Amfiteater Trier
Amfiteatret i Trier er et amfiteater fra romertiden, som, efter det blev færdigt i det 2. århundrede e.v.t., kunne huse 20.000 besøgende. Det lå i datidens romerske forgængerby til Trier – Augusta Treverorum.
Siden 1986 har amfiteateret været del af verdenskulturarvslisten for romerske bygningsværker i Trier.
Arkitektur og beliggenhed af amfiteatret
Under arenaen lå en form for kælder, der stadig er bevaret den dag i dag. Her fandtes der elevatorer, hvor de optrædende aktører kunne træde af. Det var af denne grund heller ikke muligt, at arenaen blev oversvømmet med vand. Amfiteatret var del af den romerske bymur og lå nedenfor Petrisberg. En af grundene til, at amfiteatret blev bygget for foden af bjerget, var, at man dermed kun havde behov for at frembringe halvdelen af det normale jord til tilskuertribunen, som kunne bygges op ad bjerget. Det er opført med retning mod nord og har såvel en sydlig som en nordlig indgang. I midten af arenaen kunne de optrædende – vilde dyr eller gladiatorer – hurtigt komme ind på arenaen.
Amfiteaterets historie
Efter at teateret var blevet bygget i den sene del af det 2. århundrede e.v.t., blev det hurtigt en fast del af hverdagen for mange borgere i Augusta Treverorum. Amfiteatret blev besøgt af lokale hædersværdige personer, kejserlige embedsmænd og i Senantikken også personligt af kejseren, hvor man kunne opleve Brød og Skuespil, som underholdningen til folket ofte blev kaldt. Det foregik i form af kamp mellem dyr (venationes), gladiatorkampe, der afsluttedes med et valg mellem liv og død, henrettelser samt vigtige deklarationer. Amfiteatret havde derudover – som et usædvanligt særkende – en videre funktion: Det tjente som byens østligste byport. Da det vestromerske rige gik under i det 5. århundrede, blev det i middelalderen brugt som stenbrud, en skæbne, som overgik mange andre af Triers bygningsværker fra antikken.
Indtil det 19. århundrede blev området betegnet som Kaskeller – en form for lagringskælder til oste – hvilket det også blev kaldt på bykort fra den tid. Det var først i det 19. århundrede, hvor man påbegyndte en restaurering, at man ophørte med denne betegnelse, der beroede på, at man havde brugt de underjordiske rum under teatret til lagring.
Regelmæssige begivenheder
Om sommeren opføres der forestillinger på amfiteateret, hvor en skuespiller spiller rollen som Gladiator Valerius, og hvor vi oplever dennes endeligt som gladiator. Derudover var Amfiteatret ramme om Tysklands største romerspil i form af festivalen Brot & Spiele – i perioden 1997-2012 – hvor der fandt mange gladiatorkampe sted. Mere sjældent finder der også koncerter, musicals og andre begivenheder sted.
Pingback: Trier | Historiskerejser.dk
Pingback: Augusta Treverorum | Historiskerejser.dk