Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Irland (Republikken)

Éire også kendt som Republikken Irland (gælisk: Poblacht na hÉireann) er et land i den nordvestlige del af Europa, der udgør 26 af de 32 grevskaber (counties) på den irske ø. Hovedstaden og den største by er Dublin, der ligger på den østlige del af øen, og byområdet med forstæder udgør cirka en tredjedel af republikkens 4.8 millioner indbyggere. 

Republikken deler landegrænse med Nordirland, der er del af Storbritannien. Derudover er det omgivet af Atlanterhavet, det Keltiske Hav mod syd, Sankt Georgs Kanal mod sydøst og det Irske Hav mod øst. Det er en enhedsrepublik, der bliver lovgivet via parlamentet. Lovgivningen – gælisk: Oireachtas – er opdelt i to kamre: Underhuset – Gælisk: Dáil Éireann – og Overhuset – gælisk: Seanad Éireann samt en valgt præsident – gælisk: Uachtarán – som er landets ceremonielle overhoved med tilhørende magtbeføjelser og forpligtelser. Regeringsleder – gælisk: Taoiseach – er valgt af Underhuset og udpeget af præsidenten.  Taoiseach vælger omvendt regeringens ministre. 

Staten blev dannet i 1922 som et resultat af den Anglo-Irske Traktat. Indtil 1937 havde den status af en dominion under den britiske krone, da den besluttede sig for en ny forfatning, hvor den tog navnet Irland og effektivt blev en republik med en valgt præsident som statsleder. I 1949 erklærede man sig officielt set en republik i forlængelse af at have vedtaget loven Republic of Ireland Act 1948. I december 1955 blev Irland medlem af FN, og i 1973 trådte landet ind i EF – samtidig med Storbritannien og Danmark. Republikken havde ingen formelle relationer med Nordirland i det meste af det 20. århundrede, men igennem 1980érne og 1990érne arbejdede de britiske og irske regeringer sammen om at finde en løsning på volden og uroen i Nordirland – kendt som “The Troubles”. Siden at Belfastaftalen (engelsk: Good Friday Agreement) blev underskrevet i 1998, har republikkens regering samarbejdet med den nordirske regering på en lang række områder og særligt under Nord-Syd Ministerrådet, der blev skabt under Belfastaftalen. 

Irland rangerer som et af de 25 rigeste lande i verden målt på BNP. Landet indførte en lang række økonomisk liberale tiltag efter at være blevet del af EF og oplevede store vækstrater i perioden 1995-2007 – en periode, der blev kendt som den keltiske tigerøkonomi. Imidlertid stoppede denne periode med den internationale finanskrise, som begyndte i 2008 og førte til et betragteligt økonomisk sammenbrud i landet. Efter sammenbruddet har Irland siden 2015 igen hørt til blandt de hurtigst voksende økonomier i EU. Landet har også en høj standard indenfor pressefrihed, økonomisk frihed og civile frihedsrettigheder. Irland er som nævnt medlem af EU og har været med til at grundlægge Europarådet og OECD. Den irske regering har fulgt en politik, der sigter efter militær neutralitet ved ikke at indgå i alliancer,og  dette har været en fast søjle i deres politik siden 2. verdenskrig, og Irland  deraf ikke medlem af NATO, men dog af Partnership for Peace. 


Irlands flag – en trikolore. Flag fra wikipedia

Republikken Irland i Fakta

Landets hovedstad, regeringsby og største by er Dublin.  Nationalsangen er The Soldiers´ Song (gælisk: Amhrán na bhFiann). Officielt set har republikken to sprog: engelsk og irsk, hvor sidstnævnte også kaldes Gælisk. Etnisk set er 82,7% etnisk hvide, 9.5% er ikke-hvide, 2% asiater og 0,7% Det Rejsende Folk (Irish Travellers). Man er enhedsrepublik under et parlamentarisk to-kammer-system og proklamerede sin uafhængighed 24. april 1916, men deklarerede den på ny 21. januar 1919, hvilket blev optakten til Uafhængighedskrigen mod Storbritannien. Blev officielt tilkendt uafhængighed med den Anglo-Irske Traktat 6. december 1921. Erklærede sig republik med en forfatning 29. december 1937, der endeligt trådte i kraft 18. april 1949. Republikken dækker et areal på 70.273 kvadratkilometer og har anno 2018 4.800.000 indbyggere. Møntenheden er Euro. 


Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.
  1. Pingback: Storbritannien | Historiskerejser.dk