York – Durham – Whitby – det nordlige England med Northumbria, Yorkshire og Durham er kendt for dens fantastiske katedraler, dens angelsaksiske, romerske og vikingehistorien. Vi glæder os til denne eksklusive rejse, hvor vi bor helt centralt i såvel York og igen i Durham med 2 nætter hvert af stederne, mens vi afslutter med 2 nætter på en af Englands ældste kroer, der ligger midt i den smukke nationalpark North Pennines. Der venter store oplevelser i form af York med vikingeskibsmuseet Jorvik – de fantastiske katedraler i såvel York som Durham. Vi besøger imponerende slotte som Castle Howard, der er kendt fra “gensyn med Brideshead” og Bishop Auckland, hvor bispefyrsterne af Durham holdt til. Der venter os enestående natur, når vi kommer igennem de store lyngområder North York Moors, som både opleves fra bus og i det historiske tog kendt fra Harry Potter. Vi oplever betagende kyster i Whitby, hvor vi ser klosterruinen kendt fra Bram Stokers Frankenstein og Robin Hoods Bay og for ikke at glemme Lindisfarne, hvor vikingetiden startede i det britiske, herfra skal vi på den smukkeste sejltur rundt om Farne-øerne. Vi skal på Bamburgh Castle, der ligger uindtageligt til vandet. Hadrians Mur der skulle sikre det romerske Britannia mod angreb fra de skotske Piktere ligger i fantastisk smukt kuperet landskab, hvilket vi skal opleve. Som prikken over det berømte i, da skal vi til Englands store historiefestival Kynren, hvor mere end 1000 lokale borgere fra Bishop Auckland opfører store begivenheder i den engelske historie fra romerne over vikingerne til Churchills store taler under 2.verdenskrig. Vi glæder os til denne enestående rejse.
Rejsens pris er 15.995 DKR (Enkeltværelsestillæg 5950 DKR) som indeholder følgende ydelser :
Det bemærkes at rejseforsikring samt afbestillingsforsikring ikke er inkluderet i rejsens pris.
Tilmelding foregår til Historiske Rejser på mail@historiskerejser.dk eller 20 93 17 14. Her spørges om navn, adresse, mail og telefonnummer. Herefter sendes der faktura med opkrævning på depositum på 3000,- DKR
Robin Hoods Bay er en af mange store oplevelser. Foto fra pixabay
1.dag: Opsamling – frokost – kørsel til Hoek van Holland
Turen starter med opsamling fra det sydlige Fyn i Kirkeby, over Odense og mod Trekantsområdet og ned igennem Sønderjylland. Der vil være flere af stederne langs ruten, hvor der er mulighed for at langtidsparkere sin bil. Der er morgenmad i bussen i form af smurte rundstykker og pålægsbakker med ost og spegepølse samt juicebrikker og frisk kaffe serveret til.
Vi kører i en dejlig moderne firestjernet turistbus, hvor vi holder passende pauser undervejs i forhold til dagsprogrammet. Ruten går via Hamborg og Bremen mod den hollandske grænse. Her gør vi holdt ved en landevejskro tæt på den hollandske grænse, hvor der er mulighed for frokost.
Turen går herefter igennem Holland og forbi den store færgehavn i Rotterdam til Hoek van Holland. Her skal vi sejle med natforbindelsen til Harwich. Vi kommer ombord og får vores kahytter og efterfølgende aftensmad ombord på færgen.
2.dag: Kørsel fra Harwich mod York – Byrundtur til fods i York
Vi får tidlig morgenmad ombord på færgen. Efter at have været igennem den obligatoriske kontrol ved ankomst fortsætter vi nordpå forbi Colchester, Ipswich og Cambridge. Efterhånden bliver navnene mere nordengelske i form af Nottingham, Sheffield og Leeds. Inden vi når York holder vi frokostpause med picnic.
Ved indkørsel mod York ser vi flere af byens store seværdigheder fra bussen. Det gælder ikke mindst Yorks næsten helt sammenhængende bymur, hvor der både findes rester fra Romertiden samt fra vikingetiden, men hvor det meste er fra middelalderen, hvor byen utallige gange kom i klemme mellem krigene mod Skotland.
Vi bor indenfor bymurene i York. Foto fra Pixabay
York ligger et godt sted for såvel forsvar som for handel ved sammenløbet af to floder, der hedder Ouse og Foss. Fra den naturlige ring der slås rundt om byen kan vi se ruinerne fra St. Marys, et af de rigeste og mest omfattende klostre i det nordlige England. Abbedens hus overlevede Reformationen idet at den kongelige repræsentation i det nordlige England fik til huse i perioden 1539-1641 her. Et af mange spændende steder i York. Endelig passerer vi York Station, der er nabo til det imponerende National Railway Museum, hvor man både finder Hogwarts Express, statue af George Stephenson og de mange udgaver af britiske tog.
Vi indkvarterer os på det centrale hotel Holiday Inn, York City Centre.
SE HOTEL YORK CITY CENTRE: HOLIDAY INN
Efter at have tjekket ind, da fortsætter vi til fods at udforske den historiske by. Tæt på hotellet ligger den berømte landevejsrøver Dick Turpin begravet, der blev foreviget i romantiske frihedsidealer i 1800-tallets romaner.
Imidlertid er turen igennem York en gennemgang, hvor vi får indblik i Yorks tidlige historie. Byen har eksisteret i romertiden og var hovedstad i Anglernes rige Deira under navnet Eoferwic, mens vikingerne gjorde den til hovedstad og centrum for Vikingernes magt i England under navnet Jorvik. Sidenhen blev byen ligesom store dele af det nordlige England lagt øde, da Normannerne gjorde kort proces mod den modstand de mødte i det nordlige skandinavisk orienterede England. Op imod halvdelen af befolkningen mistede livet og York blev indtaget og herfra symbol på Normannernes magt, hvor den gentagne gange var udgangspunkt for erobringsforsøg mod Skotland, men også ramt når det var Skotterne der foretog sig angreb den modsatte vej.
Shambles – de hyggelige gader i den gamle del af York. Foto fra wikipedia af Peter K. Burian
I Rosekrigene 1455-85 var modsætningsforholdene imellem York og Lancaster, hvilket igen gjorde at byen blev hærget. Reformationen var hård ved byen med de mange klostre og vigtige religiøse institutioner, men igen satte kongen alt ind på at kontrollere byen og King´s Manor der kontrollerede hele det nordlige England lå i byen. I 1685 blev Prinsen af York James II. pludselig konge trods sin katolske konge. Igen skulle York stå med et problematisk loyalitetsforhold.
Siden blev byen en vigtig industriby hvor særligt togbyggeri, kuludvinding og chokolade blev afgørende. Byen blev bombet som ren hævn under 2.verdenskrig og hører under begrebet “Baedeker-Bombing”, hvor tyskerne gik efter at ødelægge britisk kulturarv.
På turen rundt ser vi de charmerende små gyder og gader i form af de krogede huse på vejene rundt om “The Shambles”. Vi ser naturligvis også Clifford Tower, hvor vi ser resterne af Normannernes borg. Vi ser hvor Guy Fawkes blev født, manden der stod bag Gunpowder Plot. Vi kommer naturligvis også omkring Yorks fantastisk smukke katedral York Minster. Foran katedralen står en statue af Konstantin den Store, der i tiden op til at han blev romersk kejser var udstationeret i Romersk Britannie og da han få år efter var blevet kejser står York som deltagere i det store kirkemøde i Arles i 314. Det vidner om en meget tidlig kristen repræsentation i York.
Det er dog særligt de fantastiske hvælvinger og de imponerende mosaikker i form af “Five Sisters”. Opfordringen til at komme ind at se Katedralen kan ikke lyde nok.
York Minster er kendt for dets utallige smukke mosaikvinduer. Foto fra Pixabay
Jorvik er byens museum over vikingetidens udgravninger. Jorvik var hovedstad for vikingernes erobring under Ragnar Lodbrogs´ sønners erobring – Ivar den Benløse og Halfdan – hvilket den forblev frem til 954 i det område der blev kaldt Danelagen. I tiden derefter var der forholdsvis fred indtil den enorme massakre på de danske i 1002, hvilket førte til de danske konger Svend Tveskæg og Knud den Stores erobring af England efterfølgende. Skandinaviens indflydelse var tydelig frem til Normannernes erobring i 1066. Misforholdet mellem de to grene af skandinaviske efterkommere fik den konsekvens i 1069 at Normannerne stort set dræbte alle nord for floden Humber, hvilket stadig ses den dag idag i et meget lavt befolkningstal.
Vi får god tid til at gå på opdagelse i den skandinaviske vikingearv i området. Det ses blandt andet i den lokale dialekt som sydenglændere ofte ikke forstår meget af, men hvor man siger “barn” (child) “beck” om et vandløb og “haver” (oats). Mon ikke vi forstår det bedre end sydenglænderne.
Vikingerne og dermed også skandinavisk historie i England. Foto fra Pixabay
Museet er baseret på de omfattende og imponerende udgravninger der blev foretaget i 1970´erne over vikingetiden. Museet fungerer ved at man kører igennem udgravningerne i nogle små vogne, hvor man har bygget viden op om de forskellige ting man har fundet frem til via udgravningerne. De præsenteres på fornem vis og endda på dansk.
Efter at have set Jorvik vender vi tilbage til hotellet, hvor vi spiser den første aften.
3.dag – Halvdagsudflugt til Castle Howard – fridag i York
York byder på så mange muligheder at man kan vælge denne dag som enten en halv eller en hel fridag i byen. Man kan vandre bymuren rundt, gå i museumshaven ved ruinerne for St. Mary´s Abbey eller få set York Minster, hvis man ikke nåede det dagen i forvejen.
York Minster og masser af liv rundt om. Foto fra pixabay
Først på eftermiddagen går turen en kortere strækning nordpå ind i det utroligt smukke Howardian Hills. Her skal vi besøge Castle Howard. Blandt de største og mest imponerende slotte i det engelske. Slottet er forbundet med en gren af den magtfulde familie Howard. Familien støttede kongerne af slægten York i Rosekrigene (1455-85), og efter at det var Tudorslægten der trak sig ud af de opslidende krige som sejrherrer lykkedes det imidlertid også at vinde denne families gunst, da Howard i 1512 var afgørende i at stoppe Skotterne i en invasion af England. Familien gjorde sig også kendt ved at Thomas Howard i 1500-tallet var i stand til at få kong Henrik VIII til at gifte sig med Catherine Howard. Trods dette forblev familien romersk-katolsk, hvilket gjorde at de havde svært ved at bibevare deres magt, indtil kong Charles II efter reetableringen af den engelske trone i 1660 gav familien deres titler og rettigheder tilbage bestandigt. Det var i forlængelse af dette, at de byggede et nordligt slot som pendant til deres stamslot Arundel mod syd.
Castle Howard – barok prægtigt slot med en imponerende engelsk have til. Foto fra Pixabay
Slottet blev påbegyndt opførsel i 1699 og man ser tydeligt at slottet orienterer sig mod de enorme repræsentative slotte der blev bygget i det kontinentale Europa i disse år. Hovedslottet er i barok stil og er symmetrisk opført med fornemme sidefløje og indvendigt udsmykket af den italienske kunstner Pellegrini. Slottet kan ses i ramme af en selvguidet tur og der bliver herefter god tid til at komme rundt i den imponerende have. Her finder man obelisk, Atlas-fontæne, pyramideport samt et tempel for de fire vinde. Det er et ypperligt eksempel på en engelsk landskabspark og der bliver god tid til at se parken.
Vi vender tilbage sidst på eftermiddagen og for de interesserede er der mulighed for fællesspisning om aftenen.
4.dag: Togtur igennem North York Moors National Park – Whitby – Robin Hoods Bay og Durham
Vi starter dagen med tidlig morgenmad for derefter at tage afsked med York og vores hotel i byen. Vi pakker bussen og sætter kurs nordpå og kan se frem til en fantastisk tur igennem den smukke nationalpark North York Moors. Fra bussen satser vi på at opleve de betagende lynglandskaber. I Goathland stiger vi ud ved togstationen, der har indgået i Harry Potter, herfra skal vi med veterantogbanen der er opført af alle toges fader George Stephenson helt tilbage i 1831.
Landskabet vi skal igennem er kendt for dets øde strækninger med hedelandskab og lyng – hvor vi håber på at tiden er gunstig for at få set lyngblomstring. De mange kuperede strækninger har fra vikingetiden fået det skandinavisk klingende “dale” om dalene imellem. Der er får og masser af skov, viadukter og små landsbyer. Vi tager toget til den smukke kystby Whitby.
Lyngen plejer at blomstre i North York Moors i slutningen af august og starten af september. Vi håber. Foto af Summonedbyfells via flickr.
Efter ankomst til Whitby følger en kortere introduktion til den smukke by, der kort oversat betyder den “Hvide by ved havet” bliver der fritid til at finde frokost på de mange spisesteder, måske finde ud på stranden, hvor en nærmest mytisk tåge kan opstå og forsvinde på kort tid.
For de interesserede vil rejselederen vise museet over James Cook der stod i skibslære i Whitby og hvis første skib på hans store opdagelsesrejser blev bygget i Whitby.
Whitby med dens mange smukke små stræder. Foto: Pixabay
Efter frokost er det oplagt at bestige de 199 trin op til den allestedssynlige klosterruin Whitby Abbey (alternativt kan man køre med bussen). De 199 trin blev beskrevet i Bram Stokers Dracula, hvilket har ført til at de litterære referencer har stået klart siden.
Oppe finder man klosterruinen fra Whitby Abbey. Klosteret var ramme om det væsentlige kirkemøde i 664, der gjorde at Northumbria valgte at tage de romersk-katolske ritualer omkring fastsættelse af påske til sig. Det regnes som et afgørende øjeblik i religionshistorien, hvor det romersk-katolske vandt over den keltiske kristendom. Siden blev klosteret ødelagt af vikingerne og har stået som ruin siden Reformationen. Der bliver tid til at se klosterruinen.
Whitby Abbey ligger smukt placeret over Whitby. Foto fra pixabay
Midt på eftermiddagen kører vi den korte smukke vej sydpå til Robin Hoods Bay, der ligger ualmindeligt smukt. Navnet kommer fra en folklorefortælling om at Robin Hood skulle have boet i byen og bekæmpet pirater, hvor han gav deres bytte til de fattige. Der er dog ikke meget historisk over dette. De charmerende og stejle gader i byen inspirerede også Bram Stoker til at skrive Dracula. Vi nyder opholdet i byen.
Vi afslutter dagen med fællesspisning i Robin Hoods Bay, hvor vi i fulde drag kan nyde den charmerende kystby.
Robin Hoods Bay – en fantastisk udsigt. Foto fra AirBnB
Efter aftensmaden fortsætter vi nordpå forbi Middlesbrough og til katedral-, og universitetsbyen Durham, hvor vi indkvarterer os godt og centralt på Hotel Indigo i det gamle centrum.
5.dag: Durham – Katedral og universitetsby ved floden Wear. – Bishop Auckland og Historiefestival
Efter at have nydt morgenmad skal vi på en guidet tur i Durham hvis unikke beliggenhed med floden Wear, der omkranser det historiske centrum på tre sider og med katedral-, og slotshøj som kernen. Den normanniske borg udgjorde ofte et uindtageligt forsvar for de engelske konger mod nord. Det betød omvendt at bisperne af Durham var udstyret med en lang række af juridiske og politiske rettigheder, der gjorde dem til den vigtigste magtinstitution i århundreder i det enorme nordlige England. En magt der dels blev brudt med Reformationen, men som igen fra den kongelige genkomst i 1660 og helt frem til 1836 udgjorde en uhørt kirkelig magt indenfor de verdslige sfærer. I 1832 opstod Durham University, det første universitet i England siden de to berømte i Oxford og Cambridge. Biskoppen overdrog hans mangeårige residens – Durham Castle – til det ny universitet og flyttede til sin ny residens i Bishop Auckland. Siden har byen overvejende været en universitetsby med sine mange Colleges. Vi slutter af med at se katedralen.
Durham med slot og katedral set fra floden Wear. Billede fra pixabay
Katedralen er kendt som en af de fornemste romanske katedraler i Europa, hvilket også har sikret den en plads på UNESCO´s verdenskulturarvsliste siden 1986. Katedralen kan skrive sin historie tilbage til Normannerne opførte den i 1093, men cirka 100 år tidligere blev dens forgængerkirke bygget da den hellige Sankt Cuthbert af Lindisfarnes relikvier efter flere mellemstop fandt sit endelige hvilested på højen rundt om floden Wear. Der går mange legender om Sankt Cuthbert, og den mest utrolige er nok hvordan at han med guddommelig indvirken fandt frem til at han skulle ligge begravet i Durham, hvilket førte til byens og kirkens grundlæggelse. Det kan kun anbefales at se udstillingen St. Cuthberts Treasures.
Durham Cathedral – en af Storbritanniens smukkeste. Foto fra pixabay
Efter at have haft rigtig god tid til frokost i Durham, så kører vi midt på eftermiddagen mod Bishop Auckland hvor der venter os en stor oplevelse.
Efter den korte køretur til Bishop Auckland, der fungerede som bispefyrsterne af Durhams residens udenfor byen. Bispefyrsternes magt i det nordlige England var så væsentlig at det var de engelske kongers mest trofaste partnere mod nord og slottet vi skal besøge var i lange perioder sæde for bispefyrsterne.
Bishop Auckland Castle hvor man ser “Long Dining Room”. Foto fra SWD
I 1603 besøgte dronning Anne af Danmark, der var gift med James VI. slottet, da hun var undervejs til London for at blive kronet til dronning af England – hun var allerede dronning af Skotland. Slottet blev overtaget af en af Oliver Cromwells nære allierede i midten af 1600-tallet. Slottet blev revet ned og genopført, da bisperne få år efter genovertog slottet, da rev de det nyopførte slot ned og førte det tilbage i oprindelig stil og lod tilflyde kunstskatte. Det vigtigste er “Jakob og hans tolv sønner” af Francisco de Zurbarán. I 1832-36 blev slottet decideret hovedresidens for Bispefyrstedømmet Durham. Siden 1836 har den politiske magt været stærkt begrænset, men trods dette har bisperne stadig en repræsentation på stedet. Byen oplevede istedet at blive en vigtig kulmineby, der i takt med denne industris forfald også satte sig i byen. Slottet har de seneste år været igennem et stort ansigtsløft. Vi får en spændende rundvisning der både vil fokusere på den politiske betydning og på hvad vi ser på slottet.
Der bliver også tid til at se den smukke have ved slottet.
Herefter gør vi klar til den helt store oplevelse denne dag. Historiefestivalen Kynren.
Kynren – en historisk kavalkade over Englands historie spillet af lokale i den smukke natur bag Bishop Auckland Castle. Foto fra Durhams turistbureau
Festivalens ramme er et stort show ved navn Kynren. Her følger man drengen Kynren på tidsrejse igennem store vitale dele af britisk historie, vi oplever den romerske invasion af Britannia, Kong Arthur og hans søgen for den hellige gral men også Winston Churchills tale om “Finest Hour” under 2.verdenskrig. Det hele er sat op som et fantastisk show i naturen med mere end 1000 lokale i rollerne.
Der venter os en storslået aften. Der er rig mulighed for at finde aftensmad i de mange boder på området.
SE DE FLOTTE BILLEDER FRA KYNREN
Det hele afsluttes med et fantastisk fyrværkerishow.
Vi er sent hjemme denne aften fra
6.dag: Durham om formiddagen – ud i naturen om eftermiddagen “North Pennines”
Vi forlader Durham efter frokost og sætter kurs mod et af Storbritanniens største naturområder “North Pennines”. Det enorme område af tørvemoser og hedelandskab med klipper og forhøjninger strækker sig fra Carlisle mod vest til Northumberland og North Yorkshire mod øst. Floder som Tee, Tyne og Durham Dale er dannet og deres dalforløb præger naturen, hvor mere end 22.000 vadefugle har hjemme. Der er masser af vandfald og ikke mindst får i det betagende smukke område. Byerne er små og vi skal bo i den lille landsby Blanchland de næste 2 nætter på Lord Crewe Arms.
Lord Crewe Arms i Blanchland – ligger i fantastisk smuk natur – foto fra Scottish Fields
Kroen hvor vi skal bo kan føre deres historie helt tilbage til 1165, hvor munke fandt et gemmested i forhold til det nærliggende Blanchland Abbey. Stedet er kroget og kringlet men fyldt med historie, eksempelvis en pejs hvor Tom Forster, general i Jakobithæren gemte sig i 1715. Utallige litterære skikkelser har boet her igennem tiderne, det gælder blandt andet W.H.Auden. Vi ser frem til to nætter på i byen.
Lord Crewe Arms – en af Englands ældste kroer. Vi nyder to nætter her. Foto fra booking.com
Hvis man vil nyde resten af dagen i Blanchland kan man oplagt gøre dette, hvor det mest oplagte er afslapning eller at gå ture i landskabet inden vi mødes til fælles aftensmad.
North Pennines er et af Englands største naturparker med masser af smukke områder. Foto fra Peakvisitor
For de der gerne vil opleve landskabet fra bussen og en gåtur til High Force et af områdets helt store naturoplevelser, så kører vi udflugt hertil. Gåturen til High Force kan være krævende, men det er hele oplevelsen værd. Det enorme vandfald har et fald på hele 21 meter. Man får virkelig mærket naturen ved High Force.
High Force – et af Englands største vandfald, der ligger i et unikt naturområde i North Pennines. Foto: Anders Bager Eriksen, 2024
Om aftenen kan vi se frem til at spise i de historiske lokaler på Lord Crewe Arms.
7.dag: Bamburgh Castle – Lindisfarne – sejltur
Vi starter dagen med morgenmad på hotellet, herefter går det igennem Pennines og forbi Newcastle og mod Bamburgh Castle. Vi stopper ved Bamburgh Castle der er et af de største britiske slotte, der har historie der går helt tilbage til det angelsaksiske kongerige Bernicia. Det slot blev dog ødelagt af danske vikinger i 993. Efterfølgende blev slottet genopført som Normannisk borg og blev et af de vigtigste engelske forsvarspunkter mod nord. Tæt på slottet ligger den berømte fyrmesterkvinde Grace Darling begravet. Slottet ligger fantastisk smukt og kendes primært fra at have dannet ramme om en række film og bøger, hvoraf den seneste er fra den kendte serie “The last kingdom” hvor stedet kaldes Bebbanburg.
Bamburgh Castle – imponerende normannisk borg direkte ud til vandet. Foto fra Beach Guide
Vi ser slottet og fortsætter videre mod Lindisfarne, hvor adgangen er dikteret af en tidevandskalender.
Lindisfarne blev allerede omkring år 600 et vigtigt kirkeligt sted, da munke fra den gæliske kristendom som Sankt Cuthbert og Sankt Aidan var med til at skabe et kloster der blev rigt udsmykket og som frembragte fornemme farvelagte bibler. I år 793 blev klosteret angrebet og ødelagt af danske vikinger, dette sættes traditionelt som starten på vikingetiden, da det er kendt som det tidligste eksempel på vikingeangreb. Mens vi er på øen bliver der tid til at se Lindisfarne klosterruin med statuen af Sankt Aidan, få noget at spise og gå en tur til Lindisfarne Castle og nyde den unikke natur på øen.
Lindisfarne Castle er et af flere spændende steder vi skal se på Lindisfarne. Foto fra Pixabay
For de interesserede vil turen hertil afsluttes med en sejltur, der i den grad vil vise det unikke fugleliv, smukke klipper og det fyrtårn hvor Grace Darling foretog sin berømte redning og endelig et fantastisk liv af sæler ved Farne-øerne. Sejlturen går fra Lindisfarne over Farne-øerne og til Seahouses på fastlandet.
Farne-øerne, som vi sejler helt tæt på under sejladsen. Foto: Anders Bager Eriksen, 2024
Herpå kører vi retur til vores skønne hotel Lord Crewe Arms og spiser aftensmad.
8.dag: Hadrians Mur – Newcastle Katedral med de danske krigssejlere og DFDS hjem
Vi starter dagen med rigtig god tid til morgenmad. Sidst på formiddagen går turen mod Hadrians Mur og Housesteads Farm. Muren er et af største romerske ingeniørmæssige bedrifter. Det blev bygget for at skærme mod mulige angreb fra Pikterne, der var den primære stamme i datidens Skotland. Vi stopper ved af de bedst bevarede forter, som man kan se eller blot foretage sig en vandring til muren med fantastisk udsigt over landskabet. Det er muligt at få sig en lille frokost på stedet.
Hadrians Mur ligger i et fantastisk landskab og sikrede det romerske Britannia mod deres fjender mod nord. Foto fra Pixabay
Herefter går turen den kønne rute langs med muren, hvor vi ser mange vandrere og flere rester af muren. Vi kører igennem Newcastle, den største by i det nordlige England. Byen blev grundlagt allerede i romertiden som Pons Aelius og nygrundlagt af Normannerne som Newcastle. Dens mange broer over Tynefloden er sammen med bryggerier, værfter og fodboldklubben Newcastle hvad der primært kendetegner byen hvis indbyggere kaldes Geordie.
Vi gør holdt ved byens katedral, hvor der findes et kapel viet med et mosaikvindue viet til de danske krigssejlere. Det skyldes at byen blev det største samlingspunkt for de mange sejlere der befandt sig uden for Danmark efter 9.april 1940. Mange risikerede deres liv og nogle mistede det. Vi ser kapellet og mindes sejlerne, der primært kom fra København, Århus og Marstal.
De danske krigssejlere havde Newcastle som deres primære opholdssted. Foto: Anders Bager Eriksen, 2024.
Herefter fortsætter vi til færgehavnen, hvor vi skal sejle med DFDS og have en tidlig storartet aftenbuffet.
9.dag: Ijmuiden (Amsterdam) og hjemkørsel til Danmark
Vi vågner og får morgenmad ombord på færgen. Vi kommer i land midt på formiddagen og når vi alle er i land, så går turen nordpå igennem Holland og Tyskland med passende pauser undervejs. Vi forventer at krydse grænsen først på aftenen.
Historiske Rejser har som mål at levere unikke rejseoplevelser til alle, der vil opleve verden i et historiske perspektiv. Vi arrangerer pakkerejser på en række af de områder, hvor vi er specialister og så skræddersyr vi grupperejser til grupper i alle størrelser, der ønsker deres helt egen rejse med netop den historiske vinkel I ønsker.
På Historiskerejser.dk kan rejser bestilles, foredrag bookes og rejsebøger købes. Og så kan du læse løs i arkivet med mere end 1200 historiske artikler, som vil selv har skrevet. Og vi har været alle de steder vi skriver om – lige dér, hvor historien har sat sine spor.
Din kompetente rejseleder hedder hos Historiske Rejser hedder Anders og er cand. mag. i historie og religion og har mere end 15 års rejseledererfaring.
Historiske Rejser har som mål at levere unikke rejseoplevelser til alle, der vil opleve verden i et historiske perspektiv. Vi arrangerer pakkerejser på en række af de områder, hvor vi er specialister og så skræddersyr vi grupperejser til grupper i alle størrelser, der ønsker deres helt egen rejse med netop den historiske vinkel I ønsker.
På Historiskerejser.dk kan rejser bestilles, foredrag bookes og rejsebøger købes. Og så kan du læse løs i arkivet med mere end 1200 historiske artikler, som vil selv har skrevet. Og vi har været alle de steder vi skriver om – lige dér, hvor historien har sat sine spor.
Din kompetente rejseleder hedder hos Historiske Rejser hedder Anders og er cand. mag. i historie og religion og har mere end 15 års rejseledererfaring.