Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Lodz

Lodz er Polens tredjestørste by og tidligere en væsentlig industriby. Den ligger i den centrale del af landet og har en befolkning på 687.702 indbyggere (2018). Den er hovedby i Region Lodz og ligger omkring 120 kilometer sydvest for Warszawa. Byens våbenskjold forestiller en båd (Lodz), der har givet byen sit navn.

Lodz var engang en lille beboelse, som man første gang hørte om på skrift i 1332. I det tidlige 15. århundrede fik den byrettigheder, men forblev en forholdsvis lille og ubetydelig by. Det var en del de Kujaviske bispers ejendom indtil slutningen af det 18. århundrede, da Lodz blev annekteret af Preussen efter den anden polske deling i 1793. Under Napoleonskrigene 1793-1815 – hvor den var del af Hertugdømmet Warszawa – blev man del af Kongrespolen, en klientstat under det Russiske Imperium. Det var i denne periode, at Lodz voksede hurtigt som følge af et stort boom i klædeindustrien i byen, og mange immigranter kom til byen, primært tyskere og jøder. Siden industrialiseringen har den kæmpet med store sociale uligheder i den multinationale by, hvilket blev beskrevet i Det Lovede Land af den polske nobelpristager Wladyslaw Reymont. Kontrasten ses måske tydeligst i byens arkitektur, hvor store fornemme villaer ses sammen med rødstensfabrikker og små arbejderhuse.

Efter at Polen genvandt sin uafhængighed i 1918, voksede Lodz til at blive en af Polens største byer og et af de mest multikulturelle og industrielle centre i Europa. Mellemkrigstiden var en periode, hvor såvel uddannelse og sygeforsikring blev kraftigt udvidet. Efter den tyske invasion af Polen i 1939 omdøbte tyskerne byens navn til Litzmannstadt til ære for den tyske general Karl Litzmann, der var sejrrig under 1. verdenskrig i nærområdet.

Byens store jødiske befolkning blev påtvunget at flytte ind i en aflukket zone, der blev kendt som Lodz Ghetto, hvorfra de blev sendt videre til de nazistiske koncentrations- og udryddelseslejre. Efter at den Røde Hær besatte Lodz, blev byen – der havde oplevet store ødelæggelser under krigen – del af den Socialistiske Polske Folkerepublik.

Efter at byen havde oplevet rigdom i den socialistiske æra, oplevede den et forfald efter socialismens ophør. I de seneste år er byen dog igen begyndt at opleve en revitalisering af centrum. Byen er kendt for Polens Nationale Filmskole, der har udklækket store polske filmfolk som Andrzej Wajda og Roman Polanski. I 2017 kårede UNESCO byen som en del af netværket for de kreative byer og som filmby.


Palaæet Alfreda Biedermanna. Foto: wikipedia


Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.