Glimmingehus
Glimmingehus tæt ved Simrishamn i Skåne er nordens bedste enkelhusborg fra middelalderen. Den tilhørte længe slægten Rosenkrantz, men siden 1924 har den huset en afdeling af det svenske Rigsarkiv.
Slotsbygningen
Borgen besidder mange af de tidstypiske træk som man kender fra middelalderen, det gælder brystværn, falske døre og blindgange. Der er huller til at hælde kogende tjære ud mod angribere, voldgrave, vindbryggers og diverse andre dødsfælder. Pointen var at overraske de angribere der ville bemægtige sig borgen.
Borgen er 30 meter langt, 12 meter bred og næsten 26 meter høj. Ydermurene er 2,4 meter tykke mure forneden og 1,8 meter længst oppe. Muren går 2,5 meter under jorden.
Bygningen har fire ydervægge – materialet er lavet af udhugget sandsten og kvarts hentet fra kysten ved Simrishamn. Hjørnestykkerne, dørfyldningerne og vinduesrammerne samt de nedre trapper er finthuggede kalksten fra Gotland. Højt over indgangen findes en karnap hvorfra man kunne hæve og sænke vand eller tunge materialer. Samme metode havde hullerne i skyttegangen som lige under taget strakte sig rundt om borgen. Skyttegangen er fjernet for længst i lighed med den middelalderlige fæstning.
I stueplan finder man bryghus, bagestue, køkken, madforråd og vinkælder, ferskvandsbrønd og ildsted med opvarmning for hele borgen; i væggene fandtes der indemuret et centralvarmesystem. Man tog de oprindelige skorstene ned da man fik en ny funktion som kornmagasin.
Opad trappen fandtes borgherrens bopæl, hverdagsrum, soverum og toilet. Via to huller i borgstuen kunne man skyde mod eventuelle ubudne gæster der kunne blive overhældt med kogende vand. Lignende skudhuller findes der flere steder i borgen.
På anden etage lå riddersalen med våbenprydet kalkstensovn. Der findes bevarede kalkstensrelieffer; den ene forestiller ridderne med Jens Holgersens og Holmgerd Axeldatter Brahes våbenskjold, det andet afbilleder Jesu fødsel og død udført af Adam van Düren. På samme etage finder man slotsfruens rum hvor hun kunne trække sig tilbage med sit barn.
Glimmingehus´ historie
Det danske rigsråd og ridder Jens Holgersen Ulfstand satte en mindetavle op over slottets indgang at borgen blev bygget i året 1499. Ulfstand var rigsråd, ridder og admiral under Kong Hans af Danmark. Arkitekt og bygmester var den nordtyske Adam van Düren som endvidere arbejdede ved Domkirken i Lund.
Ridderromantik
Frem til Jens Holgersens Ulfstands død i 1523 har man via arkæologiske undersøgelser fundet en rig overflod af genstande fra denne tid. Nogle af de dyreste eksempler er venetiansk glas, glas fra områderne rundt om Rhinen samt spansk keramik. Man ser disse tegn på familiens rigdom på borgen i nutiden. Ridderens familie havde bekvemmelig adgang til varmluftskanaler i væggene og bænke i vinduesnicherne. Selvom borgen var ret bekvem ses Glimmingehus som et udtryk for Ridderromantik. Glimmingehus var imidlertid kun beboet i få generationer inden den blev omdannet til kornmagasin.
Nedrivningsplaner for Glimmingehus
Under den Skånske Krig i 1676 beordrede den svenske konge Karl XI at slottet skulle rives ned, således at det ikke skulle falde i den danske konges hænder. 20 skånske bønder skulle gennemføre ordren, men de mislykkedes. Der blev udkommanderet yderligere 130 mand mod Glimmingehus i et andet forsøg. De nåede ikke at gennemføre ordren før en dansk-hollandsk flåde ankom til Ystad og svenskerne opgav nedrivningsforsøgene.
Fra kornmagasin til museum
I 1700-tallet kom borgen til at tjene som kornmagasin før den blev doneret til Videnskabernes Akademi i Sverige af agronom Nils Månsson i 1924. I årene 1935-38 blev der udført restaurerings og udgravningsprojekter. Man tømte blandt andet de oprindelige voldgrave. På borgen findes der museum, et middelalderligt køkken, museumsbutik samt en restaurant. I sommerhalvåret er der guidede rundvisninger.