Gotland har sin helt egen kultur og har historisk været selvstændig, og dens hovedby Visby var kernemedlem af Hansestæderne, mens øen var dansk før den blev svensk i næsten 300 år. Øen byder på en helt særlig natur med skønne kyster, gudesmukke strande med de helt specielle stenformationer – kaldt Rauker – og derudover har øen virket dragende på store personligheder lige fra Ingmar Bergman, over Asger Jorn til danske konger som Erik af Pommern og Valdemar Atterdag. Vi bor hele fire nætter i det historiske centrum på det dejlige hotel Clarion. Derudover skal vi besøge den helt specielle ø – Fårø – hvor Ingmar Bergman boede og hvor de mest imponerende Rauker findes. Vi skal besøge maleren Lars Jonnsons museum og bl.a opleve en fantastisk gåtur på Gotlands østkyst. Før vi ankommer til Gotland har vi allerede oplevet meget, idet vi har været på Øland, hvis frodige sletter med dens mange møller og orkideer ses imponerende over det imponerende Store Alvaret og ved ruinborgen Borgholm. Vi har haft en nat i Kalmar, hvor der har været mulighed for at se slottet, hvor Skandinavien blev smedet sammen med Kalmarunionen i 1397. Inden da har vi haft stop i Karlshamn i Blekinge og ved fredsstenen i Brømsebro, hvor rejseleder Anders Bager Eriksen sørger for at sætte os grundigt ind i de historiske forhold Danmark og Sverige imellem. Vi gør også brug af flere lokalguider undervejs. På vej hjem overnatter vi i Oskarshamn inden vi kører hjemad med stop ved Bosjø Kloster. I kan glæde jer til en fantastisk tur til nogle af Sveriges mest specielle steder.
Rejsens pris er: 8675,- DKR (Tillæg for enkeltværelse 2610 DKR)
Der samles op i Rudkøbing, Kirkeby ved Svendborg, Odense og langs den sjællandske motorvej på vej mod Øresundsbroen. Der er mulighed for langtidsparkering flere af stederne og opsamlingen koordineres endvidere med togafgange. Dette gøres først efter tilmelding og først endeligt cirka 1 måned før afrejse.
Det bemærkes at rejseforsikring samt afbestillingsforsikring ikke er inkluderet i rejsens pris. Vi opfordrer til at man tegner en forsikring og undersøger med sit selskab om man allerede har de i sine øvrige forsikringer.
Al tilmelding og betaling foregår via kontakt til Historiske Rejser på: mail@historiskerejser.dk – telefon: 20 93 17 14
En tilmelding er registreret ved indbetalt depositum på 2500 DKR ved faktura der sendes på mail (eller alternativt post).
1.dag: Opsamling – Karlshamn – Brømsebro og Kalmar Slot
Rejsen starter med at der samles op i Rudkøbing på Langeland og herfra med opsamling i Kirkeby ved Svendborg og til Parkering Syd ved Odense. Alle steder med parkeringsmulighed. Der venter os en flot køretur over Storebælt – noget mindre farefyldt end da den svenske hær gik over isen i vinteren 1658. Der er mulighed for at stige langs ruten over Sjælland mod Øresundsbroen, som vi passerer med udsigt til Malmø og Falsterbo hvor vi hører om sildemarkederne i Skanør. Fra vikingetiden til 1658 var Skånelandene kendt som Østdanmark og med dens rige landbrugsjorde og taktisk vigtige placering ofte omtalt som blomsten af Danmark. Vi hører om Øresundstolden og de mange svenskekrige og som vi nærmer os den mere vilde natur i Blekinge også om Snaphanerne – de skånske guerillasoldater der bekæmpede svenskerne og mest kendes for Svend Poulsen der dannede figur i Carit Etlars berømmelige roman “Gøngehøvdingen”.
Sidst på formiddagen når vi til den charmerende handels-, og forsvarsby Karlshamn. Byen er kernesvensk da den blev anlagt i år 1658 af Karl X. Gustav, hvor den skulle være med til at forsvenske de gamle danske områder. Byen blev straks en vigtig havneby mod Østersøen i Blekinge. Den kom siden til at fungere som udvandringshavn for mange svenske udvandrere, hvilket gjaldt to af de store udvandringsområder Blekinge og det sydlige Småland. På havnen ser man de berømte figurer Karl-Oskar og Christina fra Mobergs berømte roman “Udvandrerne”.
Efter at vi har nydt frokost og tid i den charmerende by fortsætter vi mod nord. Her gør vi gør et holdt undervejs ved Brømsebro. Stedet ligger direkte på grænsen mellem Kalmar-, og Blekinge Len, hvilket i 1645 var direkte på grænsen mellem Danmark og Sverige. Her blev Freden i Brømsebro sluttet i 1645, der konkluderede at Torstensson-krigen fra 1643-45 var endt med en svensk sejr. Danske og svenske repræsentanter mødtes midt i grænsebækken hvorpå der blev forhandlet en ualmindelig hård fred for Danmark. Vi mistede Halland samt de norske områder Jæmtland og Hårjedalen i 30 år mens øerne Øsel og Gotland blev tabt for bestandigt. Det skulle kun blive meget værre 13 efter. Vi ser fredsstenen og hører om historien hen over kaffen og fortsætter herefter videre nordpå mod Kalmar.
Vi indkvarterer os på vores dejlige og centrale Hotel Witt i det centrale Kalmar. Straks efter ankomst bevæger vi os på en gående tur i den charmerende slotsby. Turen har retning på mod Kalmar Slot, der på denne dag har længe åbent. For de der stadig er friske vil vi gå ind at se Kalmar Slot. Det var her at Dronning Margrethe 1. i 1397 dannede Kalmarunionen mellem Danmark, Norge og Sverige. Kalmar var et af Sveriges væsentligste forsvarsværker grundet den tætte beliggenhed på Skånelandene. Slottet var såvel udgangspunkt for utallige angreb på Danmark, men måtte gentagne gange forsvare sig mod danske angreb. Hele 22 gange har byen været belejret og der er to begivenheder i historien der kendes som Kalmars Blodbad.
Vi spiser sent den sidste aften, så der bliver tid til at nå at nyde Kalmar.
2.dag: Øland og sejlads til Gotland
Vi starter med morgenmad på vores hotel i Kalmar. Efter morgenmaden pakkes bussen. Vi sætter kurs over den mere end 6 kilometer lange bro til Øland. Broen var Europas længste, da den stod færdig i 1972 – den er stadig Sveriges længste bro. Øland er 137 kilometer lang og kun 16 kilometer bred på sit bredeste sted. Øen var kun kortvarigt dansk i forbindelse med Kalmar-krigen 1611-13. Øens beliggenhed har været med til at skærme Kalmar.
Øens sydlige del er præget af store lavsletter med små charmerende byer med masser af historiske vindmøller. Området er på UNESCO´s verdenskulturarvs liste. Vi kører ud til sydspidsen af øen med fyrtårnet Lange Jan. Det rager 41 meter op og med mulighed for at komme op af de 197 trappetrin til en storslået udsigt. Tæt ved fyret finder vi desuden Ottenby fuglestation med mulighed for at se og læse om nogle af de millioner af trækfugle der bruger Ølands sydspids som vadeområde.
Vi kører herefter til Borgholm hvor den imponerende slotsruin fra det oprindelige Borgholm slot toner imponerende frem. Den imponerende borg fra 1200-tallet brændte under Napoleonskrigene og har stået som ruin siden. Vi hører ved samme lejlighed om Søslaget ved Øland i 1564 hvor den store danske søhelt Herluf Trolle spillede en fremme rolle. Tæt ved det oprindelige slot ligger det svenske moderne kongeslot Solliden.
Afhængig af færgetiderne fra Oskarshamn til Visby, så forlader vi igen Øland og begiver os nord for Kalmar mod Oskarshamnm hvor der venter os en sejlads på 3 timer til Gotland. Vi spiser aftensmad ombord på færgen eller på hotellet, . Hvilket derfor vil formode at influere på dagsprogrammet.
Visby var fra starten den vigtigste hanseby i den centrale del af Østersøen, idet de fleste handelsvarer mellem de tyske, russiske og baltiske områder blev omladet og prissat her. Det gjorde at byen blev rig fra den tidlige middelalder hvilket tydeligt ses i arkitekturen. Vi bor indenfor bymuren på det historiske Hotel Clarion – hvis navn det først har fået i moderne tid. Vi vil se frem til fire nætter helt centralt i Visby.
3.dag: Byrundtur i Visby
Vi er landet på Gotland og lige i hjertet af byens væsentlige historiske kerneby – Visby. Navnet Gotland kommer af at den germanske stamme Goterne skulle komme fra øen. Stammen er beskrevet helt tilbage fra romertiden som en der havde særdeles gode forbindelser på tværs af hele det centrale og nordlige Europa. Udtrykket gotisk kender vi fra arkitektur-, og musikstil. Sikkert er det at Goterne var et livligt handelsfolk der lå helt centralt i Østersøen med nære forbindelser til såvel de germanske, polske, baltiske og russiske havne rundt om søen. Idag bruger man ikke længere udtrykket Goterne om indbyggerne men derimod Guterne.
Visby blev fra starten et meget centralt bindeled for handlen mellem handelsfolk fra Lübeck samt de russiske og baltiske havne. De tyske handelssammenslutninger der rejste i beskyttet fælles sejlads og lagde til i Visby hvor handelsvarer blevet byttet med pelse, tømmer og rav med mere. Visbys betydning for hansestædernes sammenslutning var enorm. Frem til den danske konge Valdemar Atterdag i 1361 landede på Gotland, der oplevede byen sin absolut rigeste periode hvor de mange kirker, købmandsgårde og en intakt bymur opstod.
I 1361 angreb den danske konge Valdemar Atterdag Gotland, som et vigtigt led i hans krig mod Hansestæderne. Den resterende del af Gotland blev hærget med mord og brand. I Visby frygtede man den danske hær så meget at man åbnede byportene, og efter sigende skulle den danske konge have beordret at der blev opsat tre øltønder hvor byens befolkning skulle aflevere guld, sølv og ædelstene i tønderne for at undgå den danske ødelæggelse.
Gotland var del af Danmark frem til 1645 – altså næsten 300 år – det betød dog langt mindre handel og at byen blev langt mindre betydningsfuld. I perioder var Gotland endda helt lovløs og centrum for pirateri – mest kendt da den danske konge Erik af Pommern i 1439 slog sig ned på øen som sørøver.
Visby er en smuk by med en solid ringmur, et væld af små skønne gader med historisk byggeri og et meget højt antal af kirkeruiner. Det skal vi opleve på den guidede tur rundt i byen men også med domkirken Sankta Maria. Det vil måske bemærkes af mange at de kendte film om Pippi Langstrømpe – baseret på Astrid Lindgrens fortællinger – er optaget i Visby og rundt på Gotland i 1968.
Efter byrundturen kan man nyde en frokost på en af de mange spisesteder i byen.
4.dag: Nordøen af Gotland – Farø og de fantastiske Rauker og Ingmar Bergmanns grav
Efter at have nydt morgenmad på vores skønne hotel i Visby sætter vi kurs mod den nordlige del af Gotland. Vi starter med at passere Karlsvärds Fæstning ud for Närs og Slite, hvor man har fundet den største skat fra vikingetiden – den såkaldte Spillingsskat, der var mere end 14.295 mønter fra overvejende den islamiske del, hvor svenske vikinger kom til via de russiske floder. Herefter går det til Fårøsund, hvorfra fi skal sejle over til den specielle ø – det tager kun 7 minutter. Dets navn kommer af det oldnordiske Fara – der betyder at rejse – en ø man skal rejse til.
Øen er 114 kvadratkilometer stor – ala Samsø – med cirka 500 fastboende. Om sommeren er turisterne klart i flertal på øen. Den flade ø er først og fremmest kendt for nogle fantastiske smukke sandstrande, hvoraf flere er kåret som de bedste sandstrande i verden. Øen er særligt kendt for dens kalkstensformationer – kaldt Rauker. Vi skal selvfølgelig ud at se disse Rauker, det vil vi søge at gøre tæt ved Gamla Hamn, Lautershamn og Digerhuvud, hvor stenformationerne står så højt som 10 meter op fra det bare landskab. Vi tager til det lille fiskerleje Helgumannen, hvor fiskerhusene ligger på selve stranden og hvor vi oplagt spiser vores medbragte sandwich til frokost.
Fårö har virket tiltrækkende på utallige store personligheder mest kendt var Olof Palme og ikke mindst den store filmskaber Ingmar Bergman der følte sig tiltrukket af den ensomme natur på øen. Ingmar Bergman boede på øen fra midten af 1960´erne og frem til sin død i 2007. Bergman ligger begravet på øen og der findes flere museer der fortæller om hans liv på øen og naturligvis om de mange film som “Skammen” og “en Passion”. Efter vi har taget færgen tilbage til Fårösund, da kører vi omkring Den Blå Lagune med det helt fantastiske smaragdgrønne vand kan ses. Vi kører via Kappelshamn og Nyhamn tilbage til Visby, hvor vi nyder resten af dagen og spiser i fælles flok på hotellet om aftenen.
5.dag: Sydøen
Efter at have nydt morgenmaden gør vi klar til udflugt hvor det idag er den sydlige del af Gotland der skal udforskes. Turen går ned af den smukke Ekstakyst hvor der bliver tid til flere smukke fotostop undervejs, det første er lige syd for Visby, hvor vi gør holdt ved Villa Villekulla som Pippi Langstrømpes hjem fra de berømte film blev kendt som.
Vi gør holdt ved Grötlingbo kirke hvor den danske maler Asger Jorn ligger begravet. Ved Gotlands sydlige punkt fortsætter vi til Hoburgsgubben, der er en smuk Rauke – dog ikke som dem vi har set på Fårø, men med en eminent udsigt over Østersøen.
Efterfølgende kører vi til Vandborgs hyggelige havn, hvor vi nyder vores medbragte mad i det fri og gør klar til en fin flot gåtur til de fantastiske rauker i Holmhällar Naturreservat. Vi går igennem det smukke englandskab (cirka 3 kilometer) til Vamlingbo kirke hvor naturmaleren Lars Jonnson har et lille museum. Vi nyder kaffe i den gamle præstegård, hvor der er en udstilling om maleren. Herefter fortsætter vi tilbage til Visby, hvor den sidste del af eftermiddagen kan nydes i Visby.
Man vil måske gå en tur i Almedalsparken i Gotland. Her blev ideen til Folkemødet på Bornholm født, da flere repræsentanter fra Bornholm så en mulighed for at overføre konceptet hvor svenske politikere og interessegrupper mødtes med og diskuterede.
6.dag: Visby inden færgen
Den sidste dag på Gotland bruges i Visby. Efter god tid til morgenmad er det måske dagen hvor man skal følge den historiske bymur rundt eller måske bare slappe af på Stortorget eller besøge byens museum, hvor man finder nogle af de mange forhistoriske fund øen er så rig på og naturligvis fortællingen om da Valdemar Atterdag brandbeskattede byen. Der bliver tid til at spise frokost på egen hånd i Visby og vi opdaterer nærmere når vi kender sejltidspunktet for færgen mod Oskarshamn. Vi spiser aftensmad undervejs på sejladsen.
Hotel Oskarshamn Clarion Collection Hotel Post
7.dag: Oskarshamn og hjem
Efter at vi har spist morgenmad så pakkes bussen og turen går mod syd. Vi kører over Växjö og igennem Småland mod Skåne, hvor vi gør holdt ved Bosjø Kloster der ligger smukt ved de skånske søer. Vi gør et stop og kombinerer at se det oprindelige kloster der blev omdannet til herregård. Vi spiser vores forhåndsbestilte frokost her inden vi fortsætter videre over Øresundsbroen med afsætning i København og på tværs over Sjælland, Odense, Sydfyn og Langeland.
Historiske Rejser har som mål at levere unikke rejseoplevelser til alle, der vil opleve verden i et historiske perspektiv. Vi arrangerer pakkerejser på en række af de områder, hvor vi er specialister og så skræddersyr vi grupperejser til grupper i alle størrelser, der ønsker deres helt egen rejse med netop den historiske vinkel I ønsker.
På Historiskerejser.dk kan rejser bestilles, foredrag bookes og rejsebøger købes. Og så kan du læse løs i arkivet med mere end 1200 historiske artikler, som vil selv har skrevet. Og vi har været alle de steder vi skriver om – lige dér, hvor historien har sat sine spor.
Din kompetente rejseleder hedder hos Historiske Rejser hedder Anders og er cand. mag. i historie og religion og har mere end 15 års rejseledererfaring.
Historiske Rejser har som mål at levere unikke rejseoplevelser til alle, der vil opleve verden i et historiske perspektiv. Vi arrangerer pakkerejser på en række af de områder, hvor vi er specialister og så skræddersyr vi grupperejser til grupper i alle størrelser, der ønsker deres helt egen rejse med netop den historiske vinkel I ønsker.
På Historiskerejser.dk kan rejser bestilles, foredrag bookes og rejsebøger købes. Og så kan du læse løs i arkivet med mere end 1200 historiske artikler, som vil selv har skrevet. Og vi har været alle de steder vi skriver om – lige dér, hvor historien har sat sine spor.
Din kompetente rejseleder hedder hos Historiske Rejser hedder Anders og er cand. mag. i historie og religion og har mere end 15 års rejseledererfaring.