Kloster Reinfeld
Kloster Reinfeld var et cistercienserkloster i Reinfeld i Holsten, som blev grundlagt i 1186 og nedlagt i 1582. Bygningen blev herefter nedrevet for at tjene som byggemateriale til slottet Reinfeld,. Dets repræsentation i Lübeck fortsatte med at eksistere fysisk, indtil det blev nedrevet i 1938.
Klosterets historie
Kloster Reinfeld blev grundlagt i året 1186 af cisterciensermunke fra Kloster Loccum i Niedersachsen på foranledning af Grev Adolf III. af Schauenburg-Holsten som Kloster Reynevelde. Den 10. maj 1189 underskrev Kejser Friedrich Barbarossa i Regensburg grundlæggelsesdokumentet. I november 1190 drog Hartmannus – den første abbed – med 12 munke ind i det provisoriske kloster. Den endelige kirke blev formodentlig indviet i 1236.
Klosteret udviklede sig takket være dets vidtskuende abbeder til et af de rigeste og mest ansete i Nordtyskland med omfangsrige landbesiddelser helt over til de baltiske lande samt værdifulde andele af saltminerne i Lüneburg. Omkring år 1440 boede der 60 munke på klostret. Munkene anlagde en lang række damme, som de brugte til dambrug af karper. Imidlertid rakte de omkring 60 damme ikke til at forsørge munkene, så der kendes til stor handel med havfisk, som måtte købes i Lübeck. Det rige kloster besad derfor et byhus / erhvervsgård i det nærvedliggende Lübeck, som lå mellem Marles og Dankwartsgrube i den gamle by i Lübeck. Politisk havde klosteret også noget at skulle have sagt, da abbederne skulle sætte segl på og godkende bisperne af Lübeck og hertugerne af Holstens papirer. I 1440 forfattede abbeden Friedrich dokumentet Speculum Abbatis.
Klosteret blev udsat for brandbeskatning af feltherren Marx Meyer fra Lübeck under Grevens Fejde i 1534. Det lykkedes i 1554 for abbeden at få et beskyttelsesbrev fra Kejser Karl V. – imidlertid var det ikke meget værd p.g.a. Augsburg Religionsfreden i 1555 og Kejserens abdikation i 1556. Reformationen og den heraf følgende sekularisering var uundgåelig. Den kom først i 1582, hvor klosteret blev overdraget til Hertug Hans den Yngre og sekulariseret. Hertugen lod klosterbygningen nedrive for på samme sted at anlægge sit fyrsteslot i årene 1599-1604. Dermed tjente de fysiske rester af klosterkomplekset som byggemateriale til slottet for hertugen af Slesvig-Holsten-Sønderborg. Den anseelige klosterkirke blev totalt ødelagt ved et dambrud i 1635. I stedet blev der anlagt en væsentligt mindre kirke på forhøjningen Eichberg, som var sikret mod oversvømmelse.
Klosterets repræsentation i Lübeck eksisterede indtil 1938, hvor det blev nedrevet for at gøre plads til en bunker til beskyttelse mod luftangreb.
Pingback: Lyksborg / Glücksburg Slot | Historiskerejser.dk