Følg Historiske Rejser
mail@historiskerejser.dk +45 20 93 17 14

Sorberne

Sorberne – På øvre sorbisk: serbja, på nedre sorbisk: serby,  mens de på tysk ofte betegnes som vendere og ofte også lausitzer serben. Det er en vestslavisk etnisk stamme, der overvejende lever i Lausitz i det østlige Tyskland. Man skelner mellem øvre sorber, der primært bor i det saksiske Oberlausitz og nedre sorber eller vendere, som bor i Niederlausitz i Brandenburg, men som både sprogligt og kulturelt adskiller sig fra hinanden. Sorberne i Tyskland er anerkendt som nationalt mindretal. De har udover deres eget sprog også et officielt anerkendt flag samt en nationalhymne. I reglen er sorbere også tyske statsborgere. 

I middelalderen bosatte en stamme med samme navn sig i området mellem floderne Saale og Mulde. De er dog ikke identiske med de nuværende sorberes forfædre – lusizerne og milzenerne – men det skyldtes nærmere, at det blev udbredt at kalde slaverne langs Elben for sorbere. 

 


Sorbernes flag i de klassiske slaviske farver. Kilde: Wikipedia
Om forfatteren
Alle artikler på historiskerejser.dk er skrevet af Anders Bager Eriksen. Anders er cand. mag. i historie og religion og har en lang rejseledererfaring. Kontakt Anders på tlf.: Telefon: +45 20 93 17 14.
  1. Pingback: Spreewald | Historiskerejser.dk