FloraHolland
Er et hollandsk konglomerat af blomsterhandlere. Det er et af verdens største auktionsselskaber, som har sit hovedkvarter i Aalsmeer i Noord-Holland, men derudover afdelinger i Naaldwijk, Rijnsburg og Eelde. Officielt hedder det Koninklijke Coöperatieve Bloemenveiling Royal FloraHolland.

Flora Holland i store haller. Her i Naaldwijk. Foto fra wikipedia
Firma
FloraHolland er en non-profit organisation, som er resultatet af en fusion i 2007 mellem FloraHolland og Aalsmeer Blomsterauktion.
Auktionsstruktur
FloraHolland er et fællesskab, der ikke er baseret på profit, og som har omkring 5.300 medlemmer i Holland og en del andre produktionslande.
Det er organisatorisk inddelt i 15 regioner, deraf 13 i Holland – og med hver 1 region i Belgien og Israel. Regionerne fungerer som bindeled mellem ledelse og medlemmer. Hver region har sin regionale ledelse, der hver består af 7 medlemmer.
FloraHollands markeder får sine blomster fra omkring 10.000 internationale leverandører fra Kenya, Israel, Etiopien, Zimbabwe og Sydamerika. De leverer dagligt mere end 20.000 forskellige blomstersorter. De omkring 5.500 aftagere af blomster kommer overvejende fra Tyskland, Storbritannien og Frankrig og opkøbes via 6 forskellige markeder, hvilket foregår på den såkaldte Hollandske Auktionsform med 39 salgsure. Salget foregår således, at sælger starter med at udbyde en pris, hvorefter han vil sænke prisen, indtil nogen slår til, og når dette sker, ringer klokken.
Da logistikken har ændret sig en del for salg, kan sælger i dag nøjes med at fremvise billeder af sine varer på skærme eller vise blomsterne i plantet form online. I Aalsmeer bliver cirka en tredjedel af blomsterne solgt digitalt, men FloraHolland tilbyder også fysisk at lade sælger og køber mødes for at aftale praksis omkring salget.
Centrene for den internationale handel findes i Aalsmeer, Naaldwijk og Rijnsburg, mens de regionale centre findes i Venlo, Bleiswijk (Rotterdam) og Eelde (Groningen). Det største auktionshus er suverænt Aalsmeer, der med 13 salgsure og en årsomsætning på 1,236 milliarder Euro er en tredjedel større end Naaldwijk med 10 ure og en omsætning på 895 millioner Euro samt Rijnsburg med 6 ure og 405 millioner Euro.
Auktionshallen i Aalsmeer har et grundfladeareal på 999.000 m² og er dermed verdens største handelsbygning ifølge Guinness Rekord Bog, og først i 2008 overgik lufthavnen i Dubai bygningen som verdens største.
Blomsterauktion i Aalsmeer
I området ved Aalsmeer i tiden før 1. verdenskrig bredte der sig en vifte af forskellige salg af blomster i form af mæglervirksomheder og indgåede forhåndsaftaler. I den sidste del af december 1911 grundlagde man Auktionen Bloemenlust til eksport af blomster i Café Velkom. Dette affødte, at den Centrale Aalsmeer Auktion den 5. januar 1912 holdt blomsterauktion på pubben “De tre søjler”, hvor blomsterne var placeret under uret. Begge auktioner voksede støt derfra. I 1918 nåede den Centrale Aalsmeer Auktion et salg på mere en million Gylden årligt.
Såvel blomster- som plante eksporten voksede. Industrien efterspurgte efterhånden desperat et nyt auktionskompleks med mere plads. På den baggrund blev de to oprindelige auktionshuse fusioneret 6. marts 1968 under navnet Aalsmeer Blomster Auktion.
I 1972 stod et nyt auktionskompleks klar til brug. Dette var på 9 hektar, hvorpå flere udvidelser fulgte. I 1999 kunne man tage et større område mod syd i brug, som lå på den modsatte side af provinsvejen igennem Aalsmeer N231. I 2006 løftede man sløret for planerne om byggeri af VBA Oost. Det er hele 36 hektar stort. Hovedauktionshallen til denne del bstod færdig i 2007 og havde alene et areal på 860.000 m² og er den største indendørs markedsbygning i verden.
Det var først i 1973, at leverandører fik tilladelse til at markedsføre deres produkter via agenter, og så sent som i 2006 åbnede man for internationale aktører på markedet, men hvor det fra 1973-2006 dog også havde været tilladt for EU-medlemmer at auktionere. Der er omkring 100 internationale medlemmer af auktionen.
Auktionen i Naaldwijk
Den 2. marts 1923 blev der grundlagt en auktion i Naaldwijk forkortet C.W.S. Den havde til huse i en bygning kaldet Poeldijk. I 1923 var der omkring 75 medlemmer af auktionen, som blev styret med en enkelt klokke.
I 1931 omdannede man foreningen til et kooperativ. Man flyttede fra Dijkweg til Honselerdijk, hvor det stadig har til huse.
I 1971 solgte man for første gang udenlandske blomster på auktionen. I 1976 ophørte brugen af kun 1 klokke.
Rijnsburg
I 1914 oprettede 17 blomsterdyrkere en auktion i Rijnsburg. I starten havde man til huse i en lokal pub. De fik en selvstændig bygning i 1917. Det var særligt tulipaner og liljer, man solgte, mens sortimentet fra 1927 og frem blev væsentligt udvidet.
I 1980 fik man et nyt auktionshus lige udenfor byen Katwijk på kommunegrænsen til Oegstgeest. Siden dannelsen af FloraHolland har det største salg været blomsterløg.
Bleiswijk
I 1928 solgte Rotterdams Grøntsags Auktion for første gang blomster. Året efter byggede man et selvstændigt auktionshus til blomsterauktionen, og firmaet bag ændrede navn til Berkel en Rodenrijs. Siden 1973 har salget af grøntsager foregået sammen med blomstersalget. I 1982 flyttede man til et nyt auktionshus i Bleiswijk. Det lukkede i 2014, og auktionen flyttede til Naaldwijk.
Venlo
I 1915 opstod Cooperative Auction-Vereeniging (CVV) i Blerick ved Venlo. Der var kun auktion for frugt og grøntsager. I 1916 begyndte man også sælge æg. De første blomster blev først solgt i 1962, da Krysantemum blev solgt. Da mange begyndte at dyrke blomster i stedet for grøntsager, udvidedes blomsterandelen hurtigt.
Der blev i 1963 bygget en separat blomsterhal i Grubbenvorst. Det er her, auktionerne stadig foregår i dag. Den blev åbnet i 1965, men den 30. april 1969 brændte denne bygning, og handelen flyttede til Groentehal. Få år efter byggede man sin egen Bloemenhal.
- juli 2002 lukkede auktionen i Venlo.
Eelde
I 1927 åbnede den første blomsterauktion i den nordlige del af landet i byen Groningen. Den blev kaldt Bloemen Nord. I såvel 1936 som i 1948 flyttede auktionen internt i Groningen. I 1978 flyttede den til byen Eelde.
Eksterne Links
https://www.royalfloraholland.com/en
Anders Bager Eriksen, Historiske Rejser siger: Der er blomsterauktion i Aalsmeer, der som nævnt i artiklen er det største af auktionsstederne. Det foregår fire gange om ugen enten i tidsrummet 7.00-9.00 eller 7.00-11.00. Man er del af et kæmpe Transauktionshus.
Man køber en billet ved indgangen, hvor der er en lille butik. Er man moderne der kan man scanne en QR-kode ind på sin telefon, og bruge den som oplysningsboks når man går rundt. Man går op af et sæt trapper, hvorefter man går flere hundrede meter på nogle platforme ovenover hvor blomsterne er. Der er flere informationsskilte undervejs. Næsten oppe i den modsatte ende, der finder man auktionshuset. Det foregår elektronisk, hvor mange sidder med deres computer og handler blomster-partier på nettet. En handel tager typisk få sekunder, før man er videre til næste handel. Omkring klokken 9.00 er de fleste blomster handlet.