders Bager Eriksen
Rejseleder på rejsen er Torkil Jensen, præst i Vester Aaby og Aastrup, der i mange år har arrangeret rejser i Luthers Fodspor og som undervejs på turen vil gøre os langt klogere på Luther og Reformationen, men som også har mange kontakter i området hvoraf vi vil møde flere og deraf få specialindsigt. Chauffør og delvis rejseleder på turen er Anders Bager Eriksen, der selv har ageret rejseleder på ture om Luthers Fodspor men også mange andre ture i det tyske. Anders vil supplere Torkil om vidt og bredt og i særdeleshed stå for dagen i Leipzig og Weimar hvor han vil berette om Mandagsdemonstrationerne samt om Goethe. Vi glæder os meget til denne tur og til samarbejdet!
Wittenberg. I Baggrunden ses Rådhuset (hvidt) og Bykirken Vor Frue med de to tårne – kirken hvor Luther stod for prædikenerne. Foto: Anders Bager Eriksen
1.dag: Sydfyn til Luthers by: Wittenberg
Bussen starter i Svendborg og fortsætter via Odense mod Trekantsområdet og ned igennem Sønderjylland, der er rundstykker og kaffe i bussen. Dagen bruges til at blive introduceret for Martin Luther og Reformationen samt høre generelt om det tyske. Vi holder ind på en landevejskro og får frokost. Vi ankommer til Wittenberg først på aftenen og indkvarterer os på det meget centralt beliggende hotel Best Western Soibelmanns, der ligger nabo til Lutherhaus, Melanchthonhaus samt universitetet Leucorea. Vi spiser aftensmad på hotellet.
LINK TIL HOTEL BEST WESTERN SOIBELMANNS
2.dag: Wittenberg, Teserne på døren – Luther og hans nærmeste
Efter at have haft god tid til at nyde morgenmaden, der deltager vi i den gudstjeneste der normalvis er på en søndag i Slotskirken. Kirken er primært kendt for, at det var på døren til kirken at Martin Luther den 31.oktober 1517 slog sine 95 teser op, hvilket normalt sættes som starten på Reformationen. Såvel Luther som Philipp Melanchthon ligger begravet i kirken, der derudover er kendt blandt danskere for at kirken fik en Alterdug i gave fra Dronning Margrethe, der selv havde skabt den med Luthers Rose.
Efter gudstjeneste er der frokostpause, hvorefter vi får en rundvisning i Stadtkirche, der var den kirke hvor Martin Luther virkede som prædikant og som Johannes Bugenhagen var sognepræst i. Stadtkirche var den første kirke hvor der blev afholdt reformatoriske gudstjenester.
Vi holder en lille kaffepause inden vi skal på en rundvisning i Martin Luthers hjem Lutherhaus. Her boede Martin Luther i de fleste af hans mange år i Wittenberg og i samme åndedrag også med hans kone Katarina von Bora – der opgav sit liv som nonne som Luther havde opgivet sit liv som munk – og hvor de indbød datidens vigtige personer på besøg, ofte med det formål at overhøre Luthers bordtaler.
Efter rundvisningen kan man bruge tiden på egen hånd, hvor man måske vil se den berømte maler og udgiver Lucas Cranachs værksted eller Philipp Melanchthons hus.
For de der er interesserede kan vi arrangere en fælles spisning.
LÆS OM LUCAS CRANACH DEN ÆLDRE
3.dag – Torgau og Leipzig: Bach og Kirkelige bevægelser ved Murens Fald
Efter morgenmaden siger vi farvel til den smukke Lutherby Wittenberg og kører ad landeveje til Torgau, der ligeledes ligger langs Elben. Byen var ligeledes residensby, hvor de saksiske fyrsters hof lå i slottet Hartenfels. Slotskapellet blev den første kirkelige bygning bygget specifikt ud fra Luthers reformatoriske tanker om en kirkelig bygning. Simpel og med prædikestolen i centrum for at give plads til ordet. Derudover ser vi i Torgau også Stadtkirche hvor Luthers kone Katarina von Bora ligger begravet, hun ankom til byen kort før sin død, da Wittenberg ikke længere var et sikkert sted at være. Der er tid på egen hånd til frokost i byen, der også er kendt for at være det sted at de sovjetiske og amerikanske tropper 25.april 1945 mødtes og som symbolsk markerede at krigens afslutning ville være et spørgsmål om tid.
Slottet Hartenfels i Torgau blev udbygget af Kurfyrsterne af Sachsen. De byggede også et kapel, der var det første efter protestantiske forskrifter. Vi bruger første del af dagen i den smukke by ved Elben. Foto: wikimedia commons
Efter frokost fortsætter vi ad charmerende landeveje mod Leipzig. Byen var indledningsvis ikke venligt stemt mod Luther, da det lå i den østlige del af Sachsen, hvor Reformationen først slog senere igennem. I 1519 mødte Martin Luther universitetsprofessoren Johannes Eck i hvad der nok var den hårdeste intellektuelle test af Luther og som i den grad skærpede modsætningsforholdet mellem Luthers følgere og hans modstandere. Vi fokuserer dog mere på andre vinkler af Leipzig og ser blandt andet Krigsmindesmærket fra Napoleonskrigene – Folkeslagsmindesmærket – hvor byen indtog en overordentlig stor betydning for den senere tyske samling. I selve Leipzig får vi en tur igennem byen, hvor der bliver fokus på Murens Fald i 1989, da byen var kendt som Centrum for Den Fredelige Revolution og Mandagsdemonstrationerne, der satte et folkeligt pres på den politiske elite i DDR. Demonstrationerne havde et kirkeligt udgangspunkt i Nikolaikirche – som vi ser under vores tur igennem byen – hvis man vil dykke mere ned i det kan man besøge Stasis Hovedkvarter i byen Runde Ecke, hvor der findes fremragende udstillinger om emnet. Derudover ser vi Thomaskirche, hvor Johann Sebastian Bach virkede igennem mange år og iøvrigt ligger begravet.
Nikolaikirche i Leipzig var ramme om Mandagsdemonstrationerne. Foto: Wikimedia Commons, Dirk Goldhahn (2004).
Sidst på eftermiddagen fortsætter vi mod Erfurt, hvor vi indkvarterer os på det centralt beliggende hotel Best Western Excelsior og denne aften har aftensmad inklusiv på hotellet.
SE HOTEL BEST WESTERN PLUS EXCELSIOR i ERFURT
4.dag: Erfurt – Augustinermunken Luther samt Wartburg
Vi starter dagen med en gåtur rundt i den smukke og livlige by Erfurt, der er hovedstad i delstaten Thüringen. Vi bor tæt på banegården og dermed det berømte Willy Brandt Vindue, der i DDR-årene blev symbolsk for den folkelige vilje til forsoning med Vesttyskland. Willy Brandt blev den 19.marts 1970 hyldet af en større forsamling foran banegården, hvilket var et pinligt faktum for DDR´s egen Willy Stoph. Forhandlingerne førte til at de to Tysklande i princippet anerkendte hinandens eksistens. Vi går henover den livlige plads Anger, hvor der ligger kunstmuseer og står en statue af Luther der markerer hans stop undervejs til Rigsdagen i Worms i 1521. Vi passerer det Kurmainziske Statholderi, hvor Erfurt Kongressen foregik i 1808 og som afsluttede den fjerde Koalitionskrig mellem Napoleon og Rusland. Vi kommer til Erfurts nok mest yndede sted – den charmerende Krämerbrücke med dens mange bindingsværksbygninger henover floden Gera.
De to centrale kirker i Erfurt. Katedralen og Severikirche hvor Luther blev præsteviet. Foto: Pixabay
Vi følger vejen langs floden til Augustinerklosteret hvor Martin Luther i 1505 valgte at bruge sit liv religiøst. Det er herfra at man typisk begynder at følge Luther. På Augustinerklosteret, der er noget så sjældent som et evangelisk-luthersk kloster, får vi en rundvisning og ser den ualmindeligt smukke kirke med dens fantastiske mosaikvinduer, der bl.a. viser Luther-Rosen.
Efter vores rundvisning fortsætter vi vores lille byvandring i Erfurt, der også byder på en stor jødisk kulturarv i form af den ældste kendte bygning der har fungeret som synagoge i Europa, samt den imponerende Domplatz med udsigt til de to højtragende kirker Domkirken og Severikirche samt fæstningen Petersberg. I dette område får man fri til frokost. På samme plads holder bussen parkeret og derfra mødes vi og kører vestpå mod Wartburg.
Borgen ligger fantastisk smukt og har udsigt udover Thüringer Wald samt knejser over byen Eisenach. Martin Luther opholdt sig på borgen efter Rigsdagen i Worms, hvor han overfor Kejser Karl V. havde afstået at tilbagekalde hans teser og kritik af aflad samt af paven og derpå var blevet gjort fredløs. Kurfyrste Frederik den Vise af Sachsen tillod ham at bo på borgen under dæknavnet Junker Jörg. Luther brugte tiden fornuftigt og oversatte det Ny Testamente til tysk. På en rundvisning hører vi om meget andet end det, det vil handle om både den hellige Elisabeth af Ungarn, samt om de middelalderlige Mindesangere som Richard Wagner siden blev inspireret af til blandt andet og skrive Lohengrin og Tannhäuser. Slutteligt ser man Luthers arbejdscelle og det fine museum om Luther og Reformationen.
Wartburg. Med den fantastiske udsigt over Thüringer Wald. Her sad Luther og oversatte Ny Testamente til tysk. Foto: Pixabay
Efter opholdet kører vi igennem Eisenach, hvor vi kan spejde mod Johann Sebastian Bachs fødehjem og hvor Martin Luther opholdt sig i sin Gymnasietid, hvor han boede et par år i Eisenach.
Om aftenen arrangeres der fælles spisning for de interesserede.
5.dag: Weimar – Goethe og Schillers by – Det tyske demokratis vugge
Tæt på Erfurt ligger Weimar. Da Wittenberg kort efter Martin Luthers død mistede sin status som residens, der tog de detroniserede kurfyrster istedet til Weimar og blandt andet ligger Lucas Cranach begravet i byen. Det lille fyrstendømme Sachsen-Weimar spillede ingen politisk rolle længere, men i midten af 1700-tallet begyndte fyrstinden Anna Amalie at tiltrække en lang række af Tysklands kulturelle og litterære elite. Det gjaldt primært Johann Wolfgang von Goethe og Friedrich Schiller, men også folk som Johann Gottfried Herder og Christoph Martin Wieland der blev en del af den berømte tesalon hos fyrstinden. Dette førte til den såkaldte Weimar Klassik, der markerede at stor litteratur og teaterkunst kunne være tysksproget og en selvtillid i den tysktalende verden, der i forbindelse med Napoleonskrigenes sejre førte til drømmen om tysk samling der blandt andet førte til Goethes engagement i at samle de tyske kræfter der støttede dette på Wartburg for at hylde Martin Luther som andet end bare Reformator, men også som symbol på den tyske ånd.
Goethe og Schiller foran Nationalteateret i Weimar. Foto: Pixabay
På en rundtur rundt i byen præsenteres vi blandt andet for hvor Goethe boede samt hans berømte havehus, hvor man kan se Staatsteateret i Weimar, hvor Tyskland i august 1919 bekendtgjorde en ny statsforfatning samt en Republik. Den blev siden opkaldt efter byen Weimar-Republikken. I de samme år opstod der også i byen en ny retning indenfor arkitekturen, der blev kaldt Bauhaus, den sigtede efter at gøre byggeri mere stilrent og rense det for alle dets historiske retninger som tiden før Første Verdenskrig havde været præget af. Det kan man også bruge dagen i Weimar på eller gå tur i den skønne Park an der Ilm, hvor man netop også finder Anna Amalies Tesalon. Vi forlader Weimar midt på eftermiddagen, hvor man nord for byen ser Ettersberg med slottet Ettersburg, som Goethe lovpriste i høje vendinger – dets ynde blev imidlertid skændet for evigt, da Heinrich Himmler i 1937 besluttede at anlægge en koncentrationslejr ved navn KZ Buchenwald.
LÆS OM JOHANN WOLFGANG VON GOETHE
Tilbage i Erfurt arrangerer vi sidste aften fællesspisning i området ved Krämerbrücke.
6.dag: Kæmpe Panorama om Bondekrigen og Landskabstur igennem Harzen
Vi forlader vores hotel i Erfurt i forlængelse af morgenmaden og sætter kurs nordpå. Dagen er imidlertid ikke udelukkende transport, men derimod både kultur og natur. Vi starter dagen med et besøg i Bad Frankenhausen, hvor der stod et afgørende og ualmindeligt blodigt slag i den Tyske Bondekrig. Luthers kritik af pavedømmet og kirken afstedkom en hel vifte af utilfredshed, der skyllede ind over Tyskland. Luther havde stor støtte hos stærke fyrster som Philipp af Hessen og Frederik den Vise af Sachsen, der til gengæld var meget skeptiske overfor bøndernes oprør. Luther viste ingen støtte til bønderne og drog en lære af oprøret, der kaldes to-regimente-læren. Gud hersker i himlen og Fyrsten på jorden.
Panorama-museet har lagt dette billede ud for de nysgerrige til det enestående 360-graders syn på Bondekrigene og Reformationen. Foto: Panorama-Museum
Museet over slaget består af en imponerende 360-graders gigantisk maleri, der er skabt med virkningsfulde og intelligente fremstillinger. Fremvisningen foregår med en dansktalende 20-25 minutters fortælling, som er enestående flot formidlingsarbejde på dansk. Efter rundvisningen og kaffe ved bussen fortsætter vi af landeveje igennem først Kyffhäuser med Barbarossa-mindesmærket og derpå op igennem Harzen, hvor vi har inkluderet frokost på det smukke udsigtspunkt Torfhaus. Her kan man se Harzens højeste bjerg Bloksbjerg (Brocken). Turen fortsætter nordpå forbi Wolfenbüttel og Braunschweig og mod Lüneburg og Lauenburg, hvor vi holder kaffepause inden det går videre hjemad mod Sønderjylland og Sydfyn.
Torfhaus med udsigt til Bloksbjerg. Foto: Wikimedia Commons, Losch (2009).
Rejsens pris er: 5999,- DKR (Tillæg for enkeltværelse 1015 DKR)
Der samles op fra Svendborg og langs den fynske og sønderjyske motorvej
Det bemærkes at rejseforsikring samt afbestillingsforsikring ikke er inkluderet i rejsens pris. Vi opfordrer til at man tegner en forsikring og undersøger med sit selskab om man allerede har de i sine øvrige forsikringer.
Al tilmelding og betaling foregår via Historiske Rejser mail@historiskerejser.dk – telefon: 20 93 17 14 eller hos Sognepræst Torkil Jensen på TOJE@KM.DK eller 62 61 64 20
En tilmelding er registreret ved indbetalt depositum på 1500 DKR ved faktura der sendes på mail (eller alternativt post).
Historiske Rejser har som mål at levere unikke rejseoplevelser til alle, der vil opleve verden i et historiske perspektiv. Vi arrangerer pakkerejser på en række af de områder, hvor vi er specialister og så skræddersyr vi grupperejser til grupper i alle størrelser, der ønsker deres helt egen rejse med netop den historiske vinkel I ønsker.
På Historiskerejser.dk kan rejser bestilles, foredrag bookes og rejsebøger købes. Og så kan du læse løs i arkivet med mere end 1200 historiske artikler, som vil selv har skrevet. Og vi har været alle de steder vi skriver om – lige dér, hvor historien har sat sine spor.
Din kompetente rejseleder hedder hos Historiske Rejser hedder Anders og er cand. mag. i historie og religion og har mere end 15 års rejseledererfaring.
Historiske Rejser har som mål at levere unikke rejseoplevelser til alle, der vil opleve verden i et historiske perspektiv. Vi arrangerer pakkerejser på en række af de områder, hvor vi er specialister og så skræddersyr vi grupperejser til grupper i alle størrelser, der ønsker deres helt egen rejse med netop den historiske vinkel I ønsker.
På Historiskerejser.dk kan rejser bestilles, foredrag bookes og rejsebøger købes. Og så kan du læse løs i arkivet med mere end 1200 historiske artikler, som vil selv har skrevet. Og vi har været alle de steder vi skriver om – lige dér, hvor historien har sat sine spor.
Din kompetente rejseleder hedder hos Historiske Rejser hedder Anders og er cand. mag. i historie og religion og har mere end 15 års rejseledererfaring.