Schloss Mosigkau
Schloss Mosigkau blev opført som sommerbolig i årene 1752-57 i hjertet af landsbyen Mosigkau, otte kilometer sydvest for Dessau. Det er blandt de fornemste eksempler på rokoko i det midttyske og rummer en fornem malerisamling af flamske og nederlandske malere fra det 16. århundrede. Det er del af Haveriget Dessau-Wörlitz, der siden år 2000 har været på UNESCO´s liste over verdenskulturarven.
Arkitektur og historie
I 1742/43 forærede fyrst Leopold I von Anhalt-Dessau sin yndlingsdatter Anna Wilhelmine et betragteligt grundstykke samt et betragteligt tilskud, således at der kunneetableres et iøjnefaldende slots- og haveanlæg. Fyrst Leopold havde i alt 10 børn, der alle blev belønnet med lignende underhold i det trods alt forholdsvis lille fyrstedømme.
Man mener, at de første udkast til byggeriet stammede fra Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff, arkitekten bag det berømte slot Sans Soussci i Potsdam. Men den egentlige bygmester Christian Friedrich Damm var fra Dessau. Anna Wilhelmine var også aktiv i udformningen, da der var hendes sommerresidens. Der var både æresgård, Corps de Logis, kavalershuse og gårdbygninger.
Historie
Efter Anna Wilhelmines død i 1780 blev slottet stillet til rådighed for ugifte adelige kvinder, en funktion det bibeholdt indtil 1945. Walther Pflug reddede slottet fra ødelæggelse efter 2.verdenskrig og det vedblev at fungere som slot i kunstnerisk henseende.
Indre udsmykning
I 1951 blev slottet hjemsted for et museum for, hvordan man boede i rokokotiden. 17 af de 24 rum er holdt i original stilart. En særlig fornem gobelin, der viser “Kirkens triumf over afgudsdyrkelsen , blev til på et værksted i Bruxelles over et motiv af Peter Paul Rubens, og som i original hang på byslottet i Dessau.
Kulturhistorisk er højdepunktet gallerisalen i Corps de Logis. Den er rigt udsmykket med stuk, og væggene er tæt behængt med malerier af overvejende flamske og hollandske mestre fra det 17. århundrede, eksempelvis Zephyr og Flora af Peter Paul Rubens, Prinserne af Oranien af Anton van Dyck og andre malerier af f.eks. Jan Brueghel den Ældre, Jacob Jordaens, Hendrick Goltzius og Gerard van Honthorsk. Endvidere befinder der sig på slottet et væld af malerier og stik af fyrsterne af Anhalt.
Haven – Lustgarten
Haven grænser sydligt op imod gallerisalen. I denne findes der hække, løvtræer, en fiskedam og en labyrint. Omdrejningspunktet i rokokohaven er orangeriet.
Pingback: Dessau-Wörlitzer Gartenreich | Historiskerejser.dk