Dresdner Stollenfest
Er en fest der afholdes for at fejre og ære Dresdner Christstollen, og som traditionelt afholdes lørdagen før 2. søndag i advent. Den historiske oprindelse til festen er den militære manøvrelejr Zeithainer Lustlager, som August den Stærke anlagde i 1730 med det formål at have et kompagni, der skulle bruges til militære processioner. August lod sin bagermester Johann Andreas Zacharias og dennes bagerknægte udføre en 1,8 ton tung kæmpeudgave af Dresdner Christstollen til skue for hans gæster fra øvrige europæiske konge og fyrstefamilier.
I begyndelsen af 1990´erne forskede kunst- og kulturforskeren Dr. Peter Mutscheller på vegne af Hommage Dresden GmbH efter saksiske kulturskatte, der var blevet glemt i DDR-tiden. Han fandt et kobberstik af kunstneren Elias Baeck, som præcist fremstillede kagen i dens enorme størrelse. Derefter henvendte Mutscheller og Hommage Dresden GmbH sig til Schutzverband Stollen e.V. med en idé om at genoptage traditionen med en moderne fest. Siden 1994 har denne fest fundet sted lørdagen før 2. søndag i advent som et af højdepunkterne på Dresdner Striezelmarkt.
Festen er en hyldest fra Dresdens borgere, dens gæster og bagermesterne til Dresdens vel nok mest kendte produkt: Dresdner Christstollen samt til færdighederne hos bagere og konditormestre i Dresden. Med tiden er festen gradvist blevet en generel fest for traditionelt kunsthåndværk i Dresden og Sachsen.
Midtpunktet for festen er den enorme udgave af Dresdner Christstollen. Den vejer cirka 3.5 ton, er cirka 4 meter lang, cirka 2 meter bred og cirka 1 meter høj. Den er den største Dresdner Christstollen i verden. Indledningsvis åbenbares den for offentligheden på Schlossplatz ved en fest. Derpå køres den i en farverig procession med hestefirspand igennem Altstadt, blandt meget andet igennem Georgentor og forbi Fyrstetoget og Frauenkirche, hvor optoget mødes af folk i historiske kostumer. Til sidst når den Striezelmarkt på Altmarkt.
På Striezelmarkt når man til snitteceremonien. Her udskærer den tyske bagermester og den udvalgte Dresdner Stollenmädchen kagen ud med den 12 kilo tunge og 1.60 meter lange kniv (Grosser Dresdner Stollenmesser). Kagestykkerne er cirka 500 gram store og kan købes efterfølgende for 5 euro pr. styk.
I 1994 kom bagermestrene i Guinness Rekordbog første gang, idet de havde præsteret en kage på 2.720 kilo. Denne rekord overgik de flere gange i de efterfølgende år. I 2013 slog de igen rekorden med en kage på 4.246 kilo, hvilket blev overvåget af 150.000 besøgende.
Bagningent bliver foretaget af cirka 130 bagere, der i alt leverer omkring 500 platter med cirka 8 kilo hver. Kagen bliver påbegyndt omkring 1. søndag i advent, hvor den bages sammen i et kompliceret arbejde med smør og puddersukker. Til 450 platter bruges der: 1 ton mel, to millioner sultaniner, 563 kilo smør, 172 kilo kandiseret citron/appelsin, 337 kilo sukker og 120 kilo Jamaica-Rum.
Siden 1995 er der blevet kåret en Dresdner Stollenmädchen. Stollensæsonen påbegyndes med at der vælges en kvinde, der skal fungere som skytshelgen for festen. Kandidaterne skal have tilknytning til bagerbranchen, idet de skal komme fra henholdsvis de uddannede bagerjomfruer, kvindelige konditorer og salgspersoner inden for bageribranchen og fra forskellige skoler indenfor beslægtede fag. Et udvalg i Dresdner Stollenschutzverband e.V. afgør, hvem der skal have denne titel. Titlen betyder, at man får til opgave at agere ansigt ud ad til for ceremonien i det pågældende år.