Kreuzkirche
Gotisk kirke på Altmarkt i Altstadt, der med sine 3000 siddepladser er Sachsens største kirkebyggeri. Den gælder sammen med domkirken i Meissen som prædikested for bispen af Meissen. Den er ydermere Dresdens kirkemusikalske centrum i form af, at drengekoret Kreuzkor bruger kirken som deres optrædested.
I 1168 opstod den første kirke på stedet. Den var viet til Sankt Nicolaus grundet de mange handlende søfolk i byen. I 1254 modtog man imidlertid en gave fra den østrigske konges datter, Constantia von Babenberg, i form af en splint fra det hellige kors. Herefter skiftede den i 1319 navn til Kreuzkirche. Officielt lød den navnet Kirche zum Heiligen Kreuz fra 1388. I 1401 blev den omdannet til en gotisk treskibet halkirke. Den var inspireret af Peter Parlers gotik i Prag. I 1491 brændte kirken, og med undtagelse af koret, styrtede kirken sammen. Den blev genopbygget i samme stil dog med travée (bjælkekryds i hvælvingen) og udsmykket med altertavlen i træsnit, der fremstillede De ti bud.
I årene 1579-84 blev kirkens tårne udført som et stort tårn i renæssance. Det prægede bybilledet indtil 1765, og det er dette, man ser i Canalettos malerier. Hans Walther udførte i 1579 den prægtige to-etages altertavle i sandsten, der fra 1765-1902 stod i Annenkirche og i dag findes i Sankt Johanniskirche i Bad Schandau.
Kirken blev i 1760 ødelagt af preussiske tropper, der bombarderede Dresden under Syvårskrigen. Efterfølgende fulgte en 30 års lang diskussion, om genopbygningen skulle være senbarok eller klassicisme. Christian Friedrich Exner stod for det klassicistiske og Johann Georg Schmidt for det barokke. Exner og klassicismen fik mest at skulle have sagt. I år 1800 kunne kirken genindvies. I 1897 brændte den igen. Genopbygningen blev præget af jugendstil og hvælvingerne endda i temmelig moderne i stil. I 1945 blev kirken totalt ødelagt af de allierede bombardementer. Imidlertid blev den genopbygget i årene 1946-55. Dens indre fik et grotteagtigt præg, hvilket den stadig har i dag. Den blev totalt restaureret 2000-04, hvor man genskabte noget af førkrigstidens indretning.
Kirken besøges årligt af 300.000 personer, og 200.000 går til koncert i her. Søndag aften samt på helligdage, opfører Kreuzkor Dresden forestillinger i kirken. Siden 1986 har sømkorset fra Coventry været i kirken, og hver fredag klokken 12.00 bedes der en bøn for fred. Dens menighed er forbundet med Laurenskerk i Rotterdam i et forsoningsarbejde. Tårnet er 94 meter højt, og 256 meter må betrædes for at nå op til udsigtspavillonen i 54 meters højde. Alterbilledet er et af de få elementer i kirken, der overlevede bombardementerne. Det forestiller bl.a. Martin Luthers prædiken i kirken i 1539. Orglet er fra 1963 og udført af firmaet Jemlich. Klokkerne er dem, som har den fjerdetungeste lyd i Tyskland (Kølner Dom, Konstanzer Münster og Stiftskirche Neustadt a.d. Weinstrasse).
I efteråret 1989 var Kreuzkirche udgangspunkt for de folkelige mandagsdemonstrationer, der udspillede sig i en stor del af Lutherlandets gamle kerneområde. I den sammenhæng er i særdeleshed 8. oktober 1989 af stor vigtighed i Dresden. Medlemmer af den såkaldte ”Gruppe 20” var de første til at komme i dialog med politiet. Det skete på Prager Strasse foran hovedbanegården.
Historiske Rejser ved Anders Bager Eriksen anbefaler
– Kirken har åbent i alle hverdage 10-18.
– Der er mange skiftende udstillinger om kirken.
– Der er musikalske forestillinger hver søndag aften og på helligdage.
– Der hænger en mindetavle for mandagsdemonstrationerne i 1989, der havde deres udgangspunkt i Dresden fra kirken.