Irske Hav
Det Irske Hav adskiller de to øer Irland og Storbritannien. Det er forbundet mod syd med det Keltiske Hav og Sankt Georges Kanalen og mod nord med North Channel (dansk: Nordkanalen) og det Indre Hav ud for Skotlands vestkyst. Wales største ø Anglesey er den største i havet. Den næststørste er Isle of Man, hvilket til tider har gjort, at havet også kaldes Manx Havet. Det Irske Hav hedder på irsk-gælisk: Muir Éireann / An Mhuir Mheann, på Man-dialekt: Y Keayn Yernagh på skotsk: Erse Sea, på skotsk-gælisk: Muir Èireann, på Ulster skotsk: Airish Sea og på walisisk: Môr Iwerddon.
Det Irske Hav har stor økonomisk betydning for den regionale handel, skibsfart, transport, fiskeindustri og energiudvinding i form af vindenergi og atomkraftværker. Årligt fragtes der mere end 12 millioner passagerer mellem Storbritannien og Irland og 17 millioner tons handlet gods.
Fakta om det Irske Hav
Havet er beliggende mellem de to største britiske øer Irland og Storbritannien med de to betragtelige øer Anglesey og Man. Derudover ligger der de lidt mindre øer Holy Island, Lambay, Calf of Man, Bardsey Island, Walney og Ireland´s Eye. Det har et overfladeareal på 46.007 kvadratkilometer og 2.800 kubikkilometer.
Pingback: Storbritannien | Historiskerejser.dk