Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Grand Place

Grand Place er den centrale plads i Bruxelles. Den er omgivet af fornemme gildehuse og to større bygningsværker: Bruxelles´ rådhus – Hotel de Ville og Maison du Roi – kongens hus, der huser Bruxelles byhistoriske museum. Pladsen er 68 gange 110 meter stor. På flamsk lyder den navnet Grote Markt.

Pladsen er byens vigtigste turistseværdighed og samtidig det mest besøgte sted i Bruxelles. Den regnes samtidig som en af Europas smukkeste pladser. Siden 1998 har den været på verdenskulturarvslisten hos UNESCO.

Grand Place. Med det høje tårn er det rådhuset og det lavere tårn mod højre er det Maison du Roi. Billede: wikipedia

Pladsens tidlige Historie

I det 10.århundrede skabte Karl af Nedre Lorraine et vadested ved Saint-Géry Øen, det sted hvor floden Senne stadig var til at besejle. Det var kimen til hvad der blev til Bruxelles. I slutningen af det 11.århundrede blev der etableret en åben markedsplads i det udtørrede marskland omgivet af sandbanker. Pladsen blev kaldt Nedermerckt.

Pladsen udviklede sig kommercielt i samme takt som Bruxelles. Et dokument fra 1174 nævnte på latin – forum inferius – ikke langt fra Senne. Markedspladsen lå p Steenweg der var en vigtig kommerciel vej, der forbandt de rige regioner i Rhinlandet og Grevskabet Flandern.

I begyndelsen af det 13.århundrede blev der bygget tre indendørs markeder i den nordlige ende af Grand Place: et kødmarked, et brødmarked og et tøjmarked. Bygningerne tilhørte Hertugerne af Brabant, der tillod varerne at blive i dårligt vejr, men også hertugerne til at kontrollere salget af varer og dermed beregne skattegrundlaget. Andre bygninger af træ og sten afsluttede Grand Place.

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.