Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Kongelige Villa (Berchtesgaden)

Den Kongelige Villa – også kaldet Max-Villa – i Berchtesgaden blev bygget på ordre af den bayerske konge Maximillian II. (1848-64) efter planer af arkitekten Ludwig Lange og stod færdig i 1853. Den står under mindesmærkebeskyttelse og ligger vest for den centrale plads – Markt – i Berchtesgaden ved Kälbersteinstrasse ovenfor den i 1893 åbnede Luitpoldspark.


Den Kongelige Villa set fra Luitpoldpark. Foto: wikipedia

Bygningens historie

Maximillian II. havde som mange af sine forfædre tilbragt talrige somre på det kongelige slot i Berchtesgaden. I den Kongelige Villa – som Maximillian havde fået opført – tog han i tidsrummet 1853-63 gentagne gange begge sine sønner Otto og Ludwig med for at tilbringe sommerferierne der. I slutningen af det 19. århundrede forfaldt parken og den Kongelige Villa. Allerede i 1857 havde Ludwig følt et mishag mod stedet, og efter sin fars død i 1864 afholdt han sig fra besøg i mange år.

Den sidste prinseregent Ludwig III. benyttede stedet indtil 1918, derefter overgik stedet til fonden for Wittelsbachfamiliens arv i Bayern og i 1975 solgt til en privatmand. Allerede i 1920érne blev en del af bygningen omdannet. Under Anden Verdenskrig var der en højere læreanstalt samt udstillingsrum for lokale kunstnere samt endelig en café.

Efter krigen tjente villaen som ungdomshus, café og marked. I midten af 1980érne blev den delt op i 30 ejendomme. Siden dengang har man dog bibeholdt hovedtrappen, malerierne i trappehuset såvel som enkelte originalt bevarede værelser.

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.