Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Prinsenhof (Gent)

Prinsenhof er et historisk område i Gent, der er bygget rundt om den tidligere gård Hof ten Walle, som var fødested for Kejser Karl V. den 24. februar år 1500. Grundet denne begivenhed fik det navnet Prinsenhof. Bygningerne rundt om er primært boliger.


Prinsenhof som en historisk model med et udseende i 1500-tallet. Kilde: wikipedia

Hof ten Walle

Gården blev bygget i midten af det 14. århundrede som luksusresidens til den italienske finansmand og politiker Simon de Mirabello. Den voksede sidenhen og blev til residens for greverne af Flandern. Gården var skueplads for det festlige indtog af den senere Kejser Maximillian I. med hans brud Maria af Burgund i august 1477. Allerede inden da var det en af de mest afholdte residenser for hertugerne af Burgund.

Prinsenhof omkring år 1600. Kilde: wikipedia

Gården er i mellemtiden helt forsvundet undtagen den nordlige portal – Donkere Poort – den Dunkle Port. Ved Prinsenhof befandt der sig en løvegård, Leeuwenhof, som havde eksisteret fra det 14. århundrede. Det berettes om, at der så tidligt som i 1360 var undsluppet en løve, der dræbte 3 mennesker. Kejser Karl V. fik også foræret flere løver af Bey fra Tunis. Dyrehaven eksisterede til det 17. århundrede. I 1650 blev den omdannet af Karmelittere til en klosterhave. De store bueporte i Prinsenhofstraat, som var bolig for Barons Bethune – belgisk arkitekt kendt for nygotikken – er et levn fra sidebygningerne til gården.

Kejser Karl og forholdet til byens borgere Gentenaars

Kejser Karl V. fratog byen en del af dens middelalderlige privilegier, der havde tilladt Gent at handle og blive en rig by. Han fremførte de nye love for byens førende mænd i Prinsenhof den 29. april 1540 i form af Concessio Carolina. Der udbrød en stor modstand, som Karl efterfølgende knuste ved at lade en række af byens borgere gå på knæ foran ham med en løkke om halsen. 17 blev henrettet og 1 brændt levende.

Omgivelserne rundt om Prinsenhof

Området strækker sig mellem Rabot og helt til den gamle borg Gravensteen, med kanalen Lieve som naturlig østgrænse, Burg og Rabotstraat som syd og vestgrænse.

Ved Silberhof forbinder Keizser Karl-Brug omgivelserne med Sint-Antoonkai. Fra den lidt underlige bro over Lievekanalen har man en prægtig udsigt til Rabot og augustinerklosteret.

I Abrahamstraat befinder Berg van Barmhartigheid sig, en bygning fra det 17. århundrede, der husede Gents Byarkiv, som dog siden er flyttet til Zwarte Doos i Gentbrugge.

Hvert år i den første weekend i september finder Prinsenhof-festen sted.

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.