Kulturlandskabet Dresden Elbdal
Betegnelsen dækker over de områder i Dresden, der ligger tæt på Elben, og som for en storby består af et relativt tyndt beboet område i den såkaldte Elbdal.
Området er heftigt beskrevet i litteraturen og gengivet på malerier, hvilket har baggrund i dets kulturlandskabelige karakter. Det var disse elementer, der i første omgang gjorde, at UNESCO optog dem på verdenskulturarvslisten. UNESCO begrundede, at området kom på listen med, at ud over de landskabelige og arkitektoniske kvaliteter, som var til stede i Elbdalen, var området også kendt for “Kunstskattene i de statslige Kunstsamlinger og de levende traditioner indenfor både Musik og formdannende Kunst”.
I 2004 meddelte UNESCO, at området var kommet på verdenskulturarvslisten, og i 2005 fulgte den festlige overdragelse af UNESCO-plaketten. Allerede et år efter i juli 2006 blev Elbdalen flyttet til UNESCO´s røde liste for truet verdenskulturarv. I juni 2009 mistede området sin plads på verdenskulturarvslisten – der findes kun et andet tilfælde for dette. Grunden ligger i opførelsen af broen Waldschlösschenbrücke i årene 2007-13. Broen blev betragtet som landskabsødelæggende. Begrundelsen var, at broen krydsede Elben på en 800-meters strækning, hvor den ødelægger og opsplitter et sammenhængende landskabsrum der, hvor Elben slår et knæk på et ømfindtligt sted.
Artikel pr. 31.10.2018
Pingback: Dresden | Historiskerejser.dk
Pingback: Waldschlösschenbrücke | Historiskerejser.dk