Beelitz Sanatorium
Brandenburg Zauberberg eller Brandenburgs Tryllebjerg var det største og mest anerkendte sanatorium i Tyskland beliggende omkring 50 kilometer sydvest fra Berlins centrum ved endestationen for Berlins S-bahn. De mest kendte indlagte er Erich Honecker og Adolf Hitler, og flere kendte filmproduktioner som Roman Polanskis Pianisten, Tom Cruises Operation Valkyrie og Wolfgang Beckers Kranken Haus har brugt stedet som filmkulisse.
I forbindelse med den intensive industrialisering af Berlin, der foregik i slutningen af 1800-tallet, blev de fleste af byens beboere stuvet sammen i kummerlige lejekaserner med fugt drivende ned af væggene på steder, der meget sjældent så dagslys. Det betød, at en sygdom som tuberkulose bredte sig og var en af datidens største trusler mod folkesundheden. I 1898 opkøbte Berlins byforvaltning et større skovareal i Beelitz og gjorde klar til at bygge et sanatorium. Da stedet åbnede i 1902, var det som to seksuelt adskilte lungeafdelinger, der i alt rådede over 600 senge. Tuberkulose angreb typisk lungerne, og den friske luft i skovområdet var en af de vigtigste kure mod sygdommen. Et sygehusbyggeri blev i Beelitz kaldt en pavillon. Byggeriets arkitekter var Heino Schmieden og Julius Boethke, der var inspireret af arkitekten Martin Gropius, som var en af de mest fremme repræsentanter for neorenæssancen i Berlin. Arkitekturen kan beskrives som en blanding af gotiske tårne med bindingsværk, større haller, engelske haveanlæg og tidligt Bauhaus. Det er samme type af arkitektur, som man kender fra danske hospitaler som Bispebjerg og Marselisborg. Da man udvidede stedet i 1905 fra 600 til 1200 sengepladser, opførte man derudover en kirke, der blev holdt skiftevis katolsk og protestantisk, et posthus, et bageri og udenfor byen to godser. Behandlingsmæssigt sværgede man til en liggekur, der gik ud på, at patienterne blev helbredt ved at ligge udendørs. Arkitekten var Fritz Schulz.
Ved 1. verdenskrigs udbrud i august 1914 blev enhver sanatoriumsaktivitet indstillet, og i stedet blev bygningerne brugt som lazaret for soldater, der var blevet såret i krigen. Af de 17.500 syge og krigsinvalide, der opholdt sig på sanatoriet i årene 1914-18, blev det også til et ophold for den endnu ukendte korporal Adolf Hitler, som opholdt sig her fra 9. oktober til 4. december 1916. Sanatoriet blev efter 1. verdenskrig ramt af den generelle tumult, som Tyskland var ramt af. I årene 1923-24 blev sanatoriet tømt, idet staten ikke havde råd til at understøtte det længere som konsekvens af hyperinflationen. I 1928 genåbnede det og udvidede for 3. gang sit område. Igen var arkitekten Fritz Schulz. Under 2. verdenskrig blev sanatoriet igen brugt som krigslazaret, og det blev imidlertid også udvidet til et sanatorium for kvinder som en afdeling af et andet sanatorium i Potsdam. De 3000 sårede, der opholdt sig på sanatoriet, da kampen om Berlin tog sin begyndelse i foråret 1945, blev forrykket videre mod vest.
Efter afslutningen på 2. verdenskrig overtog den røde hær bygningerne. Disse blev vedligeholdt, og der blev fornyet indrettet et sanatorium, som vedblev at være det største militærhospital uden for Sovjetunionen. I december 1990 blev den sidste leder i DDR Erich Honecker indlagt med leverkræft, og det var her han opholdt sig indtil 13. marts 1991, hvor han fløj til Moskva sammen med sin kone Margot og dermed undgik retsprocessen. Der blev indviet en neurologisk afdeling samt en afdeling for børnesygdomme, og tæt på banegården har man indrettet små familiehuse. I 2001 trak investorerne sig fra et større restaureringsprojekt, der har medført, at stedet har ført en tilværelse i forfald siden.
Imidlertid har det inspireret diverse filmmagere til at bruge området som filmkulisse, hvilket bl.a. gælder Roman Polanski i hans film Pianisten (2002), Tom Cruise i hans skildring af attentatet 20. juli 1944 Operation Valkyrie (2008) og i Wolfgang Beckers Kranken Haus (2009).
Anders´ Rejseråd
1) Udflugt fra Berlin. Det tager omkring 1 time med bil eller regionalt og eller alternativt kan man cykle til Beelitz. Med bil ligger det tæt på Dreieck Potsdam (A9 og A10) ved første afkørsel ned ad A9 Beelitz-Heilstätten/Finsterwalde. Med tog kan man tage regionaltoget mod Beelitz fra Potsdam, Charlottenburg, Friedrichstrasse og Alexanderplatz På cykel kan man tage Europaradweg R1 fra Potsdam videre igennem et landskab af søer og skove mod Beelitz.
2) Man kan få 2 timers rundtur på stedet ved at kontakte Frau Irene Krause på Irenekrause@gmx.net