Delden
Mindre by med cirka 7.400 indbyggere tæt på grænsen til Tyskland i det efter hollandske standarder tyndt besatte østlige Holland i provinsen Overijssel. Byen var indtil 2001 opdelt i 2 områder, nemlig selve byen Stad Delden og dens opland Ambt Delden, men i 2001 blev den sammenlagt i storkommunen Hof van Twente sammen med kommunerne Goor, Diepenheim og Markelo.
Byen nævnes første gang i 1036, hvor den tilskrives at stå under bisperne i Paderborn. I 1118 får byen en selvstændig kirke. Senere i samme århundrede opstod Oude Blasiuskerk, og et kloster opførtes dertil. I 1333 fik byen byrettigheder samtidig som Oldenzaal. Den blev stærkt befæstet og havde to byporte, Goorsepoort og Wolderpoort. I 1347 opstod borgen Twistel, hvor baronerne over oplandet holdt til. I forbindelse med den nederlandske opstand blev byen indtaget og stukket i brand i såvel 1583 og -84. I 1655 brændte det meste af byen, og det eneste, man finder fra før branden, er Oude Kerk.
I 1886 lod baron van Heeckeren fra slottet udføre boringer for at opføre byens vandtårn, men i stedet for vand fandt han salt, hvilket var det første saltlager, man havde fundet på hollandsk jord. Hidtil havde hollænderne importeret salt fra Tyskland. Derpå begyndte man selv at udvinde salt. I 1985 åbnede et saltmuseum i byen. Byens øvrige seværdigheder tæller vandmøllen ”Noordmolen”, savmøllen, saltmuseet og såvel den gamle og nye Blasiuskirke. Der er et jernbanestop på linjen Zutphen-Hengelo.
Byen var en af de første til at blive besat af de tyske besættelsestropper 10. maj 1940. Den kendte diplomat og komponist Unico Wilhelm van Wassenaer var født i byen i 1692. Af mere specielle ting kan nævnes, at den nazistiske rigskommissær i Holland Arthur Seyss-Inquart forsøgte at flygte i de sidste dage af krigen, men han blev fanget og fængslet i Delden. Byen er også kendt for de forholdsvis store småkager Deldense Mop.
Historiske Rejser ved Anders Bager Eriksen siger: Byen har en overskuelig størrelse, og man kan gå igennem centrum på cirka 10 minutter. Den største seværdighed er den katolske kirke Blasiuskerk. Derudover er saltmuseet midt i byen også ret spændende. Der er en del butikker og hyggelige caféer i centrum. I særdeleshed caféen i De Zwaan ligger hyggeligt og mange gange i solskin.