Forårsrejse til Rügen hvor vi bor i den smukke hanseby Stralsund. Rejsen er 5 dage (15.-19.april), hvor vi kører via landegrænsen på udrejsen med et ophold i den skønne hanseby Wismar og hjemrejsen går via færgerne Rostock-Gedser samt Tårs-Spodsbjerg. Vi bor på det skønne Hotel Schweriner Hof i det centrale Stralsund. De to Hansebyer Stralsund og Wismar deler UNESCO-titel i fællesskab, og vi i begge byer se nærmere på smukke hansehuse, de smukke rødstensgotiske kirker og de smukke gamle havne præget af storhedstiden i Middelalderen. Vi har dog hele to dage på turen, hvor det er Rügen der er i centrum. Tysklands største ø med sine mange bugter og fantastiske natur. Vi skal opleve sejltur ud for dens kridthvide klinter, badebyer med underskøn arkitektur, Kap Arkona og høre om Svantevit, i Nationalparken Jasmund med mulighed for at komme på stranden samt udsynspunkter over øen og endelig en køretur i veterantoget Rasender Roland. Endelig er der spændende rundture i vente på hansekoggen Poel samt i Stralsund, hvor vi skal se Tysklands pendant til Guldhornene i form af vikingeskatten fra Hiddensee. Se frem til en skøn forårstur til Rügen – Stralsund og Wismar.
Prisen er 6399 DKR (Enkeltværelsestillæg: 1050 DKR)
Vi anbefaler kraftigt at man tegner såvel rejseforsikring som afbestillingsforsikring for rejsen.
Opsamling specificeres, men der er tale om steder med mulighed for langtidsparkering og der vil også tages hensyn til folk der kommer med tog, typisk vil det her være Fredericia Station der vil være tale om.
Tilmelding til rejsen foregår ved at kontakte Historiske Rejser på 20 93 17 14 eller på mail@historiskerejser.dk. Herefter sendes faktura på depositum a 2000 DKR, der gælder som tilmelding.
1.dag: Wismar og ankomst til Stralsund
Turen starter med opsamling på Sydfyn med påstigning ved Kirkeby, Odense, Fredericia og Kolding samt ned igennem Sønderjylland. Der vil være morgenmad i bussen i form af smurte rundstykker og pålægsbakkerne. Efter grænsen går turen ned igennem Slesvig-Holsten og forbi Lübeck, hvor vi allerede kan tage hul på Hansestædernes historie.
Midt på formiddagen når vi hansebyen Wismar. Byen har en lang interessant historie der spænder over forgængerbyen Reric, der allerede i vikingetiden var en væsentlig handelsby ved Wismarbugten og sidenhen blev en slavisk bosættelse grundlagt af Abodritterne i området. Wismar blev grundlagt i 1226 og var i en kort periode endda residens for hertugerne af Mecklenburg. Byen var i 1280 medgrundlægger af det vendiske forbund – også kendt under dets mere brede navn Hanseforbundet – der ville forskanse sig mod det omsiggribende sørøveri og markerede en lang gylden periode med handel og velstand, de mange smukke borgerhuse og rødstensgotiske kirker er de rige eksempler på denne gyldne periode. I 1632 og helt frem til 1803 hørte byen under de svenske besiddelser i det nordlige Tyskland. Det gjorde at byen flere gange blev involveret i de svenske krige mod såvel Danmark som Prøjsen og heraf blev udbygget til fæstning. Byens havn indtog en væsentlig rolle i Mecklenburg op igennem 1800-tallet, hvor den både som værftshavn og omlæsning af varer indtog en større og større betydning. I 1881 grundlagde Rudolf Karstadt det første stormagasin i byen, der siden skulle blive kendt i samtlige tyske byer. Grundet havnens vigtige betydning blev byen bombet massivt under Anden Verdenskrig, hvilket også førte til store ødelæggelser. I DDR-tiden førte ruinerne i til sprængning af Marienkirche, hvor kun tårnet står tilbage. Byen har siden 2002 været på UNESCO´s verdenskulturarvsliste i fællesskab med Stralsund netop for dens fornemme kvarterer holdt i rødstensgotik og med flotte gamle hansehuse. Vi starter med at få forevist en video i Marienkirche, der viser byggeriet af de imponerende gotiske katedraler fra perspektivet af en mursten. Derpå går vi rundt i Wismar og ser byen og havnen og der er tid til frokost på egen hånd.
Efter frokost skal vi have et indblik i sejlforholdene i Hansetiden. Koggens størrelse og hurtighed var afgørende for at Hansestæderne kunne beherske Østersøen og Nordsøen. Den var lastestærk og hurtig og var samtidig også en duelig båd i tilfælde af overfald fra sørøvere. Vi får en rundvisning på koggen.
Herefter fortsætter vi mod Stralsund, den smukke hansestad der også kaldes “Porten til Rügen”. Vi bor på Hotel Schweriner Hof i det centrale Stralsund der ligger på Neuer Markt i Stralsund.
Marienkirche – et af Stralsunds kendetegn ligger næsten nabo til hotellet, såfremt kirken stadig er åben besøger vi den efter ankomst. Kirken var fra 1549 til 1647 verdens højeste og har derudover et fantastisk smukt orgel. Vi spiser aftensmad på vores hotel.
2.dag: Byrundtur i Stralsund – Sejltur ud for kridtklinterne og Badearkitektur i Binz
Vi starter dagen med at nyde morgenmad på vores hotel. Efter morgenmaden skal vi på en gående byrundtur i vores smukke hjemby Stralsund. Byen der fik sine byrettigheder tilbage i 1234 ligger på et strategisk vigtigt sted ved Strelasund med Rügen på dens nordlige side. Byen var stiftende medlem af Hansestæderne var blandt andet fredskonferenceby da Hansestæderne i 1370 vandt krigen mod Valdemar Atterdag. Dens rigdom ses overalt i byen i form af klostre og kirker og en lang række af smukke borgerhuse.
På turen rundt kommer vi forbi Deutsches Meeresmuseum der ligger i det oprindelige Katarinenkloster, vi går igennem forsvarsværkerne og går igennem den historiske Kniepertor de hyggelige gader omkring Johannisklosteret. Vi ser den historiske havn, hvor det smukke skoleskib Gorck Fock I ligger og pryder, mens det moderne akvarium Ozeaneum vækker opmærksomhed. Herfra går vi naturligvis til byens centrale plads Alter Markt, hvor rådhuset med dens skuefacade som man også kender fra Lübeck. Vi slutter af med at gå igennem arkaderne ved Rådhus og Nikolaikirche, hvor man ser hvor den svenske konge Gustav II. Adolf mindes. Det var et væsentligt mindested i perioden 1648-1815 hvor byen hørte under Sverige. Der bliver en pause, hvor man kan sidde og nyde de smukke omgivelser. Vi går i fællesskab tilbage mod bussen, hvor vi sidst på formiddagen skal på køretur til Rügen.
Turen starter med at gå over Strelasund og de to broer der går via Dänholm, der er kendt hvor en af de vigtigste tyske Marinestationer har ligget og hvor idag museet og forskningsstedet Nautineum ligger. Herefter kommer vi ind på Rügen – Tysklands største ø, som vi over de næste dage skal udforske og se mange i dens mange forskellige afskygninger.
Vores første besøg er i Binz, der er kendt for dens smukke beliggenhed overfor Prora og ikke mindst for dens fornemme Badearkitektur – Bäderarchitektur – der særligt blev udbygget i slutningen af 1800-tallet. Vi gør holdt i byen til frokost, hvor vi skal en tur ud på den fascinerende lange badebro der går ud fra Kurhaus Binz. Der er masser af restauranter at finde i byen til frokost.
Efter opholdet i Binz kører vi til PRORA der er beliggende få kilometer fra Binz. I 1930´erne blev meget af den smukke vig tilplastret i et enormt feriekompleks, der indgik i den nationalsocialistiske propaganda. Endemålet for den almindelige tysker var at blive sendt på ferie ved PRORA, hvor alt var planlagt ned i mindste detalje. Vi hører om feriekolonien der imidlertid aldrig blev helt bygget færdigt. Herfra kører vi videre til Sassnitz, hvor vi skal opleve Rügen fra vandsiden med en sejltur der går forbi de kridthvide klinter kendt som “Kreidefelsen Rügens”.
På turen tilbage mod Stralsund gør vi holdt ved Baumwipfelfad, hvor der er et 40 meter højt tårn der tilbyder en prægtig udsigt over Rügen.
Herefter kører vi tilbage til Stralsund, hvor der vil være mulighed for at deltage i fællesspisning om aftenen.
3.dag:
Efter at have nydt morgenmad går turen igen mod Rügen, som vi slet ikke er færdige med. Vi kører til slotsbyen Putbus, som vi i første omgang kører igennem for at køre ned til kysten og kigge over mod den lille ø Poel. Øen var et lille helle for ledelsen i DDR og blandt andet havde Erich Honecker sit feriested på øen. Vi kører tilbage til slotsbyen Putbus og over den cirkelrunde plads Zirkus med de fornemme bygninger. Fra Putbus skal vi med veterantoget Rasender Roland, der blev anlagt oprindeligt til at fragte badegæster til byer som Sellin, Göhren og Binz.
Vi ankommer med tog til stationen ved slottet i Granitz. Der lå oprindelig en jagthytte i bindingsværk indtil starten af 1800-tallet og siden blev det ombygget til et slot i italiensk renæssancestil. Særligt imponerende er slotstårnet udført af Karl Friedrich Schinkel, der byder på en prægtid udsigt over Rügen. Efter rundvisningen spiser vi frokost på en restaurant ved slottet.
Vi fortsætter turen først på eftermiddagen til den store Nationalpark Jasmund. Det er først og fremmest herfra at de mest berømte motiver fra Rügen stammer, da det var her at Casper David Friedrichs forevigede de fantastiske kridtklinter i sine malerier. Det er muligt at komme de 118 meter ned til vandet fra centrum i Nationalparken, nedenfor Königsstuhl, hvor det heller ikke er usædvanligt at kunne finde fossiler fra klinten.
Midt på eftermiddagen fortsætter vi videre mod den nordvestlige del af Rügen, hvor Kap Arkona ligger. Her stod tilbage i den hedenske slaviske fortid Vendernes firhovede gud Svantevit. Det var også her at den danske biskop Absalon gik i land sammen med Kong Valdemar den Store i 1169, hvor Danmark erobrede Rügen der havde været et udgangspunkt for de mange vendertogter, der havde hærget de danske kyster. Vi gør holdt ved Kap Arkona og har tid til at komme helt ud på det nordligste punkt på Rügen.
Efter opholdet ved Kap Arkona har vi stadig en god køretur hjem, hvor vi skal sejle med færgen ved Wittow. Vi kører ind på en landevejskro til aftensmad på vej hjemad. Derefter går turen tilbage til Stralsund.
4.dag: Stralsund – Hiddensee-vikingeskat
Idag har vi rigtig god tid til at nyde morgenmaden efter den lange udflugt dagen forinden. Vi går til det nærliggende Deutsches Meeresmuseum, hvor vi får en rundvisning med fokus på den unikke vikingeskat også kaldt Hiddensee-smykket. De 16 fundstykker blev fundet i en gravhøj på øen Hiddensee, vest for Rügen i 1800-tallet. Smykket kædes sammen med Harald Blåtand og menes at være skabt omkring 970 og kaldes ofte Tysklands “Guldhorn”. Vi får en rundvisning på det spændende museum.
Efterfølgende er dagen til fri afbenyttelse i vores skønne hjemby Stralsund.
For de interesserede kører vi til aften til bryggeriet Störtebeker, hvor vi nyder aftensmaden. Navnet Störtebeker var en af de mest kendte pirater der huserede på Østersøen og var en trussel mod Hansestæderne.
5.dag: Bodden & Buchten langs Østersøen samt Rostock-Gedser og Tårs-Spodsbjerg
Efter at have nydt morgenmaden, da pakkes bussen og vi sætter kurs vestpå. Vi kører af de små kystnære veje forbi den vigtige kirkelige by Barth og igennem Nationalparken Vorpommerske Boddenlandschaft, der er et attraktivt ferieområde for mange. Turen går via Graal-Müritz og mod færgehavnen i Rostock. Vi sejler sidst på formiddagen og nyder en dejlig frokostbuffet ombord, mens vi kigger på den flotte udsejling fra Rostock.
Vi ankommer forbi Danmarks sydligste punkt ved Gedser Odde først på eftermiddagen, hvorpå turen går tværs over Lolland i retning mod Tårs, hvor der venter os endnu en færgesejlads over Langelandsbæltet samt en flot køretur henover de tre broer mellem Langeland, Siø, Tåsinge og til Fyn. Der køres herefter via Kirkeby, Odense, Lillebælt og ned igennem Sønderjylland og med tak for en god tur.
Historiske Rejser har som mål at levere unikke rejseoplevelser til alle, der vil opleve verden i et historiske perspektiv. Vi arrangerer pakkerejser på en række af de områder, hvor vi er specialister og så skræddersyr vi grupperejser til grupper i alle størrelser, der ønsker deres helt egen rejse med netop den historiske vinkel I ønsker.
På Historiskerejser.dk kan rejser bestilles, foredrag bookes og rejsebøger købes. Og så kan du læse løs i arkivet med mere end 1200 historiske artikler, som vil selv har skrevet. Og vi har været alle de steder vi skriver om – lige dér, hvor historien har sat sine spor.
Din kompetente rejseleder hedder hos Historiske Rejser hedder Anders og er cand. mag. i historie og religion og har mere end 15 års rejseledererfaring.
Historiske Rejser har som mål at levere unikke rejseoplevelser til alle, der vil opleve verden i et historiske perspektiv. Vi arrangerer pakkerejser på en række af de områder, hvor vi er specialister og så skræddersyr vi grupperejser til grupper i alle størrelser, der ønsker deres helt egen rejse med netop den historiske vinkel I ønsker.
På Historiskerejser.dk kan rejser bestilles, foredrag bookes og rejsebøger købes. Og så kan du læse løs i arkivet med mere end 1200 historiske artikler, som vil selv har skrevet. Og vi har været alle de steder vi skriver om – lige dér, hvor historien har sat sine spor.
Din kompetente rejseleder hedder hos Historiske Rejser hedder Anders og er cand. mag. i historie og religion og har mere end 15 års rejseledererfaring.