Liste over kurfyrster, hertuger og konger af Sachsen
Listen over Kurfyrster, Hertuger og Konger i Sachsen omfatter i kronologisk rækkefølge de saksiske herskere ophøjelsen af de gamle delhertugdømmer Sachsen-Wittenberg under Askanierne i Kurfyrstestanden (1356) over deres uddøen og overgangen til kurfyrstelig ret og territorierne som Wettinerne besad frem til år 1918, hvor monarkiet blev ophævet. Begge adelsslægter praktiserede en faderlig lineær tronrækkefølge; det vil sige at det var en herskers sønner der arvede og i tilfælde af at der ikke var en søn, kunne det også være herskerens broder. Kurfyrstinder, Hertuginder og Dronninger fandtes der ikke i egen ret i Sachsen, men kun som titler der var forbundet med ægteskab med herskere.
Såfremt at ikke andet er beskrevet, så omhandler listen sønner og deres fædre. Grundet manglende mandlige efterkommere og heraf flere med samme arvekrav, så kom det i flere tilfælde til utallige og komplicerede opsplitninger af territorier hvor der blev dannet sidelinjer. I det 15.århundrede regerede udover Kurfyrsten selv også såvel en onkel og en bror i selvstændige og samtidige slægter og landområder, men under samme familie.
Askanierne
I 1356 lod Kejser Karl IV. Hertugdømmet Sachsen-Wittenberg ophøje til kurfyrstendømme. Derigennem blev Sachsen-Wittenberg udstyret med retten til kongevalg samt en lang række privilegier og gav hertugerne status af nogle af de højest rangerende fyrster i riget.
Rudolf I. – Hertug af Sachsen-Wittenberg 1298 til 1356.
Rudolf II. Kurfyrste 1356-70 – var i strid med Sachsen-Lauenburg om kurværdigheden.
Wenzel. 1370-88 – Bror til Rudolf II. og samtidig Fyrste af Lüneburg
Rudolf III. 1388-1419 – Deltog i Hussitterkrigene og blev forgiftet på vej hjem fra Bøhmen.
Albrecht III “Den Fattige” – 1419-23 – Bror til Rudolf III. sidste Askanier.
Wettinerne
Efter at Askanierne fra Wittenberg var uddøde, blev Markgreve Friedrich IV. af Meissen givet kurværdigheden og Hertugdømmet Sachsen-Wittenberg. Navnet Sachsen vandrede dermed op ad Elben og i sidste instans alle Wettinske territorier og Mark Meissens kernelande og Landgrevskabet Thüringen. Det nyopståede Kurfyrstendømme Sachsen havde dog ikke længere noget med det gamle stamhertugdømme Sachsen at gøre – størsteparten i dagens Niedersachsen – hvilket også var tilfældet med Askaniernes lande såsom Lauenburg og Anhalt.
Friedrich I. “Den Stridbare” 1423 – 1428 – Fra 1381 var han Markgreve af Meissen og Pfalzgreve af Sachsen.
Friedrich II. “Den Sanftmodige” 1428-64 – han overtog i 1440 Thüringen, som han overlod til sin bror i 1445. Ved hans død fortsatte hans to sønner Ernst og Albert med at regere.