Katarina af Aragonien
Katarina af Aragonien (16.december 1485 – 7.januar 1536) var Dronning af England fra juni 1509 indtil maj 1533 som den første kone til Kong Henrik VIII; før hun blev dronning havde hun fungeret som Prinsesse af Wales (kronprinsesse) hvor hun var gift med Henriks storebror Arthur.
Katarina blev forlovet allerede som 3-årig med Arthur, der var Prins af Wales (kronprins) og dermed tronarving til den engelske trone. Katarina var barn af Isabella I. af Kastillien og Ferdinand II. af Aragonien der tilsammen regerede over Spanien, der få år forinden i 1492 havde fordrevet muslimerne fra deres jord og desuden betalt for Columbus rejse til Amerika.
Katarina og Arthur blev gift i 1501 – men Arthur døde få måneder efter. Katarina blev imidlertid i England som enkeprinsesse og fungerede fra 1507 som ambassadør for den Aragonske krone i landet, den første kvindelige ambassadør i europæisk historie. Katarina giftede sig i 1509 med Arthurs lillebror Henrik i 1509 – samme år som han blev konge af England. Katarina fungerede endda som regent i 6 måneder i 1513 idet Henrik var på rejse til Frankrig. På denne tid besejrede en engelsk hær overlegent skotterne i Slaget ved Flodden, en begivenhed som Katarina havde en aktiv rolle at spille i, da hun holdt en flammende og passioneret tale om engelsk heltemod.
I 1525 begyndte Henrik VIII et forhold til Anne Boleyn, hvilket dels var resultat af at han var utilfreds med at ægteskabet med Katarina ikke førte til drengebørn der overlevede. Det betød at deres datter Mary I af England var eneste arving, hvilket var usikkert på et tidspunkt hvor der ikke var etableret en tradition for kvindelig arvefølge. Henrik begyndte at arbejde for at annullere ægteskabet, hvilket satte en kæde af reaktioner i gang der førte til Englands brud med den katolske kirke.
Pave Clement VII nægtede at annullere ægteskabet, hvilket Henrik nægtede at anerkende og istedet frakendte paven ret til at dømme over religiøse sager i England. I 1533 blev ægteskabet imellem dem erklæret ugyldigt af præsteskabet i England, uden at referere til Paven. Katarina nægtede at anerkende at Henrik skulle være den øverste leder af den engelske kirke; hvoraf hun vedblev at betragte sig selv som den retmæssige hustru og dronning, og fortsatte med at nyde meget offentlig sympati. På trods af dette blev hun kun anerkendt som en enkeprinsesse af Wales. Hvilket betød at han kun anerkendte hendes ægteskab med broderen og ikke deres. Efter skilsmissen blev hun fjernet fra hoffet i London og levede hendes resterende levetid på Kimbolton Castle, hvor hun døde 7.januar 1536. Englænderne satte Katarina utrolig højt og hendes død affødte betragtelig landesorg.
I 1523 skrev den spanske forfatter Juan Luis Vives en kontroversiel bog The Education of a Christian Woman hvor han kom med ideen at kvinder har ret til uddannelse. Katarina gjorde et varigt indtryk på selv hendes fjender såsom Thomas Cromwell, der sagde At var det ikke for hendes køn, så kunne hun have overgået alle Helte i Historien”. Hun fik benådet oprørerne der var involveret i opstanden Evil May Day, da hun fandt en dødsdom hård for deres familier og endelig satte hun gang i et større arbejde for de fattige. Hun fremmede humanistisk renæssance tænkning og var venner med lærde folk som Erasmus af Rotterdam og Thomas More.
Stamdata om Katarina af Aragonien
Katarina blev født den 16.december 1485 i det ærkebispelige palæ Alcala de Henares i Kastillien og døde den 7.januar 1536 på Kimbolton Castle i England. Katarina blev begravet 29.januar 1536 i Peterborough Cathedral i Peterborough i England. Hendes forældre var Isabella I. af Kastillien og Ferdinand II. af Aragonien og var af slægten Trastamara. Han blev i 1501 gift med Arthur, Prinsen af Wales og den førstefødte søn af Henrik VII af England der var kronprins af England. Arthur døde efter 5 måneder i 1502. I 1511 blev hun gift med Arthurs lillebror Henrik, der samme år blev kronet til Kong Henrik VIII. af England og Katarina til dronning, som hun var frem til deres skilsmisse i 1533. Katarinas religiøse overbevisning livet igennem var den romerske katolicisme.
Pingback: Henrik VIII. Tudor konge af England (1509-47) | Historiskerejser.dk