København
København er hovedstad og den mest befolkede by i Danmark. Der bor 777.000 (2018) i byen – fordelt på 616.000 i København Kommune, 103.000 i Frederiksberg Kommune, 43.000 i Tårnby Kommune og 14.000 i Dragør Kommune. I Storkøbenhavn bor der 1.627.000 indbyggere, og i hele hovedstadsområdet, der dækker helt til Helsingør mod nord og næsten til Roskilde mod vest, er der en befolkning på 2.057.000. Købehavn ligger på østkysten af Sjælland, og en del af byen ligger derudover på øen Amager i Øresund. Den svenske by Malmø ligger øst for Øresund og er forbundet med byen via Øresundsbroen.
Oprindeligt var byen en fiskerby i vikingetiden, der blev etableret i det 10. århundrede tæt ved dagens Gammel Strand, som arkæologiske udgravninger har slået fast. I året 1167 blev den grundlagt mere officielt under Kong Valdemar den Store og Biskop Absalon. Byen blev Danmarks hovedstad i det 15. århundrede. I det 17. århundrede konsoliderede byen sin position som regionalt centrum særligt under Christian IV. og efterfølgende under Enevælden. Det viste sig i prægtige byggerier, som viste statens magt, et udbygget forsvar og væbnede styrker i byen. I det 18. århundrede blev København ramt af både pest og af flere hærgende brande, hvorefter byen blev genetableret. Det gjaldt eksempelvis Frederiksstaden fra midten af det 18. århundrede, hvor Det Kongelige Teater og Det Kongelige Danske Kunstakademi blev grundlagt. Under Englandskrigene i 1801 og 1807 blev byen udsat for ødelæggelser af den engelske flåde. Det 19. århundrede – kaldet den Danske Guldalder – var i højere grad præget af fornemme neoklassicistiske byggerier i København. Efter Anden Verdenskrig blev Fem-Finger-Planen og udviklingen af nye boligkvarterer den mest gennemgribende ændring af byen.
Siden overgangen til det ny årtusind har København været inde i en særdeles stærk udvikling, såvel kulturelt som økonomisk og infrastrukturelt. Byen er Danmarks kulturelle, økonomiske og regeringsmæssige centrum og derudover er
Siden indgangen til det 21.århundrede har København gået igennem en meget stærk urban og kulturel udvikling, der blev sat igang af investeringer i institutioner og infrastruktur. Byen er kulturelt, økonomisk og regeringscentrum i Danmark samt et af Nordeuropas økonomiske centre med Københavns Fondsbørs. Københavns økonomi har især udviklet sig hurtigt i Servicesektoren, specielt igennem initiativer i informationsteknologien, medicinalindustrien og bæredygtig teknologi.
Siden man færdiggjorde Øresundsbroen er København endvidere blevet integreret med den svenske provins Skåne og i særdeleshed med dens største by Malmø – hvilket former Øresundsregionen. Byen forbindes af en lang række broer, der forbinder de forskelle områder af byen, promenader og havnefronter. De mest kendte seværdigheder er Tivoli og statuen med Den Lille Havfrue, Amalienborg; Christiansborg, Rosenborg Slot og have samt Frederikskirken og en lang række af yderligere seværdigheder, restauranter og natklubber. Den største sø i Danmark er Arresø der ligger 43 kilometer nordfor Rådhuspladsen i byen.
København huser Københavns Universitet (KU), Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Copenhagen Business School (CBS) og IT Universitetet i København. Københavns Universitet blev grundlagt i 1479 og er Danmarks ældste. Fodboldklubberne FC København og Brøndby er begge hjemmehørende i byen. Siden 1980 har byen afholdt Marathon og den er kendt som en af de mest cykel-venlige byer i verden.
I 2002 lancerede byen Københavns Metro, der skulle understøtte S-banen, ialt servicerer offentlig transport omkring 2 millioner passagerer om måneden. Københavns Lufthavn i Kastrup er den mest travle i Skandinavien.
Navnet København
Som navn kan København spores tilbage til middelalderen, hvor byen på det gamle dansk hed Køpmannæhafn, hvilket skulle betyde “Købmændenes Havn”. Købmændene må altså formodes at have haft en stor betydning. I 1906 ændrede man stavemåden fra Kjøbenhavn til at sløjfe j´et og stave det som i dag København.
Historisk omtales byen første gang i året 1043 med navnet Havn – der skrives Hafnæ og får det latinske navn Hafnia – konkret omhandler det at den senere konge Svend Estridsen flytter dertil efter at have lidt nederlag til den daværende konge Magnus den Gode, hvilket er beskrevet i Knytlingesagaen. Senere kilder bruges navnet Kaupmannahafn samt Saxo Grammaticus´ Portus Mercatorum; begge navne betyder “Købmændenes Havn” der siden blev til København.
På andre sprog har København en lang række forskellige navne: Kopenhagen (tysk og nederlandsk), Copenhagen (engelsk), Copenhague (fransk og spansk), Copenhaga (portugisisk), Copenaghen (italiensk), Hafnia (latin), Köpenhamn (svensk), Koppenhága (ungarsk) Kööpenhamina (finsk), Kodaň (tjekkisk), Kopenhaga (polsk), Kопенга́ген /Kopengagen (russisk) Kaupmannahöfn (islandsk) og Keypmannahavn (færøsk).
I 1923 blev det latinske Hafnia brugt til at opkalde det nyopdagede grundstof Hafnium. Det var blevet opdaget på Niels Bohr Instituttet.
København har haft flere kaldenavne.
- Kongens København: hvilket skyldes at flere danske konger har sat deres tydelige præg på hovedstaden. I særdeleshed Kong Christian IV. (1588-1648), der udover at området indenfor byvoldene til det tredobbelte bidrog med karakteristiske bygninger som Rosenborg, Rundetårn og Børsen. Mens at Christian VI.(1730-46) byggede Christiansborg og Frederik V. (1746-66) anlagde Frederiksstaden.
- Byen med de skønne tårne: er et turistslogan skabt af brygger Carl Jacobsen i 1910. Det hentyder til de mange tårne og spir, der dengang som nu sætter sit præg på navnlig Indre By, og hvortil den generøse brygger i øvrigt også selv bidrog i form af spiret på Nikolaj Kirke. Selve sloganet er inspireret af slagordet “St. Gimignano delle belle torre” om den italienske by i Toscana San Gimignano også er kendt for sine mange tårne.
- Wonderful Copenhagen: vidunderlige København. Både et turistslogan gjort kendt af skuespilleren Danny Kaye, der sang om byen i en film fra 1952 om H.C.Andersen hvilket dermed blev navnet på byens officielle turistorganisation.
Man hører noget mere sjældent betegnelsen “Nordens Paris” hvilket er en sammenligning med Byernes by, det er dog en betegnelse som en del andre byer også benytter sig af og dermed ikke eksklusivt for København.