Belfast City Hall
Belfast’ mest centrale bygning, der ligger på Donegall Square. Den ligner mere et slot end et rådhus. Byggeriet blev påbegyndt i umiddelbar forlængelse af, at Belfast endeligt fik tilskikket byrettigheder i 1888.
Da Belfast endelig fik byrettigheder, havde den opnået status af at være Irlands største i befolkningstal. Denne udvikling skyldtes en eksplosiv vækst i handelen i løbet af det 19. århundrede. Særlig skibs- og maskinbyggeri, tekstil, lærred og rebslagning var årsag til byens vækst.
Arkitekten Sir Alfred Brumwell Thomas stod for den markante nybarokke bygning i portlandsten i årene 1898-1906. Det er opført, hvor Lærredshallen White Linen Hall hidtidig havde ligget.
Rådhuset består af fire tårne med en kuppel i kobber over en aflukket gård. Indvendig er specielt The Great Hall værd at betragte. Hallen blev bombet under Belfast Blitz, men er siden genopbygget. Indvendig har man brugt italiensk marmor fra Carrara, Brescia og Pavonazzo. Man finder glasmosaikker med motiver af Belfast våbenskjold, den britiske kongefamilies og Irlands 32 grevskabers. Inspirationen til bygningen kom fra Londons centrale kriminalretsbygning kaldet Old Bailey.
I Durban i Sydafrika opførte man i 1910 et rådhus som replika af dette, og 1913 blev Liverpools centrale havnebygning også opført med tydelig inspiration.
Det grønne område rundt om rådhuset er det mest intense sted for mindesmærker i Belfast. Her findes statuer med markgreven af Donegall, der fra 1791 blev adlet til store nordirske besiddelser. En statue markerer mindet om Ulster 36th division, der kæmpede tappert på Vestfronten under 1. verdenskrig, og som under den mest blodige dag i britisk militærhistorie 1. juli 1916 under 1. dagen i Slaget ved Somme var de eneste, der nåede at opfylde deres mål. Derudover er der en mindeplade for det amerikanske ekspeditionskorps, der befandt sig i Belfast, inden de deltog i D-dagsinvasionen. Granitsøjlen Thane er rejst for de 1.517 omkomne under RMS Titanics forlis 14.-15. april 1912. Titanic blev bygget på værftet Harland & Wolff i Belfast. Endelig finder man det vigtigste mindeområde i Nordirland, nemlig Garden of Remembrance, der markerer nordirlands dræbte i deres krige. De hyldes på Remembrance Day 11. november.
3. december 2012 besluttede byrådet i byen, at der kun skulle flages med det britiske flag Union Jack på 18 officielle dage i året. Denne beslutning afstedkom massive protester fra de unionistiske miljøer.
Anders anbefaler:
Jeg har været inde og se rådhuset en gang. Det kan i særdeleshed anbefales at se den store sal. Se hjemmeside med en lille film om rådhuset. Udvendig er det næsten uundgåeligt, at man vil gå omkring de mange mindesmærker, stærkest synes jeg selv, at Garden of Remembrance virker.
Pingback: Belfast A-Z | Historiskerejser.dk