Kolding
Kolding er placeret i den indre del af Koldingfjord i Sydjylland og er med 61.000 indbyggere (1.januar 2020) den syvendestørste by i Danmark. Den er hovedby i Kolding Kommune i Region Syddanmark.
Kolding menes at være opstået i slutningen af 1100-tallet som dansk grænseby mod Hertugdømmerne mod syd, dette sikrede Koldinghus en markant placering og tilførsel af midler. Status som grænseby gjorde også at handlen mellem Danmark og Hertugdømmerne gik igennem Kolding. Kolding Å fungerede som grænse. Meget af handelen foregik først via landevej og skib og fra 1800-tallet af Jernbanen.
Byens vartegn Kongeslottet Koldinghus ligger på Slotsbanken nord for Kolding Å. Slottet blev bygget som kongerigets beskyttelse af den sydlige grænse. Når de kongelige opholdt sig på slottet, da kastede det glans på resten af byen og gav endvidere arbejde til byens indbyggere. De kongelige der opholdt sig mest tid på slottet var Kong Christian 3. med hans hustru Dorothea i løbet af 1500-tallet, Kong Christian 4. i starten af 1600-tallet og endelig Kong Frederik 4. i starten af 1700-tallet, hvor sidstnævnte meget berømmeligt mødte Anne Sophie Reventlow på slottet og tog hende som hans anden hustru.
Landskabet er frodigt slutmorænelandskab fra den sidste istid med tunneldale, fjord og mange smukke søer samt Kolding Å. Byens ældste del – dets centrum ligger i bunden af en øst-vestlig dal og byen breder sig opad dalens sider og har siden vokset sig ud i forstæder som Vonsild, Tved, Bramdrupdam, Seest, Strandhuse og Harte.
Oprindelse på navnet Kolding
Første gang man hører navnet Kolding på skrift er i Kong Valdemars Jordebog fra 1231 og her benyttes navnet KALDYNG. Et segl fra bystyret fra slutningen af 1200-tallet har indskriften “SIGILLUM SANCTI KANVTI DE KALDING” og på et andet segl fra 1421 skrives “S’CIWITATIS IN KAALDYNG“, mens man allerede i begyndelsen af 1300-tallet tillige ser stavemåden Kolding/Colding vinde frem for siden at blive den primære staveform.
Der har været forskellige forklaringer på hvor navnet kommer fra og flest tilhængere har teorien Den Kolde Å. Navnet er afledt af adjektivet Kald – der blev til Kold – med endelsen ung der formodentlig hentyder til den kolde å eller det kolde vand.
Indbyggerne i Kolding betegnes som koldingensere uanset hvor de er født.
Pingback: Koldinghus - Historiskerejser.dk