25 dage rundt i Italien med bus – vi kommer hele det fantastiske støvleland rundt og besøger såvel de to store øer Sicilien og Sardinien og har et smukt langtidsophold på Sorrentohalvøen med værelser direkte til vandet i den hyggelige by Vico Equense. Vi har masser af kultur undervejs og bevæger os langsomt igennem og vægter gode centrale kvalitetshoteller.
Rejsen er en ægte eventyrsrejse hvor vi kommer vidt og bredt omkring men har 9 nætter på Sorrentohalvøen på et lækkert hotel. Vi kan se frem til en perlerække af oplevelser på turen ned oplever vi Fulda og München. Vores første italienske overnatning er helt centralt i Sydtyrols hovedstad Bozen eller Bolzano, hvor blandingskulturen mellem tyrolsk og italiensk giver et spændende afsæt. Herefter bevæger vi os mod Lagunen ved Venedig, hvor vi bor 2 nætter i den lille charmerende kanalby Chioggia med sejltursudflugt til Venedig. Herpå går det via Comacchio og Ancona syd på langs Adriaterhavskysten mod den hellige by Loreto, hvor vi indkvarterer os tæt ved stalden fra Betlehem, der ifølge en katolsk legende blev fløjet til vores overnatningsby i Marche, hvilket har givet byen status af pilgrimsfart. Vi fortsætter dagen efter langs Adriaterhavskysten ind i Molise og Abruzzo og ind i Apulien hvor vi besøger Castel del Monte og hører om Normannere og tyske Kejsere. Der venter os 2 nætter helt centralt i den forunderlige by Alberobello med dens uforlignelige Trulli-huse. Vi får også mulighed for at se Sankt Nikolajs kirke med relikvierne af den hellige Nikolaj fra Myra, der ligger i Bari.
Når vi forlader Alberobello og Apulien besøger vi Matera i Basilicata, en af de ældste byer i vestlig civilisation hvor vi får en rundvisning og besøger Sassi di Matera. Herpå fortsætter vi mod Calabrien – Italiens hæl, hvor der venter os overnatning på det skønne hotel i Amantea ved kysten mod det Tyrrhenske Hav. Dagen efter er der kørsel langs Calabriens smukke og dramatiske kyst igennem byer som Tropea og Scilla. Vi sejler over Messinastrædet til Sicilien som vi længe har kunnet se fra Calabrien i form af vulkanen Etna. Vi kører langs den østlige sicilianske kyst forbi Taormina og Catania til Siracusa og ophold 2 nætter i marmorbyen, hvis historie strækker sig tilbage til den græske kulturs indflydelse, hvor byen spillede en kernerolle. Et helt fantastisk ophold er i vente i Siracusa.
Efter Sicilien sætter vi kurs nordpå, hvor der bliver tid til at pakke kufferten ordentligt ud, når der venter os 9 nætter på Sorrento-halvøen i Vico Equense. Vores hotel er bygget direkte ind i klippen og har havudsigt og ligger samtidig centralt i den charmerende kystby med direkte togforbindelse til Napoli og nabobyen Sorrento. Vi tilbyder en lang række af udflugter i de dage vi er ved Sorrento-halvøen. Der er udflugt ud på Amalfikysten til Amalfi og Positano, en sejlads til Capri, en dag ind til Napoli med byrundtur til fods, en dag til det enorme slot i Reggio di Caserta, en dag i Pompejis ruiner og meget andet.
Efter de mange dage går turen nordpå, hvor vi ser det vigtige benedektinerkloster Montecassino syd for Rom og efterfølgende kan nyde kyststrækningen i Lazio og Toscana inden vi skal sejle natsejlads fra Livorno i Toscana til Italiens anden store ø – Sardinien. Vi bor to nætter centralt i den historiske by Oristano på Sardinien. Vi sørger for at komme omkring nogle af deres spektakulære kyststrækninger på Sardinien – vi besøger flere af de store kulturbyer på øen i form af hovedbyen Cagliari, den store kulturby på vestsiden Alghero samt Sassari mens vi er på øen. Herefter sejler vi natsejlads tilbage til Livorno, hvorpå der venter os to smukke køredage over Alperne med overnatning i det sydlige Tyskland og hjemkomst til Danmark.
Vores hotel ligger med denne udsigt til Napolibugten og Vesuv i 9 dage. Kultur – Natur og Historie i 25 dage rundt i Støvlelandet.
Rejsens pris er 28.995 DKR (Enkeltværelsestillæg 7999 DKR) og inkluderer:
Det bemærkes at rejseforsikring samt afbestillingsforsikring ikke er inkluderet i rejsens pris. Det anbefales stærkt at
Ved bestilling af rejsen kontakt Historiske Rejser på 20 93 17 14 eller mail@historiskerejser.dk – her bedes om navn, adresse, telefon og mail – hvorpå der sendes faktura på depositum (5000 DKR) der gælder for ens tilmelding.
Opsamling med parkeringsmuligheder flere steder: Faarup (nord for Randers), Tilst, Skanderborg, Horsens, Vejle, Fredericia, Bramdrupdam (Kolding), Den Gamle Grænsekro, Vojens, Rødekro, Padborg. Flere af stederne kan man langtidsparkere – spørg gerne.
1.dag: Opsamling – overnatning i Tyskland
Vi starter med opsamling i Faarup nord for Randers og herefter går opsamlingen ned med opsamlingsmuligheder langs motorvejen ved Århus, Horsens, Vejle, Fredericia, Kolding, Christiansfeld, Vojens, Rødekro og Padborg. Flere af stederne kan man langtidsparkere. Der er morgenmad i bussen i form af smurte rundstykker med pålægsbakker, juice og frisk kaffe.
Vi passerer ned igennem Slesvig-Holsten, Hamborg og med passende pauser undervejs. Vi passerer Hannover, Harzen, Göttingen og Kassel før vi kommer til vores overnatning på det centralt beliggende hotel i Fulda, da gør vi holdt ved den smukke og imponerende domkirke i Fulda. Byen er forbundet med Bonifatius og var et bispefyrstendømme med en imponerende barok domkirke. Man finder Bonifatius grav i den imponerende domkirke, der markerer at vi er kommet til den katolske del af landet.
Domkirken i Fulda – en prægtig barok kirke med stor historisk betydning. Foto fra pixabay
Vores hotel ligger få minutters kørsel fra domkirken, hvor vi skal spise denne aften.
2.dag: Bayern – München – Østrig – Sydtyrol – Bolzano / Bozen
Vi forlader vores fine hotel i Fulda efter morgenmad og sætter kurs sydpå, hvor ruten går forbi Nürnberg og Ingolstadt. Sidst på formiddagen kører vi ind i München og passerer igennem byen, hvor vi passerer seværdigheder som universitetet og Odeonsplatz, hvis italienske inspiration er klar, men hvor store begivenheder i tysk historie udspillede sig i form af Hitlers ølstuekup i 1923. Vi passerer seværdigheder som Residenz München og Maximillianeum. Ved Vitualienmarkt – Münchens spisekammer i det centrale centrum med et væld af restauranter – gør vi holdt til frokost. Her er såvel det ny som gamle rådhus tæt på gågaden og med et væld af seværdigheder.
München – bliver vores frokoststop på 2.dag. Vi gør holdt tæt på Rådhuset og Frauenkirche, hvor Vitualienmarkt ligger lige ved siden af. Se frem til et fremragende stop til frokost i München. Foto fra Pixabay
Vi ser mere på vej sydligt ud af byen. Hvilken rute vi ligger mod Østrig og Innsbruck afgøres først på selve dagen. Herefter går turen ned igennem Alperne, hvor vi passerer den imponerende Europabro og snart efter Brenner, hvorpå vi er i Italien omend sproget stadig er tysk. Vi nyder den smukke tur igennem Dolomitterne og hører om de mange konflikter og kampe der har været om regionen.
Vi ankommer til den charmerende, smukke og fashionable hovedby i Bozen – Sydtyrols hovedstad. Her bor vi helt centralt tæt på Waltherplatz på Stadt Hotel Citta. Denne aften er spisning på egen hånd i byen.
SE STADT HOTEL CITTA I BOLZANO
3.dag: Bozen og Bolzano – Chioggia
Vi vågner på vores dejlige og centrale hotel Stadt Citta i det centrale Bozen. Efter at have nydt morgenmaden byder vi på en byrundtur i den spændende, smukke og splittede by. Vi starter med at høre om Waltherplatz ved hotellet. Al arkitektur på pladsen er østrigsk/tyrolsk og værner om Bozen som tyskhedens sydligste bolværk mod italiensk kultur med minnesangeren Walther von der Wogelweide, der kulturelt skulle symbolisere tysk kulturs overlegenhed.
Waltherplatz med udsyn til de forunderligt smukke Dolomitter. Vi bor direkte i centrum i en af de smukkest beliggende byer Bozen eller som det siges på italiensk Bolzano. Foto fra Travel Leisure
Bolzano har et væld af fantastiske arkader (Laubengänge /Portici) som vi naturligvis også skal have set om ikke andet så for at vide hvor man skal gå hen i fritiden, det kunne også for at vide hvor er museet for den sydtyrolske frihedskamp set fra Tyrolerne/Østrigernes side. Vi skal også forbi museet for den berømte Ötzi, der blev fundet på grænsen mellem Sydtyrol og det østrigske Tyrol og som vidner om menneskelig aktivitet for 5000 år siden i alperne. Byen forandrer sig fra det tyrolske Bozen til det italienske Bolzano, når vi passerer floden Talfer/Talvera. Her møder vi sejrsmonumentet holdt i fascistisk stil, der markerer den italienske indlemmelse af området efter Første Verdenskrig og opbygningen af hele dette område af byen med italiensktalende indvandrere fra den sydlige del af Italien med en arkitektur holdt i funktionel fascistisk stil. Herefter vender vi tilbage til centrum, hvor der bliver rigtig god tid til at nyde Sydtyrols hovedstad med tid til museer og god tid til frokost.
Sejrsmonumentet i fascistisk stil i Bolzano. Foto fra Pixabay
Midt på eftermiddagen forlader vi den skønne sydtyrolske hovedby med sin spaltede og særdeles interessante historie. Vi sætter kurs sydpå og kommer snart til den historiske sproggrænse i Dolomitterne. Vi passerer rundt om Trento, hvor vi hører om byens status som den italiensktalende del af Østrig frem til 1919. Der venter os en smuk køretur over Monte Baldo og Monte Lessini, hvor vi hører om Gardasøen om vinområderne ved Valpolicella og igennem Veneto har vi bjergene liggende tydeligt mod nord og Po-sletten mod syd. Alt dette mens vi hører om Verona og dens romerske arv samt Romeo & Julie og de store operakoncerter, Vicenza og den store arkitekt Palladio og ved Padova hører om byens universitet hvor koryfæer som Galilei og Kopernikus. Herefter kører vi syd om Venedig, hvor der venter os to nætter ved den charmerende kystby Chioggia på Hotel Miramare. Chioggia er en form for miniudgave af Venedig med kanaler og broer.
Chioggia kaldes ofte “Mini-Venedig” – hvilket man godt forstår. Foto fra Pixabay
SE HOTEL MIRAMARE I CHIOGGIA / SOTTOMARINA
Vi indkvarterer os på hotellet og vil spise på en restaurant i byen.
4.dag – Chioggia og Venedig
Dagen starter med at nyde morgenmaden på hotel Miramare. Efter morgenmaden er der en lille fin byvandring i den charmerende kanalby Chioggia. Vi ser charmerende kanaler, smukke kirker og hører om byens fortid, hvor den flere gange var ombejlet i middelalderlige krige hvor Venedig forsvarede den mod hhv. mod Sørepublikken Genova, men også mod kroatiske indfald på den italienske kyst. Byens betydning har primært været koncentreret om produktion af kniplinger samt saltsydning.
Chioggia med dens smukke kanaler og pastelfarvede huse. Venedigs lillebror. Foto fra Pixabay.
Dagen byder på muligheden for at deltage i en fantastisk sejltur hvor vi bevæger os igennem den venetianske lagune med alle dens mange øer op imod selve Venedig – Adriaterhavets Dronning.
Sejladsen ind mod Venedig byder på de smukkeste strækninger. Foto: Anders Bager Eriksen 2023
Venedigs historie startede legendarisk 21.april år 421 da Veneterne søgte mod lagunen for at søge beskyttelse fra de mange germanske folkefærd der oversvømmede det romerske rige i dets aftenstund. De byggede en by på pæle og opretholdt handelsforbindelser med det østromerske rige Byzans og blev sammen med Ravenna bindeleddet mellem Levanten og Orienten. Byens stolteste stunder findes da evangelisten Markus relikvier blev bragt i sikkerhed for muslimernes fremmarch ind i Egypten og blev centrum for Markuskirken og Markusløven blev symbol på byens indflydelse. Korstogene førte til en langt mere omfattende indflydelse der strakte sig langt ind i Mellemøsten, men særligt gjorde sig gældende på de græske øer, hvor steder som Kreta og Rhodos kom under venetiansk indflydelse. Selve byen blev ledet af en Doge, der blev valgt og såfremt han ikke levede op til de standarder som handelsfolkene forventede kunne han henrettes prompte, hvilket vi også hører om. De andre italienske stater blev efterhånden trætte af de arrogante og selvsikre venetianere og førte i 1500-tallet en krig der kun havde et formål, at gøre op med Venedigs storhed. Det lykkedes og siden har byen levet i fordums skønhed og gennemlevet det smukkeste forfald, hvor fordums storhed bliver fejret igennem deres årlige karneval. Vi satser iøvrigt på at tidspunktet for besøget kan medføre at der er lidt færre turister end normalt. Der bliver tid til en fælles tur forbi Vivaldis kirke, Dogepaladset, Markuskirken og Rialtobroen.
Canal Grande med den smukke Santa Maria delle Salute for enden af kanalen. Foto fra Pixabay
Der bliver godt med fritid i byen, der kan bruges på mange ting. Det kan være at man er fristet af en tur i gondol, et besøg på Dogepaladset eller blot sætte sig på Markuspladsen og nyde en dyr kop kaffe, hvor det er den enestående kulisse man betaler for og ikke for kaffen eller blot forsvinde i de maleriske gader med broer og kanalhuse.
Dogepaladset med Markuskirkens klokketårn/Campanile, hvor man også finder Sukkenes Bro tæt herpå. Foto fra Pixabay
Der er fælles aftensmad, men det afgøres først senere om det bliver på hotel eller på restaurant i Venedig.
5.dag: Anders Lassen – Po-sletten – Marche og Ancona og den hellige by Loreto
Vi nyder vores morgenmad i Chioggia og pakker herpå bussen. Turen går indledningsvis ned over udmundingsområderne for nogle af Italiens største floder bl.a. Adige og Po i det områder der kaldes lagunen. Lige syd for den charmerende by Comacchio der bl.a. er kendt for dens store flamingoer ved Saline di Comacchio. Måske er vi heldige at se nogle af disse når vi kører ud til monumentet for danske Anders Lassen, der blev dræbt her 9.april 1945 i kamp mod den fascistiske overmagt i en mission der skulle foregive en britisk landgang, det løste han til perfektion, men blev også dødeligt såret. Som den eneste ikke Commonwealth-person fik han det britiske Viktoriakors. Vi ser mindesmærket for ham ved bredden Comacchio-søen.
Comacchio-søen ses i baggrunden og her ofrede Anders Lassen sit eget liv, for at redde dele af den deling han førte i land i det fjendtlige Italien. Foto fra Google Maps stedarkiv.
Turen fortsætter herpå sydover forbi Ravenna, med dens fantastiske mosaikker og betydning for byzantinsk indflydelse i Italien. Vi kører ned forbi Cesena og Rimini og hører og kan se op mod den enorme klippe hvor San Marino fornemt knejser mod toppen og er en stolt erindring om et Italien, der indtil for små 150 år siden bestod af et større sammensurium af lignende stolte småstater.
Vi kører snart ind i Marche, der slet og ret betyder “marken” og henviser til begrevet markgreve. Regionen forbindes ofte med begrebet “Marches 5 fyrtårne” vi passerer den nordligste af disse ved Pesaro og den næste ved provinshovedstaden Ancona. Vi holder frokostpause i Ancona, der udover en meget travl havn, der kan skrive sin historie tilbage til grækerne og siden romerne, hvor byen var den væsentligste forbindelse til Illyrien (dagens Kroatien) og var efter romerne i århundreder del af Byzans – ligesom Ravenna. Karl del Store oprettede Markgrevskabet Ancona – heraf navnet Marche. Byen var en af de stærke magter der stod imod venetiansk indflydelse og bevarede sin selvstændighed frem til 1532, hvor de blev indlemmet i pavestaten. Såvel grækere som jøder fortsatte med at være stærkt repræsenteret i handelsbyen. Vi gør ophold og ser Trajans triumfbue på havnen, katedralen og en lang række af smukke renæssancebygninger og Marches arkæologiske museum.
Ancona – Traians triumfbue – katedralen og havnen. Foto fra byens turistbureau
Efter frokost fortsætter vi af smukke veje af kystruten syd for Ancono, hvor der møder os vidunderlige kyststrækninger og det antikke fyrtårn ved Ancona på vej til Loreto. Vi er klar til at holde fotopauser, hvis de virker oplagte.
Numana er en af de byer vi passer syd for Ancona i Marche. Foto fra Tripadvisor
Ud på eftermiddagen ankommer vi i bjergene til Loreto, hvor vi skal tilbringe natten. Byen er en af Italiens vigtigste pilgrimsbyer, da den katolske kirke har forklaret at i 1291 bragte engle det hellige hus fra Nazareth, hvor Jomfru Maria og Josef julenat søgte ly hos hyrderne og hvor Jesusbarnet blev født til Rijeka ved Kroatien. I de følgende år fløj englene i den samme udlægning rundt med huset, indtil det fandt sin plads i Appeninerbjergene i Loreto. Det opstod der en hellig pilgrimskult omkring, der årligt bringer flere millioner pilgrimme til byen. Inden i den prægtige enorme kirke finder man omgivet af al den imponerende kirkelige glans rester af stalden fra Nazareth. Vi skal naturligvis ind at se denne fantastiske fortælling. De mere kritiske historikere påpeger at det var i forbindelse med korstogene at huset fra Nazareth blev sat på et skib og sejlet til først Kroatien og siden til Italien, men at det stammer fra Nazareth er der rimelig bred enighed om.
Loreto – hvor vi bor i gåafstand fra valfartskirken Basilica Santa Casa di Loreto, hvor huset hvor Jesus blev født omkranses af kirkelig pragt. Foto fra Pixabay
Vi indkvarterer os for denne nat direkte i centrum for pilgrimmenes færd på Hotel San Francesco i Loreto og spiser aftensmad på hotellet denne aften.
SE HOTEL SAN FRANCESCO I LORETO
6.dag: Kysterne i Marche, Molise og Apulien – Termoli – Castel del Monte og Alberobello
Vi starter dagen med at nyde morgenmaden på Hotel San Francesco i Loreto. Efter at have nydt morgenmad pakkes bussen og vi fortsætter ned langs Adriaterhavets kyst med masser af pragtfulde udsyn over Marches kyster, hvor flere af de andre fyrtårne ses og hvor den ene smukke kystby afløser den anden, mens Abruzzerbjergene snart skimtes ind i landet.
Vi forlader Marche og kommer ind i regionen Molise. Her gør vi holdt i den smukke antikke by Termoli ved kysten til frokost. Byen blev grundlagt af romerne og blev siden erobret af Longobarderne, der havde magten indtil Normannerne erobrede byen i middelalderen, hvilket medførte langvarige opgangstider som handelshavn i Molise, hvilket også har gjort at såvel Osmanner som Venetianere har angrebet byen. Den varede indtil man i det 17.århundrede blev underlagt kongerne i Napoli.
Termolis gamle by med den normanniske borge og de pastelfarvede huse
I oktober 1943 var byen ramme om en af de største kampvognsslag mellem britiske landsatte enheder og en tysk kampvognsenhed der befandt sig i nærheden. Det endte i britisk sejr, da tyskerne trak sig tilbage til næste beskyttelsesområde. Byen har ageret som magnet for de mere tilbagestående bjergegne i Molise, hvor befolkningen har søgt mod Termoli. Den er kendt for sin fine normanniske borg samt sine pastelfarvede huse ud til kysten og de historiske fiskebådsbroer kaldt Trabucci. Vi gør holdt med rige muligheder for at finde frokost.
De traditionelle Trabucci ses i Molises smukke kystby Termoli – en by med masser af historie og skønne udsigter til vandet. Foto fra Pixabay
Efter frokost fortsætter vi sydpå hvor vi meget snart kører ind i Apulien – kendt som Italiens hæl. Vi forlader kystruten for en stund og passerer Foggia – den store by i det nordlige Apulien. Den ligger på en frugtbar slette og blev grundlagt af den græske stamme Daunierne og siden var den en væsentlig normannisk hertugby. Storheden sluttede brat da de Aragonske herskere i Napoli overtog magten i midten af 1400-tallet. Byen var en af de italienske byer der led mest under allierede bombardementer under 2.verdenskrig.
Syd for Foggia kommer vi til Castel del Monte, der ligger tæt på byen Andria. Den ikoniske borg blev bygget af den tyske Stauferkejser Federico II. der i hans langvarige regeringstid fra 1197-1250 bragte orden og fremgang til det sydlige Italien og manifesterede dette ved en lang række borgbyggerier i Apulien, Calabrien og på Sicilien. Den mest ikoniske er Castel del Monte med sine 8 tårne, der ligger på en høj med fremragende udsigt mod Andria og Barletta. Borgen har været ikonisk i såvel Tyskland som Italien og såvel det fascistiske og nazistiske Tyskland anså det som essensen af deres respektive landes middelalderlige formåen. Siden 1996 har det været UNESCO. Vi gør holdt ved borgen og nyder udsigten og et besøg.
Castel del Monte ved Andria i det nordlige Apulien er UNESCO verdenskulturarv. Foto fra Pixabay
Vi fortsætter videre forbi Bari – regionshovedstaden i Apulien og langs kysten forbi Polignano a Mare – der er kendt for Domenico Madugno der med sin ikoniske sang Volare vandt det første grandprix i San Remo – og Monopoli. Herfra går det ind i landet, hvor vi ankommer til den meget specielle by Alberobello kendt for dens eventyrlige Trullihuse. Vi indkvarterer os for 2 dage på Grand Hotel Olimpo, hvor vi spiser aftensmad i forlængelse af ankomst.
SE GRAND HOTEL OLIMPO – ALBEROBELLO (2 nætter)
Trullihusene er at finde overalt i centrum af Alberobello. Foto fra Pixabay
7.dag: Alberobello – særudflugt til San Nicolo i Bari
Efter at have haft rigtig god tid til morgenmad der går vi fælles tur om til centrum af Alberobello, hvor vores charmerende hjemby introduceres og vi kan roligt afsløre at det meste af byen består af de såkaldte Trullier; huse som er bygget og kan ligne en form for telte og oprindeligt set uden bindemiddel mellem stenene, da de hurtigt skulle kunne bygges ned igen. Byen har UNESCO-status grundet de mange sammenhængende Trullier i bybilledet. Vi går en tur igennem de utallige restauranter, boliger og souvenirbutikker alle med det forunderlige præg. Byen består også af prægtige pladser med mere klassisk sydlandsk præg og et væld af butikker i handelsgaden, der leder op til kirken Sankt Cosmas og Damiano. Der vil være fritid til at nyde tiden på egen hånd. Sidst på formiddagen får vi en rundvisning i Trulli Sovrano – hvor man får fornemmelsen af de forunderlige huses oprindelse. Resten af eftermiddagen har man til at spise frokost på egen hånd og god tid i byen
Alberobello er en nærmest eventyrlig by med dens forunderlige teltformede huse, der kaldes Trullier. Foto fra Pixabay
Sidst på eftermiddagen er der mulighed for at tage med bussen til Bari. Vi koncentrerer os om at se Baris væsentligste seværdighed Basilikaen hvor den hellige Nikolaj fra Myras relikvier har været siden 1087. Han er kendt som de søfarendes helgen, men også som den hellige gavegiver hvilket førte til ideen om Santa Claus og heraf julemanden. Der bliver tid til at finde sig mad i Bari måske den egnstypiske Orecchiette di Cime di Rapa. Vi er hjemme igen så der også er tid til at gå en aftentur i Alberobello før man går i seng.
Bari med San Nicolo – der siden gav legenden om Santa Klaus/Julemanden liv. Vi ser Basilikaen med hans relikvier. Foto fra Pixabay
8.dag: Matera – En af verdens ældste byer – Basilicata og Calabrien
Vi nyder morgenmad på vores hotel og pakker herpå bussen. Vi forlader snart Apulien og kommer til det langt mere bjergrige Basilicata – hvor hovedbyen Matera ligger uvejsomt placeret i bjergene. Ved ankomst møder vi den lokale guide, der indledningsvis tager os igennem den del af byen, der ligner andre byer mest. Her møder vi flotte pladser og smukke kirker, der stammer fra Materas storhedstid, hvor den lå på en vigtig handelsvej. Efter at have nydt disse steder i byen ser vi den fantastiske udsigt til de mere stejle dele af byen kaldt Sassi di Matera – hulerne som har været beboet kontinuerligt i omkring 10.000 år. Byen forfaldt imidlertid efter Napoleonskrigene, da handelen blev ledt andre veje og uden om byen.
Matera med udsigt over Sassi di Matera – som det kaldes hvor hulerne i bjerget danner fundament for bebyggelsen. Foto: Anders Bager Eriksen, september 2019
Da man nåede 1945 var forfaldet så enormt og fattigdommen så ekstrem, at byen blev et symbol på det sydlige Italiens langvarige forfald og at den blev kendt som Italiens skamplet. Fra omkring 1980 ændrede billedet sig og grotterne blev mere attraktive og en del af dem restaureret og slummen ryddet, så meget at byen i 1993 blev optaget på UNESCO´s liste over verdenskulturarven. Vi kommer på en fascinerende tur rundt i Sassi di Matera, hvilket er op og ned af mange trapper og ind i flere huler undervejs, hvoraf nogle er ombygget til hoteller og andre af kirker. Byen er idag blandt Italiens hastigt voksende indenfor turisme. Derudover er byen en meget brugt filmkulisse, hvor eksempelvis “Passion of the Christ” samt “James Bond” er optaget. Der bliver god tid om eftermiddagen til at gøre sine egne opdagelser rundt i byen. Midt på eftermiddagen siger farvel til den helt specielle by og kører videre vestpå.
I Basilicata ligger vi os langs kysten helt mod syd i hvad vi kan kalde støvlens sål mod Tarantobugten. Vi kommer forbi en lang række forsvarstårne og flodudmundinger og ind i Calabrien, hvor den græske kultur i Italien spores overalt eksempelvis i Sibari, hvor vi forlader kyststrækningen.
Vi kører af motorvej over bjergstrækningerne ved Monti Pollino og følger snart floden Cratis løb indtil Quatrromiglia, hvorpå vejen går mod det Tyrrhenske Hav og af kystvejen ned mod den italienske støvlespids. Vi skal bo i Amantea – en af de fine kystbyer i Calabrien på Hotel Mediterraneo Palace. Vi indkvarterer os og spiser aftensmad på hotellet måske med den kendte Bucconotto til dessert.
Amantea er en interessant historisk by hvis historie går tilbage til grækerne. Byen var i mere end 50 år (976-1032) under muslimsk overherredømme. I 1806-07 kæmpede byen heroisk – omend forgæves mod Josef Bonapartes erobring. Siden har den middelalderlige borg ligget i ruiner.
Calabrien – når vi kigger mod bjergene. Til anden side har vi vandet. Foto fra Amanteas hjemmeside
9.dag – Calabrien – Tropea – Messinastrædet – Sicilien
Vi nyder morgenmad i vores smukke hjemby Amantea med udsigt til kysten og bjergene. Bussen pakkes og vi følger kystlinjen i Calabrien, hvor vinrækker og oliven dominerer til lands og på klare dage kan vi gøre os håb om at kunne se de Æoliske øer i horisonten, særligt kendt er vulkanøen Stromboli. Efter Lamezia Terme følger vi igen kysten og kommer igennem Pizzo, hvor den franske/napoleonske eks-konge af Napoli Joachim Murat blev henrettet og som ellers er kendt for nogle fantastiske huler. Turen går videre til smukt beliggende Tropea, hvor vi gør et holdt ved den fantastisk smukke Santuario di Santa Maria dell´Isola hvis tilgang er direkte fra de smukt beliggende strande.
Santa Maria dell´Isola direkte tilgang fra stranden i Tropea i Calabrien. Foto fra Pixabay
Turen fortsætter langs kysten og vi passerer Gioia Tauro, hvis historie går tilbage til grækerne, men mest kendes for dens problemer i 1970´erne med etableringen af et stålvalseværk, der blev forpurret af den lokale mafia – ndrangheta – en historie der også er uundgåeligt forbundet med regionen.
Vi passerer Scilla – hvis navn er forbundet med så store litterære navne som Homer og Dante. Havnymfen Skylla blev forgiftet af den magiske kvinde Circe der var jaloux og forvandlede hende til et sekshovedet monster, der angreb og fortærede alle skibe der sejlede over Messinastrædet. Vi holder frokoststop i Scilla.
Scilla – kendt for havnymfen der blev forvandlet til et 6-hovedet monster der angreb skibene i Messinastrædet. Billede fra Expedia
Efter frokostpausen køres der til færgen, hvor vi skal sejle den korte fart over det 3 kilometer brede Messinastræde til Sicilien.
Sicilien er hjertet i Middelhavet og dens kultur rækker i princippet ud til alle hjørner af det Mediterrane. Øen – Italiens støvle – har mere end 5 millioner indbyggere på et areal mindre end Danmarks. Der er masser af bjerge hvoraf det største – Etna – også er Europas største aktive vulkan. Den ses tydeligt når vi kommer over. Øens historie strækker sig over Fønikerne til at være en del af den græske kulturkreds. De Puniske krige var på mange måder kampen om adgangen til Sicilien, der stod mellem Grækerne (Magna Graecia), Karthago og Rom. Romerne endte som sejrherre, og deres tilstedeværelse ses naturligvis også på øen. Efter Roms fald var der indflydelse fra Byzans, de arabiske Emirater samt Vandaler og Østgoter. I 900-tallet begynder også vikinger og siden Normanner at få magt på øen, da det var et nærmest perfekt udgangspunkt for handel og angreb over hele Middelhavet og etableringen af Kongeriget Sicilien. Det er måske hvorfor at rødhårede ikke er usædvanlige på disse kanter. Siden så man de spanske Aragonere, de franske Anjou og naturligvis Italien med den italienske samling under Garibaldi. Øen går fra stejle bjerge, til betagende klippekyster, bølgebløde bakker (som i Toscana), barokke perler som Siracusa, mens man særligt på de vestlige dele af øen fornemmer man at den italienske statsmagt kommer længere og længere væk, og at andre magter tager over.
Overfarten til Sicilien via Messinastrædet med udsigt til Etna, der ses overalt på den østlige del af Sicilien. Foto fra Pixabay
Vi følger kystvejen eksempelvis igennem Taormina med det antikke græske amfiteater, mens vi også passerer storbyen Catania, der trods flere totale ødelæggelser under jordskælv og vulkanudbrud har genrejst sig flere gange til dagens barokke pragt og videre til vores smukke hotel Grand Hotel Villa Politi i Siracusa, hvor vi indkvarterer os for 2 dage.
Grand Hotel Villa Politi ligger med prægtig udsigt over vandet og i skønneste omgivelser i Siracusa. Foto fra hotellets hjemmeside.
Der bliver tid til at ankomme og komme på plads på værelserne. Vi vil sidst på eftermiddagen tilbyde at køre til centrum af Siracusa.
Siracusas mest intime bydel er Isola Ortigia – en lille ø der ligger ud for det historiske centrum. Byen blev totalt ødelagt ved et jordskælv i 1693. Genopbygningen efterfølgende blev foretaget i den smukkeste barok, således at byen er en sand perle i barok stil, hvor der særligt ved aftentide er en helt magisk stemning. Det er denne stemning vi primært koncentrerer os om denne aften, mens vi dagen efter vil høre om byens fascinerende historie der strækker sig tilbage til de gamle grækere.
Siracusa med den fantastiske placering på det sydøstlige Sicilien. To dage i træk skal vi opleve dette. Foto fra Wikipedia
10.dag: Siracusa – 3000 års kulturhistorie – nydelse på Sicilien
Efter vi har haft rigtig god tid til at nyde morgenmaden, da bruger vi bussen til at nå centrum. Tæt på hotellet ligger Basilica Santa Lucia, som er Siracusas skytshelgen. Den kristne martyr blev dræbt her under Diokletians kristenforfølgelser i 304. Hun blev siden hyldet i hele den kristne verden, og er en af de få katolske overleveringer som vi stadig fejrer i vores katolske verden hvert år den 13.december. Relikvierne fra Santa Lucia er spredt rundt i den kristne verden, men hendes grav findes stadig og det berømte maleri “Santa Lucias grav” af Caravaggio ses i kirken.
Ydermere tæt på hotellet finder vi et andet og mere nutidigt interessant monument. Monumentet for de faldne italienere i deres erobringskrig i Abbessinien 1935-36. Monumentet har stærke fascistiske undertoner og blev indviet i 1960, 15 år efter at Italien havde tabt anden verdenskrig. Monumentet skulle oprindelig have været opstillet som sejrsmonument i Addis Abeba. Det blev istedet opstillet i Siracusa der var en af de største udskibningshavne, da italienerne drog i togt i 1935-36.
På vej til passerer vi nogle af de unikke antikke fund som byens centrale placering i særligt den græske kulturverden har efterladt sig. Det gælder både et såvel fantastisk græsk som romersk amfiteater såvel som de græske dødebyer nekropolis. I dette antikke eldorado findes klippen Dionysos øre, der naturmæssigt inspirerede Caravaggio til navnet efter den antikke tyran.
Caravaggio gav navnet Dionysos øre til de smukke klipper i Siracusa. Foto fra Pixabay
Vi står af bussen tæt på øen Ortigia og begynder en byvandring, der vil bringe os igennem 3000 års historie.
Siracusa var en af datidens vigtigste og største græske byer – ja i hørte rigtigt græske. Byen blev grundlagt af grækere fra Korinth og Sparta, og var gennemgående allieret med disse og ofte imod Athen. Byen overgik alle de nævnte byer i størrelse, hvor man formodes at have nået en kvart million – mod idag 116.000. Under den store tyran Dionysos af Siracusa grundlagde man byer så langt væk som Adria ved Venedig og Ancona og havde kontrol med Elba og dele af Korsika, under denne magtfulde tyran kom selv den store filosof Platon til byen og talte ham Dionysos imod, hvilket angiveligt førte til filosoffens fængsling. Den store matematiker Arkimedes blev født i Siracusa og i biblen nævnes byen, da Paulus kom hertil på sine missioner. I byen findes der et væld af katakomber, hvor de kristne skjulte sig. I antal overgås Siracusa katakomber kun af Rom.
Siracusas antikke arv hvor man oplever både græsk og romersk amfiteater. Foto fra GetYourGuide
Efter romerne fulgte perioder hvor magten lå hos folkefærdet Vandalerne og siden Byzans. I 878 blev Siracusa imidlertid erobret af muslimerne, der oprettede et Emirat by øen, omdannede kirkerne til moskeer og foruden flyttede øens hovedstad til Palermo. Byen vedblev dog at være en vigtig handelshavn. Ved byens generobring – af den byzantinske Georg Maniakes – blev Santa Lucias – byens skytshelgen – relikvier sendt til Konstantinopel. Byen blev snart overtaget af Normannerne og efter en kort periode at have været under Genova, der blev den større middelhavskonflikt – Sicilianske Vesper – hvor der udspillede sig en kamp om kontrollen over Sicilien mellem Aragonien, Anjou og flere italienske magter.
I 1542 og 1693 blev Siracusa – såvel som hele Noto-dalen – ramt af altødelæggende jordskælv. Efterfølgende blev byen genopført i enestående barok. Efter indlemmelsen i Italien blev regionshovedstaden flyttet til den nærliggende Noto. I juli 1943 gik der en del allierede tropper i land ved byen, hvilket også forårsagde ødelæggelser i udkanten af byen. De allierede erobrede imidlertid byen på invasionens første dag.
Hele centrum er UNESCO Verdenskulturarv og består af ypperlige bygninger i barok ensartet stil, det gælder i særdeleshed øen Ortigia.
En af de mest forunderlige seværdigheder er Arethusas kilde eller fontæne. Den skulle være opstået da nymfen Arethusa blev jaget af flodguden Alfeus og midt i denne jagt omdannede Jagtguden Artemis nymfen til en springende kilde.
Byen består af et utal af kirker hvoraf domkirken er den mest oplagte at nævne. Den ligger hvor grækerne havde et tempel viet til Athene som eksempelvis Platon samt den romerske historiker Cicero omtalte. Den nuværende katedral stammer fra det 7.århundrede og bygningen fungerede som moské efter den muslimske besættelse. Kirken er et forunderligt miks over flere tusind år omend det ydre stråler af den barok som hele centrum af Siracusa blev genopført udi i det 18.århundrede, så ses et væld af stilarter. Kirken huser en del af Santa Lucias relikvier.
Siracusa Domkirke med et smukt torv i barok foran. Foto fra Barbare Weibel
Yderst på øen Ortigia ligger Castello Maniace, der er opkaldt efter den byzantinske hærfører der i 1038 kortvarigt befriede byen fra muslimerne. Borgen forsvarede til det sidste sicilianerne mod erobrerne fra vest – Aragonerne og de franske Anjou i den sicilianske frihedskamp 1282-1302. Efter at øen var blevet erobret brugte de sicilianske dronninger stedet som residens.
Ortigia og Siracusa er som et lille paradis på jord. Foto fra Pixabay
Byen består af et væld af snævre charmerende gader, hvor man finder det ene fornemme bypalæ efter det andet og samtidig finder man også flere arkæologiske museer. Bussen kører over middag retur til hotellet.
Først på aftenen går bussen igen mod centrum, hvor der bliver mulighed for at finde aftensmad i centrum af den charmerende by.
De små smalle gader i Siracusa. Foto fra pixabay
11.dag: Fra Sicilien til Vico Equense
Vi forlader vores fantastiske hotel og ophold i Siracusa og bevæger os igen nordpå forbi Catania, Taormina og Etna inden vi sejler over Messinastrædet. Vi ankommer på ny til Calabrien og bevæger os nordpå ad motorvejen og spiser frokost i den nordlige del af Calabrien. Efter frokost går turen forbi Cosenza og ind i Basilicata og videre ind i Campania. Sidst på dagen passerer vi Salerno og kommer helt ind omkring Pompeji og derpå ud på den Sorrentinske halvø, der udgør den sydlige kyst af Napolibugten.
Vi ankommer sidst på eftermiddagen til vores base for de næste 9 nætter i Vico Equense på Sorrento-halvøen på Sporting Hotel, hvor vi har halvpension på vores firestjernede hotel.
SE HOTEL SPORTING i VICO EQUENSE
Hotellet er på 6 etager der ikke går op men ned i klippen og som har deres egen strand, der dog ikke er åben til badning i den periode vi er på hotellet.
Udsigten i vores restaurant kan jo godt virke tillokkende. Foto fra hotellets egen side
12.dag: Vico Equense
Vico Equense
Vores hjemby Vico Equense bliver roligt introduceret med en lille ustrabadserende gåtur i byen. Der ligger to kirker indenfor 50 meter som nabo til vores hotel. Den ene er emblematisk for byen og havde indtil 1818 katedralstatus, her er der tale om den smukke Chiesa Santissima della Annunziata.
Vico Equense med den tidligere katedral Santissima Annunziata direkte ud mod Napoli-bugten og Vesuv i baggrunden. Foto fra Aequa News
Byen huser derudover et kunstmuseum og et mineralmuseum. Der er en del spisesteder lokalt og et væld af gangstier i byen. Der er en station med togforbindelser til såvel Sorrento som til Napoli, hvis man vil besøge disse byer. Dagen er en primær dag til afslapning. Man kan finde et spisested i byen til frokost. Til aften spiser vi på vores dejlige hotel.
Napoli – byrundtur
Vi tager bussen langs kysten til millionbyen Napoli. Man kan tydeligt høre i navnet “Neapolis” at byen er grundlagt af grækerne og med en ideel placering mod Napolibugten med øerne Ischia og Capri som forsvar af bugten lå byen sikkert og forsvars-, og handelsmæssigt ideelt. Napoli har været hovedstad i det store syditalienske kongerige der blev ledt af Aragonien og Bourbon og dermed er byen en blanding af kultur af såvel græsk, fransk, spansk og ikke mindst syditaliensk kultur. Byen er meget rig på kultur, historie og enestående arkitektur og kendes mere folkeligt for teaterfiguren Pulcinella, for Pizzaen og for passioneret fodbold stærkest forbundet med Diego Maradona.
Et karakteristisk blik på Napoli og det sydlige Italien med vasketøjet der luftes. Foto fra Pixabay
På byrundturen ser vi en lang række af seværdigheder som Castello Nuovo, der markerede familien Anjous overtagelse af kongetitlen fra Sicilien og heraf overflytningen af den royale residens fra Palermo til Napoli. Slottet var indtil 1600-tallet centrum for de neapolitanske konger indtil de flyttede andre steder hen. Store navne som Petrarca, Boccaccio og Giotto har boet på slottet der idag huser instituttet for Risorgimento. Tæt herpå ligger Napolis rådhus Palazzo Giacomo med den imponerende Neptun-fontæne udført af Bernini. Vi ser naturligvis også Piazza Plebiscito med Basilica Reale, hvis enorme byggeri skyldes Joachim Murat der ville hylde Napoleon på samme plads ligger det tidligere kongepalads Palazzo Reale, hvor såvel Bourbon og sidenhen Savoyen havde residens, der bla. huser det kongelige bibliotek på pladsen ligger også den kendte Gran Caffe Gambrinus, hvor store kunstnere som Hemingway, D´Annunzio, Emile Zola, Marinetti og de kongelige har drukket espresso. Tæt ved ligger det ikoniske Teatro San Carlo – verdens ældste stadigt aktive operahus hvor utallige uropførelser eksempelvis Rossinis Othello og Moses i Egypten har fundet sted.
Piazza Plebiscito med Basilica Reale. Foto fra pixabay
Vi går igennem det kongelige Galleri Umberto I. Tæt herved ligger det store kunstmuseum Galleria d´Italia med kunstnere som eksempelvis Caravaggio. Vi kommer også til gågaden Via Toledo der ligger ved indgangen til det berømte spanske kvarter, et oplagt sted at bruge sin fritid på at gå igennem de små smalle gader. Her finder man blandt andet det enorme gavlmaleri af Diego Maradona lige ved museet for selvsamme.
Galleria Umberto imponerer med dens kongelige elegance. Foto fra Pixabay
Der bliver rigtig god tid i Napoli til frokost og med fritid til ud på eftermiddagen. Måske man vil bruge dem på at gå til området rundt om Napolis domkirke og San Gregorio del Armeno, hvor den berømte julekrybbe-tradition – Presepe – er allestedsnærværende.
Når vi møder bussen igen kører vi en tur op til Castel Sant Elmo, der byder på en fremragende udsigt over Napolibugten.
Napoli-bugten er tydelig overalt med Vesuv i baggrunden fra byen. Foto fra Pixabay
Capri
Efter at have spist tidlig morgenmad bliver vi afhentet i små minibusser ved hotellet og kørt til havnen i Sorrento, hvor vi møder vores lokalguide. Her venter der os en skøn sejltur på tværs af Napolibugten mod øen Capri. Øen har siden romertiden været kendt som et sted de rige søgte over for at nyde livet tilbagetrukket og i sikkerhed. Udgravninger har både vist græsk tilstedeværelse og blandt romerne havde Kejserne Augustus såvel som Tiberius villa på øen. Siden blev hårdt udsat for muslimske Saraceneres piratangreb og under Napoleon blev den en vigtig flådebase i det Tyrrhenske Hav. I 1800-tallet udviklede den sig til et helle for rige rige kunstnere og industrifolk, der så en mulighed for at udleve et friere liv. Her kan nævnes Maxim Gorki, Axel Munthe og Friedrich Alfred Krupp. Øen er idag en af de store turistmagneter, men stadig hjem for mange kendisser.
Capris fantastiske kyster har naturligvis lokket utallige til øen gennem tiderne. Foto fra pixabay
Ved ankomst til Marina Grande får vi en præsentation af Capri, mens vi bliver fragtet til det højere beliggende Anacapri, hvor vi blandt bliver bragt til igennem Axel Munthes Villa og ser en række skønne steder på den eksklusive ø.
Midt på eftermiddagen går turen igen retur til Sorrento med båd og herefter videre hjem til Vico Equense.
Pompeji
Efter vi har spist morgenmad går bussen mod Pompeji der ligger nedenfor Vesuv og som er et af de fineste bevarede arkæologiske komplekser i verden, hvilket skyldes det superudbrud som Vesuv oplevede 24.august 79 e.v.t hvor den øvre del af vulkanen praktisk talt eksploderede og kastede lavasten 32 kilometer op i luften og praktisk lagde det meste af Napolibugtens byggerier i aske. Omkring 2000 af byens befolkning blev stort set dræbt på 15 minutter – ud af en vurderet befolkning på mellem 10.000 og 20.000 og udgravningerne har fundet frem til en by der var i fuldt vigør. I modsætning til mange andre udgravninger, hvor det er hensygnede og forladte strukturer. Vi får en guide der viser os rundt i de utallige huse, teatre, pladser og smudsige gader og som har givet et helt utroligt indblik i antikkens liv.
Pompeji med den altødelæggende Vesuv i baggrunden der i 79 e.v.t forvandlede sig til en altfortærende ødelægger af byen. Vi får en tur rundt i ruinerne. Foto fra Pixabay
Vi kender udbruddet godt, da Plinus den Yngre sad i det nærliggende Misenum og beskrev hvilken storslået og altfortærende oplevelse det var da Vulkanen eksploderede. Dagen før 23.august havde man fejret ildguden Vulkanus, som man mente boede i Vesuv. Allerede i slutningen af 1500-tallet begyndte udgravningerne, der er fortsat siden og er nogle af verdens vigtigste til forståelsen af Antikken. Der venter os en stor oplevelse.
Pompeji med veje og palæer hvor strukturerne stadig er tydelige. Foto fra Pixabay
Amalfikysten
Efter morgenmad venter der os en kørsel, der foregår i italiensk bus, da den har en størrelse som kan komme rundt på de yderst snævre veje vi skal omkring på Amalfikysten. I første omgang kører vi fra Napolibugtens kyster til Amalfikysten. De små snoede veje ud til kysten imponerer og det samme gør hvorledes at byerne er klinet opad kysten. Mest imponerende er byen Positano hvor husene ligger i terrasser opad bjerget og direkte ud til vandet – et kunstværk.
Positano ligger fantastisk smukt direkte ved kysten i mange terrasser, i mange farver. Foto fra pixabay
Efterfølgende fortsætter turen til Amalfi, der i den tidlige middelalder var en Italiens fire store sørepublikker. Amalfis magtfulde købmand var med i korstogene og havde handelsforbindelser langt ind i Orienten i årene rundt om år 1000.
20.dag: Vico Equense – Caserta – Færge Livorno – Olbia
På denne dag skal vi forlade vores lille paradis i Vico Equense. Vi spiser tidlig morgenmad hvorpå vi pakker bussen og sætter kurs mod Reggia Caserta, hvor der venter os en rundvisning på det enorme barokke tidligere kongeslot i Caserta. Her havde Kongeriget for de to Sicilien-riger til huse. Det er ofte kaldt Barokkens svanedans, da dets byggeri i 1700-tallet er et af de sidste – og største – af sin slags.
Det kongelige slot i Caserta er verdens største kongelige bygning med mere end 1200 rum. Foto fra Pixabay
Det enorme projekt blev sat igang i 1752 af Kong Carlo VIII og færdiggjort efter dennes abdikation af Fernando IV efter inspiration af Versailles, mens det kongelige slot i Madrid samt Charlottenburg i Berlin var andre formodede inspirationer. Man flyttede landsbyen Caserta 10 kilometer og etablerede en silkefabrik. Efter Italiens samling var den norditalienske Savoia-konger lettere arrogante og opfattede byggeriet med nedladende arrogance. I april 1945 underskrev de tyske og italienske tropper der betingelsesløse kapitulation til de allierede på slottet og efterfølgende krigsforbryderprocesser mod soldater der havde begået krigsforbrydelser i Italien.
Casertas have er fyldt med figurer og fontæner. Foto fra Pixabay
Vi ser kernedelen af slottet med et væld af kunstskatte og udsmykkede rum og med tid til at gå i den enorme have med sigtakser mange kilometer væk og med en lang række klassiske skulpturer fra den antikke verden. Caserta har siden 1997 været på UNESCOs verdenskulturarvsliste.
Efter opholdet ved Caserta fortsætter vi nordpå til Montecassino. Her grundlagde Benedict af Nursia i år 529 og det var til dette klostersamfund at Benedikts regel blev skabt ORA ET LABORA – bed og arbejd. Klosteret har spillet en central rolle som et af de mest centrale klostre i den katolske verden. Det har været nært knyttet til såvel byzantinske kejsere, men også til Roms storhed og forfald. Efter et totalt forfald i 1200- og 1300-tallet – som Rom selv – da blev det genetableret i 1400-tallet. Under 2.verdenskrig blev det ødelagt af allierede bombardementer, da tyske tropper brugte det som forsvarslinje. Det blev igen genopført. Som et af de få klostre udenfor Rom hører det direkte under Vatikanet. Vi besøger det imponerende kloster og hører om dets storslåede historie.
Monte Cassino ligger på en uindtagelig klippe syd for Rom. Klosteret har 1500 års klosterhistorie at fremvise. Foto fra wikipedia
Turen fortsætter herefter ind i regionen Lazio sydvest om Rom, som vi vil høre om og kunne se ind imod. Vi passerer byer som Ostia, Civitavecchia – der bliver holdt frokostpause i en af byerne vi passerer, dog fastlægges dette ikke forlods. Vi kører ind i Toscana, hvor vi på ruten passerer byer som Orbetello, Grosseto og Piombino, hvis tiden tillader det vil vi ikke udelukke et besøg. Vi spiser aftensmad på restaurant tæt på færgen i Livorno.
Vi sejler sent om aftenen fra Livorno i Toscana og til Olbia på det nordlige Sardinien med overnatning i kahyt ombord.
21.dag: Olbia – Costa Smeralda – Sassari – Oristano
Vi kommer tidligt ind til Olbia, hvor vi denne dag finder et charmerende sted en halv til en hel times kørsel fra Olbia, hvor vi spiser morgenmad i form af picnic ved bussen, da vi straks vil køre nogle af de kønneste og mest kendte strækninger på Sardinien nemlig Costa Smeralda, der ligger nord for Olbia. Costa Smeralda har nogle fantastiske safirblå og smaragdgrønne bugter. Vi stopper ved de smukke steder og tager billeder.
Vi kører herefter tværs over Sardinien til den smukke og vigtige by Sassari. Byen har en lige så lang historie som det øvrige af Sardinien. Det er dog særligt i middelalderen at den opnår stor vigtighed, da den bliver Sø-republikken Genovas eneste besiddelse på øen. Der findes et utal af smukke renæssancehuse, der primært stammer fra årene under spansk overherredømme. På turen rundt i byen oplever vi blandt andet Trinpyramiden, resterne af den middelalderlige bymur den middelalderlige konge Re Enzos hus og meget andet. Der bliver tid til frokost i Sassari.
Sassari – en meget smuk by på Sardinien. Foto fra wikipedia
Herpå kører vi den korte strækning til Oristano, hvor vores hotel Mariano IV ligger.
SE HOTEL MARIANO IV I ORISTANO (SARDINIEN)
Oristano opstod som bispelig by, da de mange muslimske angreb på den antikke fønikiske kystby Othaca gjorde den umulig at forsvare hermed opstod katedralen. Byen blev politisk centrum for hele Sardinien i slutningen af 1300-tallet og faldt som den sidste til Aragonerne i 1420. Heraf findes der et væld af kirker og smukke bygninger i byen. De seneste 500 år har der været afholdt karnevallet til hest kaldt, der i deres historiske kostumer rider voldsomt igennem byen til karneval. Det har været der få uger før vores ankomst. Vi nyder byen og mødes til aften og spiser på hotellet.
22.dag: Cagliari – Sardiniens natur og færge fra Olbia
Efter morgenmad på vores dejlige hotel i Oristano kører vi mod Sardiniens største by Cagliari. Sardiniens største og vigtigste by ligger på den centrale sydlige del i en perfekt skabt naturhavn, hvor et væld af øer og laguner sikrer den mest perfekte forsvarsposition, da man endvidere har bjerge samt frugtbar lavslette i sit bagland er civilisation mildest talt oplagt. Den der besad Cagliari besad Sardinien, og den der besad Sardinien besad ofte større dele af det vestlige Middelhav. Byens historie leverer også de større linjer i Sardiniens historie. Den første kendte civilisation ved Cagliari var Fønikerne og snart derefter Karthago, der med deres nordafrikanske middelhavsdomæne sad på såvel Sicilien som Sardinien. De mistede disse øer til Rom i de puniske krige. I Cagliari finder man et væld af romerske levn, mest imponerende et amfiteater og flere antikke kirker. Efter romerne fulgte Vandaler, Østgoter og Visigoter inden at en lang række af muslimske angreb på øen satte ind. Omkring år 1100 blev Sardinien delt op i en lang række små selvstændige stater, hvor man henviste til det sardiske kongedømme. Der blev dog snart indledt en kamp om at besidde Cagliari fra de to stærke vestvendte sørepublikker Genova og Pisa. I 1258 vandt Pisa denne og satte sig på magten de næste 150 år, hvilket ses i form af store byporte og forsvarstårne – eksempelvis Torre Elefante. Da Pisa mistede magten var det til de spanske Aragonere, det er fra denne tid at sardisk rent sprogligt fik et væld af katalanske lyde og ord i deres sprog. I 1700-tallet blev Sardinien del af slægten Savoias domæne og de brugte den historiske kongetitel til at kalde sig selv konger, det var imidlertid ikke på Sardinien at de lagde deres kongelige palads, det var derimod i Torino. I Napoleonstiden modstod Cagliari en fransk revolutionsstyrkes forsøg på erobring og brugte anledningen til at bede om at de også skulle være repræsenteret i Torino, det nægtede den Piemontesiske adel – hvorpå Sarderne gjorde oprør. Under 2.verdenskrig blev Cagliari hårdt bombet.
Cagliari ligger uindtageligt og strategisk utrolig vigtigt. Byen er bygget i terrasser med et væld af smukke farvede pastelagtige huse. Foto fra Freepic
Der venter os en let byrundtur i Cagliari hvor vi blandt andet ser Nekropolis (dødebyer) fra Karthago og de mange smukke huse i Jugendstil i byen. Der bliver lidt fritid til let frokost inden vi fortsætter øst over ud af byen.
Sardinien er først og fremmest kendt for dens enestående kyster og vi forsøger i videst muligt omfang at ligge os langs kysten østpå. Vi ser spektakulære udsyn med de tusindårige Nuraghe, med smukke kyststrækninger, borge og små charmerende byer. Resten af dagen følger vi vejen ud af Cagliari vest over så kystnært som muligt og følger de små veje langs bugter og kyster med panoramaudsyn. Vi forventer en forholdsvis sen hjemkomst, da de små veje på Sardinien kræver god tid.
De spektakulære vagttårne Nuraghe ses overalt på Sardinien og vidner om ældgammel kultur på øen. Foto fra Pixabay
Sardinien er kendt for dens azurblå vand og betagende kyststrækninger. Foto fra pixabay
23.dag: Alghero – det catalanske Sardinien – Palau – færge fra Olbia
Vi sætter god tid til morgenmad i Oristano. Herefter pakkes bussen og vi kører nordpå og særligt det stykke op mod Alghero er præget af spektakulære kyststrækninger. Byen er først fremmest en katalansk sprogø på Sardinien, hvilket går tilbage til at kongerne af Aragonien sad på magten igennem århundreder. De har blandt andet efterladt en imponerende bymur i byen. Byen har som store dele af Sardinien en historie der går tilbage til Fønikerne og Karthago, men det var først og fremmest den genovesiske familie Doria, der beskyttede byen mod piratangreb fra Saracenerne (muslimerne). I midten af 1300-tallet besatte de Aragonske konger byen og besad den herefter i århundreder. Det har skabt et sprogligt miks mellem Balearisk, Valenciansk, katalansk med tydelig sardisk indflydelse – Algheri er et anerkendt sprog. Byens væsentlige seværdighed er katedralen, men ellers er byen en seværdighed i sig selv med charmerende små gader og pladser og en intim havn – mens dens kyststrækning kaldes Riviera del Corallo grundet de fantastiske røde koraller.
Alghero ligger ved en betagende kyst. Foto fra Pixabay
Efter at have haft tid til frokost så sætter vi kurs langs den nordlige kyst hvor vi fortsætter panoramakørslen rundt på Sardinien. Vi når byen Palau sidst på eftermiddagen. Her skal vi spise aftensmad i færgebyen til La Maddalena. Skulle tiden passe med det, kan vi tage passagerfærgen til La Maddalena tur/retur inden maden.
Palau og La Maddalena. Foto fra Pixabay
Vi kører herefter videre til Olbia hvor vi skal sejle fra retur til Livorno klokken 22.00, hvor vi indkvarteres i vores kahytter under sejladsen mod det italienske fastland.
24.dag: Livorno og igennem Alperne.
Vi er tidligt i havn i Livorno, hvor vi har spist morgenmad ombord inden vi anløber havnen i toscanske Livorno. Efter vi er kommet i land sætter vi kurs forbi Livorno og nordpå med overnatning i Tyskland.
25.dag: Midttyskland – Hjem
Vi står tidligt op og pakker bussen og fortsætter nordpå og hjem.
Historiske Rejser har som mål at levere unikke rejseoplevelser til alle, der vil opleve verden i et historiske perspektiv. Vi arrangerer pakkerejser på en række af de områder, hvor vi er specialister og så skræddersyr vi grupperejser til grupper i alle størrelser, der ønsker deres helt egen rejse med netop den historiske vinkel I ønsker.
På Historiskerejser.dk kan rejser bestilles, foredrag bookes og rejsebøger købes. Og så kan du læse løs i arkivet med mere end 1200 historiske artikler, som vil selv har skrevet. Og vi har været alle de steder vi skriver om – lige dér, hvor historien har sat sine spor.
Din kompetente rejseleder hedder hos Historiske Rejser hedder Anders og er cand. mag. i historie og religion og har mere end 15 års rejseledererfaring.
Historiske Rejser har som mål at levere unikke rejseoplevelser til alle, der vil opleve verden i et historiske perspektiv. Vi arrangerer pakkerejser på en række af de områder, hvor vi er specialister og så skræddersyr vi grupperejser til grupper i alle størrelser, der ønsker deres helt egen rejse med netop den historiske vinkel I ønsker.
På Historiskerejser.dk kan rejser bestilles, foredrag bookes og rejsebøger købes. Og så kan du læse løs i arkivet med mere end 1200 historiske artikler, som vil selv har skrevet. Og vi har været alle de steder vi skriver om – lige dér, hvor historien har sat sine spor.
Din kompetente rejseleder hedder hos Historiske Rejser hedder Anders og er cand. mag. i historie og religion og har mere end 15 års rejseledererfaring.