Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Jugendstil

Er en international kunstart, arkitektonisk stil og brugskunst særligt brugt i form af dekorativ kunst, der havde sin storhedstid i perioden 1890 til 1910. Det var en reaktion på den akademiske kunst i det 19. århundrede og var inspireret af naturlige former og strukturer, specielt mønsteret fra planter og blomster.

I Tyskland og Skandinavien – mens nogle i Danmark har kaldt det for Skønvirke – bruger man navnet Jugendstil, mens man i Frankrig og England samt Benelux bruger udtrykket Art Nouveau. I Østrig bruger man udtrykket Secessionsstil efter Wiener Secession, som går igen på ungarsk og tjekkisk. I Spanien bruges Modernismo og endelig på italiensk Stile Floreale eller Stile Liberta.

Stilen er total kunststil: den indbefatter en vid ramme af fin og dekorativ kunst, såsom arkitektur, maleri, grafisk kunst, indretningskunst, smykker, møbler, tekstiler, keramik, glaskunst og metallisk kunst.

I 1910 var Jugendstil allerede ved at være gammeldags og blev erstattet af den dominerende europæiske arkitektoniske og dekorative stil Art Deco og siden af modernisme og moderne arkitektur.

Litografiet Champenois af Alfons Mucha, en af de førende kunstnere i Jugendstil (1897). Kilde: wikipedia
Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.