Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Grevskabet Flandern

Er et historisk område i Nederlandene. Det blev grundlagt i år 862 som et af de oprindelige 12 adelsdømmer under Kongeriget Frankrig. I århundreder var det et af de rigeste og mest indflydelsesrige områder i Europa med de velhavende tekstilbyer som Gent, Brügge og Ypres. Grevskabet Flandern lyder Graafschap Vlaanderen på flamsk og Comté de Flandre på fransk. 

Indtil 1477 opdelte man Flandern i to dele: området vest for floden Schelde, der blev kaldt det Kongelige Flandern – Flamsk: Kroon-Vlaanderen og fransk: Flandre Royale. Derudover havde greverne af Flandern siden det 11. århundrede også haft landområder øst for Schelde, som var en del af det Hellige Tysk-Romerske Rige og derfor blev kaldt det Kejserlige Flandern – flamsk: Rijks-Vlaanderen og fransk: Flandre impériale. Fra og med 1384 var området blevet en del af Nederlandsk Burgund, hvilket mere og mere førte området væk fra Frankrig. Franskmændene anerkendte dette i fredsaftalerne i Madrid i 1526 og igen i 1529. 

Titlen blev ophævet i 1794 og fra 1795 inkorporeret i den Første Franske Republik, og derefter blev det fra 1815 en del af Det Forenede Kongerige Nederlandene og fra 1830 del af Belgien. Det tidligere Grevskab Flandern er den eneste del af det oprindelige Frankrig, der ikke er del af Frankrig i dag. Den sydlige del – Fransk Flandern – er dog del af Frankrig. 


Den flamske løve var grevskabets symbol. Foto fra wikipedia

Artiklen pr. 1.11.2018

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.