Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Attentat på Mountbatten ud for Mullaghmore Head 27.august 1979

Tidligt om morgenen tog 79-årige Lord Louis Mountbatten ud i sin fiskebåd fra havnen i Mulllaghmore Head for at sætte kurs mod Donegal Bay med det formål at fange hummere og tun. Natten forinden var det lykkedes IRA-medlem Thomas McMahon at snige sig ombord i båden Shadow V og plante en radiostyret 23 kilo tung bombe der. Skibet var ikke nået mere end få hundrede meter ud fra kysten, før bomben sprang. Mountbattens ben blev sprængt, og han døde straks. Derudover døde flere andre ombord.

IRA tog straks skylden, og Sinn Feins daværende vicepræsident Gerry Adams drog perspektivet, at Mountbatten var eksemplet på den fortsatte engelske okkupation af øen Irland. Grundet den korte afstand til den nordirske grænse var området kendt for at huse mange medlemmer af IRA. Samme dag angreb IRA et engelsk faldskærmsregiment i County Down, hvor de dræbte 16 faldskærmssoldater.

Mountbatten blev begravet i Westminster Abbey 5. september 1979 og fik en æresgudstjeneste i Dublin med deltagelse af såvel den irske præsident og Taoiseach. Det var en af de mest fiaskofyldte terroraktioner fra IRA. Mange anså det at slå en 79-årig respekteret mand ihjel som for voldsomt.

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.