Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Michelangelo

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, der oftest bare omtales ved sit fornavn Michelangelo, var en italiensk billedhugger, maler, arkitekt og poet i højrenæssancen. Han blev født i den lille by Caprese tæt ved Arezzo i den Florentinske Republik den 6. marts 1475 og døde 18. februar 1564. Hans indflydelse var uden sammenligning med nogle andre af europæisk kunst. Mange regner ham som den største kunstner i hans levetid og af andre som den største kunstner nogensinde, hans kunstneriske alsidighed var af så høj kvalitet, at han ofte regnes som en kæmpe, og at man titulerer ham med at være den arketypiske renæssanceperson sammen med hans samtidige Leonardo da Vinci, som ligeledes virkede under Medicierne i Firenze.

En række af Michelangelos værker – malerier, skulpturer og arkitektoniske værker – rangerer som nogle af de mest berømte, der overhovedet eksisterer. Hans kunstneriske formåen var uhyrlig. Ser man alene på de værker, der er overleveret fra Michelangelo, er han den bedst dokumenterede kunstner fra det 16. århundrede. Før han blev 30 år, havde han allerede lavet to af sine mest berømte skulpturer Pietà og David. På trods af at han holdt en meget lav profil indenfor malerkunsten, skabte han de to mest betydningsfulde freskoer i europæisk kunst: Scenerne fra Skabelsesberetningen i hvælvingerne i det Sixtinske Kapel i Rom og Den Sidste Nadver på altermuren. Hans design af det Laurentianske Bibliotek i Firenze var et pionerværk indenfor manieristisk arkitektur. Som 74-årig efterfulgte han Antonio Sangallo den Yngre som arkitekt i Peterskirken i Rom. Han omlagde planen således, at den vestlige ende såvel som kuppel blev færdiggjort ud fra hans ideer, trods lidt modifikationer efter hans død.

Michelangelo var den første vestlige kunstner, der fik sin biografi udgivet, mens han endnu var i live. Der var endda 2 biografier, som blev udgivet i hans livstid. Giorgio Vasari, der skrev den ene, kom med følgende karakteristik: At Michelangelos værker overskred, hvad nogle kunstnere døde eller levende havde gjort, er enestående ikke bare i en kunst, men i alle. 

I sin egen levetid blev han ofte kaldt Il Divino – den guddommelige. Hans samtidige kaldte ham beundrende terribilita – for hans evne til at fæstne følelsen af ærefrygt. De mange forsøg på at imitere Michelangelo resulterede i stilen mannerisme, der skulle blive den næste dominerende kunstbevægelse efter højrenæssancen.


Michelangelo di Buonarroti. Kilde: The Metropolitan Museum of Art, New York: wikipedia

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.