Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Tudor (slægt)

Tudor – eller Huset Tudor – var et engelsk kongehus af walisisk oprindelse, der nedstammede fra Tudors of Penmynydd. Monarker fra familien Tudor regerede Kongeriget England og dets indlemmede områder såsom Wales og Herskabet Irland – siden Kongeriget Irland fra 1485 og frem til 1603 under i alt 5 monarker i denne periode. Tudorslægten afløste Huset Plantagenet som herskere over Kongeriget England og blev siden afløst af Stuart-slægten. Den første Tudor var Henrik VII. af England, hvis moder nedstammede fra slægten Lancaster. Familien Tudor steg op til magtens tinder i forlængelse af Rosekrigene, der udslettede Lancaster-slægten – med hvem Tudor var allieret. Henrik VII. var i stand til at gøre sig selv til oplagt kandidat ikke bare for Lancaster-slægtens støtter, men også for de utilfredse støtter blandt slægten York, der også gjorde krav på tronen. Han vandt sig tronen på dette og på erobrerens ret. Hans sejr i Battle of Bosworth Field i 1485 blev yderligere styrket af hans ægteskab med prinsesse Elizabeth of York, datter af Edward IV., hvilket symbolsk forenede de tidligere stridende parter i et nyt dynasti. Tudor-dynastiet udvidede sin magt ud over dagens moderne England, da det indgik en fuld union med Prinsedømmet Wales i 1542 og derudover fik fuld autoritet over Kongeriget Irland – omend det var et sted, hvor det kneb med at bibeholde denne. Det opretholdt også det engelske krav om retten til Kongeriget Frankrig. Om end ingen af de 5 monarker for alvor var tæt på at få titlen retur, så udkæmpede Henrik VIII. flere krige, hvor han forsøgte at udråbe sig til konge af Frankrig. Hans datter Mary I. mistede for bestandig den engelske kontrol med franske territorier, da Calais faldt i 1558.

I alt herskede 5 monarker fra slægten i lidt mere end et århundrede. Henrik VIII. var den eneste søn af Henrik VII., der overlevede barndommen. Spørgsmål om den kongelige arvefølge blev et stort tema med stor politisk vægt i årene under Tudor. Henrik VIII. lod sig skille fra Katarina af Aragonien, da hun ikke var i stand til at give ham en mandlig arving, og siden tillod man kvinder at arve tronen. Men da heller ikke Elizabeth I. døde uden at have sat en arving i verden, uddøde slægten som Englands royale familie. I stedet overtog slægten Stuart fra Skotland med Union of the Crowns – Foreningen af Kronerne – i 1603. Den første Stuart Konge James VI. og I. nedstammede fra Henrik VII.´s datter Margaret Tudor, som i 1503 havde giftet sig med James IV. som del af Traktaten for den Gensidige Fred.


Tudors symbol var en Rose. den røde rose. Billede: fra Wikipedia

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.