Østersøen blev af romerne kaldt Mare Baltica og binder vidt forskellige kulturer sammen. Vi fokuserer på den sydlige del af Østersøen og på vores rejse igennem Tyskland, Polen og Litauen får vi både oplevet de mange storslåede historiske fortællinger om Vikinger, Hansestæder, Tempelriddere, Cisterciensere, Adgang til havet for det Tredje Rige, Sovjetunionen, Preussen og Polen om Pommern og Østpreussen og fordrevne folkeslag.
Vi – FOF Sydjylland og Historiske Rejser – glæder os til at byde jer indenfor på denne rejse i sommeren 2022. Der udover historie og de skønneste Østersølandskaber også byder på perspektiver til Polen, Tyskland og Lithauen af idag og som har masser af fællesskab med andre med samme interesser at byde på i form af fælles spisning og masser af skønne ruter i bus.
Historiske Rejser har specialiseret sig i specialrejser med et højt vidensniveau på rejserne.
Vi kører rejsen i 4**** luksusbus og bor helt centralt i Gdansk med havudsigt – på vej har vi overnatning i Kolobrzeg med gåafstand fra strandpromenaden samt i Rostock og helt centralt i Kaunas i Litauen og endelig med udvendige kahytter mellem Litauen og Sverige den sidste nat.
Vi bor på gode 3***/ og 4**** hoteller på hele rejsen og der er inkluderet halvpension alle steder første aften (1,2.3 og 8.dag) – mens der arrangeres fælles spisning de øvrige dage i Gdansk og Kaunas
Rejsen tager sit udgangspunkt fra Kolding, men der vil være mulighed for at stige på langs motorvejen mod grænsen.
Rejsens pris 9490,- DKR (Enkeltværelsestillæg 2630 DKR) som indeholder følgende ydelser :
Det bemærkes at rejseforsikring samt afbestillingsforsikring ikke er inkluderet i rejsens pris.
Al tilmelding og betaling foregår via FOF SYDJYLLAND: TLF: 79 30 85 80 – mail: info@fofsydjylland.dk. Se mere på hjemmesiden for FOF SYDJYLLAND
Ved spørgsmål til selve rejsen henvend jer eventuelt direkte til Historiske Rejser på mail@historiskerejser.dk eller 20 93 17 14
1.dag – Hansestædernes Moder Lübeck – Cistercienserne i Bad Doberan og Østersøen ved Kühlungsborn
Vi starter dagen med opsamling på Fyn og i trekantsområdet ved FOF og derefter ned igennem Sønderjylland. Efter vi alle er samlet i bussen er der morgenmad med rundstykker, kaffe og juice. Vi begynder at høre om Østersøens historie når vi kører igennem Slesvig-Holsten med Hedeby og passerer forbi Kiel, det tyske kejserriges fornemme flådeby. Vores første stop er i Lübeck – Hansestædernes Moder – hvor vi ser det Europæiske Hansamuseum, der giver os et indblik i middelalderens stærkeste handelsorganisation: Hansestæderne, som vi kører i fodsporet af på resten af rejsen. Efter at have set museet i Lübeck, der fortsætter vi på en kort vandring igennem byen og skuer mod seværdigheder som Helligåndshospitalet, Marienkirche og Rådhuset, hvor frokosten indtages.
Lübeck – hansestædernes moder. Vi bliver klogere på byens helt særlige rolle i udvikling af byer og handel rundt om Østersøen. Foto: Pixabay
Vi fortsætter forbi Wismar til Bad Doberan og ser klosterkirken i Bad Doberan og får et indblik i Cistercienserordenen. Herefter går det med veterantoget Mollie over Heiligendamm til Kühlungsborn. Her indtager vi aftensmaden ved Østersøen inden vi afhentes af bussen og kører direkte mod vores overnatningshotel i Rostock.
Veterantoget Molli – bringer os fra Cistercienserkirken i Bad Doberan til kysten ved Heiligendamm. Foto fra Pixabay.
2.dag – Usedom – Raketforsøg i Peenemünde – frokost i Swinemünde og Harald Blåtands Jomsborg
Efter morgenmad forlader vi Rostock og kører forbi Stralsund og Greifswald. Vi gør et kort holdt i den tidligere residensby Wolgast, hvor en af de pommerske delhertugdømmer havde residens ved byen ved Peenestrømmen. Herfra er der udsigt til Usedom som vi kører til, og hvor det første stop er øens nordvestlige ende Peenemünde. Den tyske raketforsker Wernher von Braun fik her lov til at lave forsøg med raketter ud over Østersøen og skabte her de første ballistiske missiler i form af V1 og V2-bomberne. Vi ser museet og de mange rekvisitter der står på det oprindelige spærreområde.
Peenemünde – kraftværket udgør idag Teknisk Museum og fortæller om hvordan de ballistiske missiler blev født her på nordspidsen af Usedom. Foto fra Pixabay
Herfra går turen til hovedbyen på Usedom Swinemünde/Swinoujcsie der i 1945 blev polsk. Her indtager vi frokosten ved Swine-strømmen. Herfra kører vi til det tidligere Jomsborg (idag Wolin) hvor Harald Blåtand efter fortællingen skulle være blevet dræbt af Svend Tveskæg. Vi ser Vikingemuseet der fokuserer på historierne om de danske konger. Europas største vikingefestival foregår her i slutningen af juli og starten af august hvert år.
Wolin er ramme om Europas største vikingefestival – med masser af genopførsler af slag, vikingeskibe der kommer sejlende til og i tusindvis af deltagere i originale kostumer fra hele Europa. Billede fra Pixabay
Efter vi er færdige med at se vikingemuseet, så går turen videre langs kysten mod Kolobrzeg eller Kolberg som den hed indtil 1945. Vi bor 1 nat i den smukke badeby, hvor vi får tid til om aftenen at gå en tur både langs promenaden, der præges af den 220 meter lange badebro samt af fyrtårnet og den smukke badearkitektur samt en tur i det gamle centrum, der trods de meget hårde kampe i slutfasen af Anden Verdenskrig stadig har en del oprindelig arkitektur.
Vi satser på at nå en solnedgang ved Kolobrzegs strande – tæt ved hotellet. Foto fra Pixabay
SE HOTEL OLYMP IV i Kolobrzeg / Kolberg
3.dag – Bagpommerns polske byer med Erik af Pommerns grav – Kolberg, Køslin, Stolp, Gdynia og Sopot
Efter at have nydt morgenmaden forlader vi Kolobrzeg og kører igennem Køslin (Koszalin), hvor vi ser den – i Anden Verdenskrig stærkt ødelagte hovedby i Bagpommern – og videre til Darlowo /Rügenwalde, hvor den danske konge Erik af Pommern ligger begravet i byens Vor Frue Kirke. Vi ser naturligvis fyrstegraven og hører om den usædvanlige historie om Erik af Pommern, der blev født i Pommern som Bugislav og kom til Danmark og officielt var konge af Danmark fra 1389 og af hele norden fra 1397, men som blev afsat som konge i norden i 1439 og efter en årrække som sørøver på Gotland vendte tilbage som Hertug af Pommern. Vi spiser frokost i den charmerende by med slot, hanseporte der undgik større ødelæggelser under den sovjetiske fremrykning i modsætning til såvel Kolobrzeg og Köszalin.
Darlowo eller Rügenwalde – hvor Erik af Pommern residerede de sidste år af sit liv. Foto fra Pixabay.
Herefter går turen videre østpå igennem den tidligere residensby Stolp (polsk: Slupsk) og herfra over Piasnica Wielka, hvor vi går et kort holdt ved mindesmærket for massakren på 12.000-14.000 der primært kom fra den polske intelligentsia, og var nazisternes forsøg på at udradere den polske elite. Herfra går det til Gdynia. Havnebyen der var Polens reaktion på at have fået adgang til havet igen efter at være genopstået som stat. Polakkerne ville ikke satse på Gdansk, der i mellemkrigstiden fungerede som international fristad, men var tyskvenlig. Polakkerne opførte derfor den enorme havn, som var en torn i øjnene på Tyskland der i 1939 satte deres hårdeste angreb ind ved erobringen. Havnen var også central for de værftsopstande i 1970´erne og 1980´erne der ledte til Solidaritets dannelse og til kommunismens fald i Polen. Vi kører videre til den fashionable kurby Sopot, hvor vi spiser aftensmad i den fashionable kystby. Herfra kører vi videre igennem Oliwa og til sen ankomst i Gdansk på vores centralt placerede hotel.
Den fashionable kurby Sopot lige nord for Gdansk. Vi spiser aftensmad inden vi tager til Gdansk. Foto fra Pixabay
SE HOTEL HOLIDAY INN CITY CENTRE GDANSK
Vores hotel – 5 nætter – i Gdansk kan ikke ligge mere centralt og helt ud til Wisla i centrum af Gdansk. Foto fra hotellets hjemmeside
4.dag – Gdansk; Hansa, Værft, Solidaritet og Rigdom – Sejltur til Westerplatte med Anden Verdenskrigs første slag
Efter at have haft god tid til at nyde morgenmaden, der skal vi på gående byrundtur i Gdansk. Vi fornemmer byens enorme betydning gennem tæt på 1000 år. Vi hører om byen som en af de væsentligste Hansestæder, som byen der gik op imod Teutonerordenen og blev polsk len, men primært om den selvstændige og frie by Danzig. Det gælder særligt årene i mellemkrigstiden om de hårde år i slutningen af Anden Verdenskrig og ikke mindst om årene hvor værfterne i Gdynia og Gdansk gik op imod kommunismen. Vi ser en række af fantastiske bygninger på vores vej rundt i byen, det gælder Krantor – den største middelalderliger kran i Europa; rødstensbasilikaen Marienkirche, den grønne port på det imponerende Lange Torv, den baltiske philharmonie, Rådhuset i Rechtsstadt, det Store Tøjhus, Artushof – hvor gildelaugene mødtes i middelalderen – Sankt Georg Skyttelauget, andre byporte som Langgasser Tor og Hohes Tor.
Gdansk emmer af atmosfære i form af gamle pakhuse og den rigdom som byen har haft som en af de vigtigste handelsbyer der ligger hvor floden Wisla møder Østersøen. Foto fra Pixabay.
Når vi har været rundt i byen er der mulighed for at deltage på en sejltur til Westerplatte. Vi sejler ud igennem den historiske havn, hvor floden Wisla møder Østersøen og ser både nutidig og historisk havnemiljø. På Westerplatte ser vi mindesmærket for Slaget ved Westerplatte, der var det første slag i Anden Verdenskrig, hvor polakker kæmpede heroisk og forgæves mod den nazistiske overmagt. Vi kører i bus tilbage og er hjemme midt på eftermiddagen.
Westerplatte – monumentet for det tyske angreb der indledte Anden Verdenskrig. Foto fra Pixabay
5.dag – Marienburg – den største tyske ridderborg og Pelplin med det imponerende Cistercienserkloster
Efter morgenmaden kører bussen østpå til Malbork (tysk: Marienburg) her møder vi Europas største rødstensborg. Det enorme og imponerende kompleks blev oprindeligt bygget i 1200-tallet af den Tyske Ridderorden, der havde deres hovedsæde på borgen. I 1457 blev ridderordenen fortrængt og drog istedet til Kønigsberg (det nuværende Kaliningrad). Borgen blev istedet overtaget af de polske konger der residerede her frem til byen blev prøjsisk i 1772, blandt andet opholdt Nikolaus Kopernikus sig også på borgen. Vi har god tid til at se borgen og spise frokost i byen.
Malbork eller Marienburg – den største rødstensborg/Tempelridderborg i Europa – hvor Teutonerordenen havde deres øverste ledelse indtil den blev rykket til Kønigsberg. Foto fra Pixabay
Herfra går det videre til det imponerende Cistercienserkloster i Pelplin, klosteret der blev grundlagt af munke fra Bad Doberan, der kom til i 1278 og som siden skabte et fantastisk kloster der overlevede i uvejsomt terræn og under utallige krige. Klosteret fortsatte med at fungere frem til indlemmelsen i Preussen i 1772, hvorefter den blev skole og arkiv. Denne funktion har det stadig idag, og blandt andet huser det Polens eneste eksempel på en oprindelig bibel fra Gutenbergs første tryk.
Pelplin – et enormt klosterkompleks – ganske som i Bad Doberan og Løgumkloster er arkitekturen typisk for Cisterciensere. Foto: Pomorskie Travel
Efter at have set klosteret kører vi hjem og tilbringer sidste del af eftermiddagen i Gdansk.
6.dag: Gdansk – 2 fremragende museer – Solidaritet og Anden Verdenskrig i Polen
På denne dag tilbyder vi to oplevelser i Gdansk. Først på dagen kører vi til museet for Solidaritet – den første frie fagforening i Polen og i Warszawapagtslandene. Vi ser museet der fortæller om opstandene i 1955, 1970 og 1980 og om de forhandlinger der i ledte frem til at Solidaritet blev inviteret indenfor i den politiske proces, der var et varsel om nye tider og en kommunisme der var på vej til at falde. Den rolle som Solidaritet spillede i kommunismens fald kan ikke undervurderes. Har man ikke fået nok af museer, så tager vi om eftermiddagen på det meget omtalte museum for Anden Verdenskrig, der ligeledes ligger i den nordlige del af byen. Museet har været meget omtalt, da de fortæller både om Polens hårde skæbne under krigen, hvor man blev angrebet af såvel det nazistiske Tyskland og det bolsjevistiske Sovjetunionen. Men samtidig at der fortælles om heroisk modstandskamp og fjendernes overgreb, så lukker man ikke øjnene for polsk kooperation og antisemitisme, det på trods af at dette ikke faldt i den nuværende regerings smag. Museumsbesøgene er dagens program.
Den gamle by i Gdansk. En dag til udforskning. Foto fra Pixabay
7.dag: Østpreussen: Ulveskansen og Tannenberg / Grunwald – Kaunas i Litauen
Efter at have spist morgenmad pakkes bussen og vi forlader vores smukke Gdansk. Vi starter med at gøre et kort holdt, hvor vi hører om to mytologiske slag der har fyldt meget i propagandaen i forholdet mellem Polen og Tyskland. I 1410 besejrede Polen den tyske Ridderorden i Slaget ved Grunwald, hvilket på mange måder indvarslede Polens storhedstid og Ridderordenens tilbagefald. Dette forsømte polakkerne aldrig en lejlighed til at fortælle om, hvilket pinte mange tyske. Hævnen skulle komme i starten af 1.verdenskrig hvor en af de få klare tyske sejre blev vundet af Paul von Hindenburg ved Tannenberg, der lå tæt på Grunwald og som ikke var over polakkerne men over Russerne – ironisk nok i et slag, hvor der var polakker med på begge sider. Vi ser slagstederne og fortsætter videre ind i Østpreussen mod Rastenburg.
Tannenberg-Mindesmærket blev sprængt men fortæller en historie om tysk-polsk strid i århundreder. Foto fra wikipedia
Den 21.juni 1941 blev det enorme kompleks Ulveskansen indviet som militært hovedkvarter på den nazistiske østfront. Byggeriet lå i Østpreussen ikke langt fra grænsen til de sovjetisk kontrollerede områder af Polen, et område hvor der herskede fred grundet Molotov-Ribbentrop-aftalen af 23.august 1939. Her havde Hitler og Stalin aftalt at dele Polen og de Baltiske lande imellem sig. Adolf Hitler kunne indtage sit nye hovedkvarter og timingen kunne ikke være mere perfekt, dagen efter blev Operation Barbarossa sat iværk. Angrebet på Sovjetunionen – samt den østlige del af Polen og de baltiske lande blev sat igang. Det blev den voldeligste og mest ødelæggende krig der er kendt, med uhyrligheder af en sådan karakter fra begge parter at al anden krigsførsel synes at blegne.
Ulveskansen – i Østpreussen tæt ved Rastenburg har stået tilgroet siden Anden Verdenskrig – hvor det var en af Adolf Hitlers primære opholdssteder. Fotos fra Pixabay
Fra dette tidspunkt begyndte Hitler at opholde sig primært i Ulveskansen eller på Berghof i Alperne og endelig kun lejlighedsvis i Berlin. Det enorme kompleks husede en lang række af sikkerhedsforanstaltninger, bunkeranlæg der blev udbygget i takt med Hitlers overbevisning om at ville blive angrebet og det at skulle huse hele staben af toprådgivere, sekretærer, generaler og kommanderende rundt om sig. Den 20.juli 1944 forsøgte Graf Claus Schenk von Stauffenberg at udføre et attentat på Hitler, der var tæt på at lykkes men alligevel fejlede. Hitler opholdt sig for sidste gang i Ulveskansen 20.november 1944, få dage før den Røde Hær indtog Østpreussen. I januar 1945 indtog den Røde Hær skansen og forsøgte at sprænge den bort, men det meste var for massivt til at lade sig sprænge, hvilket gør at det står forholdsvis ubeskadiget. Vi kan komme rundt i bunkerne på vores besøg, hvor vi hører og ser om indretningen af området. Under vores ophold vil der også være tid til at spise frokost.
Området øst for Ulveskansen hedder Masurien og er kendt for utallige søer med de smukkeste udsyn. Foto fra pixabay
Turen fortsætter herefter af små veje igennem de mange søer i Masurien og tæt op af grænsen til det russiske Kaliningrad og ind i Litauen, hvor vi bor helt centralt i Litauens næststørste by Kaunas. Efter ankomst vil vi gå en tur igennem byen og for de interesserede spise fælles på en restaurant.
8.dag: Byrundtur i Kaunas – Koldkrigsmuseet med sovjetiske atomhoveder rettet mod vest – sejlads fra Klaipeda / det gamle Memel
Efter at have nydt morgenmaden møder vi lokalguiden der viser os rundt og fortæller om Litauens næststørste by. Den ligger hvor de to floder Neumanas og Neris løber sammen. Napoleon indledte herfra sit felttog mod Rusland den 23.juni 1812 med 600.000 mand – et halvt år efter kom han tilbage med kun 60.000 mand. Byen var hovedstad og regeringsby i mellemkrigstiden, da Vilnius var besat af polske tropper. Den er samtidig den mest litauiske by i landet, da der er et meget lavt antal af russere og polakker i forhold til andre byer. Under Anden Verdenskrig foregik der grusomme forbrydelser i det såkaldte Femte Fort nedslagtede i tusindvis af jøder. Under den kolde krig var byen delvis lukket for omverdenen grundet højteknologiske virksomheder; heriblandt laserapparater, hvilket gør Litauen til førende i verden på det område. Byen har en lang smuk arkitektonisk arv med domkirke, fort og charmerede gader i centrum.
Kaunas har en lang række af smukke bygningsværker – som vi bliver ført rundt i fra morgenstunden. Foto fra pixabay
Efter byrundturen i Kaunas er der tid på egen hånd, hvor man kan finde sig en tidlig frokost og nyde den charmerende by. Først på eftermiddagen går det vestpå hvor vi kører ind i Nationalparken Zemaitijos, hvor vi besøger Koldkrigsmuseet Plateliai. Her skal vi på en rundvisning i bunkere under de sovjetiske raketaffyringsramper der under den Kolde Krig var i stand til at ramme en lang række af vesteuropæiske hovedstæder og dermed udgøre en reel trussel for freden i Europa. Vi ser affyringsramperne, udstillingen og hører om den Kolde Krig fra fronten.
Vi skal høre om risikoen for Atomkrig i Europa. Foto fra tripadvisor
Herefter fortsætter vi mod Klaipeda – det gamle Memel, hvorfra vi skal sejle mod Karlshamn. Efter vi kommer ombord på færgen der spiser vi aftensmad under udsejlingen, hvor vi ser ind mod Kurisches Haff og den russiske enklave Kaliningrad.
Kurisches Haff har fantastiske sandklitter langs dens kyster – den danner grænse mellem Litauen – hvor det gamle Memel ligger – og Rusland med Kaliningrad/Kønigsberg. Foto fra Litauens turistbureau.
9.dag
Næste morgen er der morgenmad ombord på færgen inden vi ankommer til Karlshamn i Blekinge i Sverige. Herfra kører vi af borde og i retning Danmark, hvor vi i Roskilde slutter af med frokost og at se Roskilde Domkirke inden det går af den smukke vej over Storebælt henover Fyn og mod Trekantsområdet og ned igennem Sønderjylland hvor man kan stige af langs ruten.
Historiske Rejser har som mål at levere unikke rejseoplevelser til alle, der vil opleve verden i et historiske perspektiv. Vi arrangerer pakkerejser på en række af de områder, hvor vi er specialister og så skræddersyr vi grupperejser til grupper i alle størrelser, der ønsker deres helt egen rejse med netop den historiske vinkel I ønsker.
På Historiskerejser.dk kan rejser bestilles, foredrag bookes og rejsebøger købes. Og så kan du læse løs i arkivet med mere end 1200 historiske artikler, som vil selv har skrevet. Og vi har været alle de steder vi skriver om – lige dér, hvor historien har sat sine spor.
Din kompetente rejseleder hedder hos Historiske Rejser hedder Anders og er cand. mag. i historie og religion og har mere end 15 års rejseledererfaring.
Historiske Rejser har som mål at levere unikke rejseoplevelser til alle, der vil opleve verden i et historiske perspektiv. Vi arrangerer pakkerejser på en række af de områder, hvor vi er specialister og så skræddersyr vi grupperejser til grupper i alle størrelser, der ønsker deres helt egen rejse med netop den historiske vinkel I ønsker.
På Historiskerejser.dk kan rejser bestilles, foredrag bookes og rejsebøger købes. Og så kan du læse løs i arkivet med mere end 1200 historiske artikler, som vil selv har skrevet. Og vi har været alle de steder vi skriver om – lige dér, hvor historien har sat sine spor.
Din kompetente rejseleder hedder hos Historiske Rejser hedder Anders og er cand. mag. i historie og religion og har mere end 15 års rejseledererfaring.