Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Wales

Wales er et land, der er del af det Forenede Kongerige og ligger på øen Storbritannien. Det grænser mod øst til England og mod nord og vest til det Irske Hav samt mod Bristolkanalen mod syd. Der bor 3.063.000 indbyggere (2011) på et område, der er 20.779 kvadratkilometer stort. Wales har en kystlinje, som er 2.700 kilometer lang og overvejende bjergrigt, hvor de højeste bjerge ligger i det centrale og nordlige med det højeste Snowdon (Yr Wyddfa). Landet ligger i den nordlige tempererede zone og har et skiftende maritimt klima.

Den walisiske nationale identitet voksede frem sammen med briternes, efter at romerne trak sig tilbage fra Britannia i det 5. århundrede, hvilket betød, at Wales regnes for en af de moderne keltiske nationer. Llywelyn ap Grufudds død i 1282 markerede Edward I. af Englands erobring af Wales, omend Owain Glyndwr kortvarigt retablerede Wales´ selvstændighed. Hele Wales blev annekteret af England og gjort til en del af engelsk lovgivning med Laws of Wales Acts 1535 & 1542. Det var først i det 19. århundrede, at der kom en walisisk politik. Walisisk liberalisme fra det tidlige 20. århundrede under David Lloyd George blev afløst af socialisme og Labours dominans i Wales. I løbet af århundredet voksede walisisk nationalfølelse. Plaid Cymru blev dannet i 1925 og det Walisiske Sprogsamfund i 1962. I 1998 blev der dannet en lov for en regering i Wales, der siden 2011 har eksisteret med bestemmelser for en del politikområder.

Fra starten af den industrielle revolution i det 18. århundrede, der omdannede mine- og metalindustriområdet fra et traditionelt landbrugssamfund til en industrination: udnyttelsen af det sydlige Wales’ kulminer betød en udvidelse af Wales´ befolkning. To-tredjedele af befolkningen i Wales bor i den sydlige del, hvilket inkluderer Cardiff, Swansea, Newport og de omgivende dale. Nu, da landets traditionelle tunge industrier er i forfald, afhænger Wales´ økonomi af den offentlige sektor, turisme og den lette serviceøkonomi.

Selvom Wales deler politik og socialhistorie med resten af Storbritannien, og hovedparten af befolkningen har engelsk som førstesprog, så har landet bibeholdt en tydelig kulturel identitet, og området er officielt tosprogligt. Der bor mere end 560.000, der taler walisisk eller kymrisk, og i det nordlige og vestlige er det hovedparten, som taler kymrisk. I den sidste del af det 19. århundrede blev Wales populær som “Sangenes Land” som del af deres eisteddfod tradition. Wales er repræsenteret som selvstændig nation i de fleste sportsbegivenheder.


Wales flag med dragen. Flag fra wikipedia

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.