Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Republikken Kina 1912-49

Republikken Kina var en suveræn stat i Østasien, der lå, hvor det moderne Kina nu ligger og periodevist også, hvor Mongoliet og Taiwan ligger. Den blev grundlagt i 1912 efter, at Qing Dynastiet (1636-1912) blev væltet i Xinhai revolutionen. Republikkens første præsident Sun Yat-Sen stod kun kortvarigt i spidsen for landet, inden han overlod lederskabet til Yuan Shikai, den tidligere leder af Beiyang hæren. Partiet, han repræsenterede, vandt valget i december 1912 under lederen Song Jiaoren. Denne blev attentatmyrdet kort efter, og Yuan Shikai og hæren tog derefter fuld kontrol over regeringen i Beijing. I den sene del af 1915 og tidlige 1916 forsøgte Yuan at genetablere monarkiet, hvilket var så upopulært, at han abdicerede efter store uroligheder. Yuan døde senere i 1916, og forskelligge fraktioner af hæren begyndte at bekæmpe hinanden. I denne periode blev Beiyang-regeringens autoritet yderligere svækket af en kort genetablering af Qing Dynastiet.

I 1921 etablerede Sun´s Kuomintang-fløj en alternativ regering i den syd-kinesiske by Guangzhou sammen med det Kommunistiske Parti i Kina. Økonomien i det nordlige Kina brød sammen i 1927-28, da den led under tung beskatning til de mange krigsherrer og deres interne kampe. General Chiang Kai-Shek blev leder af Kuomintang efter Suns død. Han startede en militærkampagne mod nord – Nordekspeditionen – med det formål at vælte regeringen i Beijing. Centralregeringen blev væltet i 1928, og Chiang Kai-Shek etablerede en ny nationalistisk regering i Nanjing. I 1927 havde Chiang Kai-Shek imidlertid massakreret kommunister i Shanghai, hvilket havde splittet de hidtidige forbundsfæller og blev starten på den kinesiske borgerkrig.

Den nationalistiske regering i Nanjing fremmede både industrialisering og modernisering af det kinesiske samfund, men var også indblandet i konflikter. Ud over den mod kommunisterne var man også oppe imod krigsherrer og det Japanske Imperium. Den Kinesiske Regering blev angrebet, da den Japanske Kejserlige Hær angreb Kina i 1937, hvilket hurtigt viste sig at være en invasion af hele landet.

Efter Japans betingelsesløse kapitulation 2. september 1945 opstod der hurtigt kampe mellem Kuomintang og det Kommunistiske Parti, hvor begge parter fik støtte fra udlandet fra såvel Sovjetunionen og USA. I 1947 erstattede Republikken Kinas Forfatning den organiske lov fra 1928. I 1949 væltede det Kommunistiske Parti den nationalistiske regering, som det fordrev til Taiwan og etablerede Folkerepublikken Kina, mens  Republikken Kina flyttede sin hovedstad fra Nanjing til Taipei.

Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.
  1. Pingback: 2. Verdenskrig | Historiskerejser.dk