Konstitutionelt monarki
Et konstitutionelt monarki er en form for monarki, hvor den øverste suveræne – ofte konge eller kejser – udøver sin autoritet i henhold til en forfatning, som kan være såvel nedskrevet som uskrevet. Et konstitutionelt monarki adskiller sig fra det absolutte monarki – hvor monarken har absolut magt – ved, at monarkens magt er bundet/begrænset af at skulle holde sig indenfor et etableret juridisk system. Konstitutionelle monarkier varierer fra lande som Marokko, hvor forfatningen tillader monarken betragtelig magt til lande såsom Japan og Sverige, hvor monarken reelt set ingen magtbeføjelser har.
Et konstitutionelt monarki refererer også ofte til et system, hvor monarken optræder som den statslige leder uden partipolitiske præferencer, men i henhold til en forfatning. De fleste monarker har stadig en formel magt – men dog ikke reel – og man ser ofte, at regeringerne på papiret ser sig som underordnet monarken. I Europa er det udbredt, at monarken ikke længere indføjes i den politiske proces eller vælger dets ledere.
Monarken optræder ofte som et synligt symbol på national enhed, hvilket gør, at man typisk giver regenten den formelle magt til at opløse parlamentet eller at give kongelig godkendelse af lovgivningen. Denne magt er dog strikt begrænset af forfatningsmæssige retningslinjer fremfor en hvilken som helst personlig politisk præference hos monarken. I den engelske forfatning har den politiske teoretiker Walter Bagehot omtalt 3 politiske rettigheder, som monarken frit kan udføre: retten til at blive varslet/rådgivet, retten til at opfordre og retten til at advare. Der er stadig en del konstitutionelle monarkier – særlig udenfor Europa – der besidder betydelig politisk magt, hvor man har indføjet en lang række muligheder for monarken til at gribe ind i den politiske proces.
I Storbritannien og de andre lande indenfor Commonwealth er man del af det konstitutionelle monarki. I såvel Malaysia og Cambodia har man konstitutionelle monarkier, hvor monarken vælges periodevis af et valgkollegium.
Pingback: Storbritannien | Historiskerejser.dk